Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all articles
Browse latest Browse all 985

Spänd väntan på äppelblom i Sveriges odlingar

$
0
0

Nu går våra svenska fruktodlare i nervös väntan inför blomningen. Vi har varit en vecka söderut i bland annat Skåne och de flesta fruktträd blommade inte än, förutom några tidiga plommon och körsbär. När det till slut blommar så här vackert är det mycket som ska klaffa för att vi ska få köpa svensk frukt till hösten. Förra året var ett extremt dåligt år med bara 30 % av normal skörd. Då var våren tidig och blomknopparna på gång och då strök de med när den sena frosten kom. Vid blomning tål de nästan ingen frost. I år har vintern varit lång, även söderut så nu finns bättre förutsättningar. Dessutom har träden extra krafter då de inte bar så mycket frukt ifjol. Så nu får vi hålla tummarna att det inte kommer en sen nattfrost som spolierar skörden. Tots den långa vintern är blomningen inte senare i år än ett normalår, berättar Jan Flemming Jensen på Kiviks musteri.

Äppelodling i full blom Bild: Kiviks musteri

Den svenska odlingen av äpplen har vuxit med en fjärdedel de senaste tio åren och den fortsätter att växa. Idag är vart fjärde äpple som äts i Sverige odlat här och det ökar hela tiden. Bra att vi svenskar börjar fatta att svenskproducerad mat är bra, inte bara för korta transporter, utan för att vi har en relativt  ren miljö och hårda regler för bekämpning. Dessutom blir frukt och bär mer aromrika i vårt svala klimat, och innehåller mer antioxidanter som kommer av de myckna ljuset under sommaren.

Underbar äppelblomning Bild: Kiviks musteri

Vi såg några äppelodlingar som inte blommade, hade det varit rätt såsong hade vi nog tagit en tur ända till Österlen och Kivik. Men innan trädet slår ut syns strukturen tydligare. Detta liknar inte våra vanliga äppelträd utan mer en gren som växer rakt upp ur marken. Numera används bara svagväxande träd som ger skörd tidigt och är låga så det är lätt att sköta dem och plocka frukten. Ca 1 meter avstånd brukar man ha i de raderna. Svagväxande träd kan vi också odla i hemträdgården, och här i norr får vi välja de mest härdiga förstås. Då är B9 och P 60 bra grundstam, alltså rotsystemet som styr tillväxten. På ympningskursen använde vi just P60 som grundstam. Den verkar ha många goda egenskaper. HÄR kan du läsa lite om kursen, kanske den återkommer nästa år.

Så här såg det ut precis i början av maj. Innan bladen kommer ser man tydligt hur de små träden är uppbyggda.

På hemvägen körde vi in i Gränna som ligger så vackert vid Vätterns strand. Ett av Sveriges vackraste ställen. I en trädgård växte makalösa spaljerade päronträd längs vägkanten. Tänk vilken grann häck när de blommar!

Spaljerat päron som häck

Trädgårdsägaren var tyvärr inte hemma, för jag hade velat få veta historien bakom. Även huset var verkligen speciellt!

Gammaldags hus i Gränna

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 985

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!