Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Användbart träd och rekordhögsta häcken blir det!

$
0
0

PelaraspIdag la jag märke till pelarasparna, Populus tremula ´Erecta´ utanför gymmet. Faktiskt väldigt vackra blad när de slår ut. Pelarasp är väl i vanliga fall inte något man fascineras av, men just idag var den aktuell då vi nyss levererat 60! sådana träd till en person som behöver en plantering mot en trafikerad väg. Med en meters avstånd kommer de att växa ihop och suga upp både ljud och avgaser. Blad är bra på att mildra ljud och just pelaraspen tål stadsmiljö och luftföroreningar bra. Nu är det här ute på landet, men ändå en ganska hårt trafikerad väg.

Pelaraspen kan växa  både torrt och blött och i olika pH-värden och behöver mycket litet beskärning. Den kan skjuta rotskott men klipper man gräset regelbundet runt om går det bra. Ett mycket smalt pelarträd träd som är tåligt och härdigt till zon 6. Passar på smala gator och framför hus som inte får skuggas. Trädet blir 15 meter så det passar inte in var som helst, men som ett arkitektoniskt inslag på bostads- och kyrkogårdar eller i parker. Och som här – en 15 m hög häck!


Nya hängpetunian ´Night Sky´- precis som en natthimmel!

$
0
0

Kul med nyheter! Tack vare kundernas önskemål får jag upp ögonen för många nya växter – nya åtminstone för mig. Som taggfria krusbär, revfria jordgubbar och nu petunian som är som en natthimmel med stjärnor och något stjärnfall här och var. Finns stora plantor från 65 kr och stora amplar för 175 kr. Kombineras gärna med vit Bacopa, snöflinga, som nu finns för bara 35 kr, rosa och blå brukar vi också ta hem.

 Night Sky´ petunia

Night Sky´ petunia

Karamellfärgad Millon Bells var poppis ifjol så den finns också för alla som har svårt att välja färg. I krukan finns både gul , röd och blå! Fjolårets fina kaskadpelargoner är efterfrågade, och står nu i växthuset i väntan på lite sol och värme. Några Calliope Dark Red, även kallad kärlekspelargon på grund av den mörkröda sammetsaktiga färgen står också och väntar på sin nya ägare.

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall

´Night Sky´ med strimmor av stjärnfall

Praktiska rabattkanten, ett prisvärt alternativ!

$
0
0


Rabattkant från Garden Edge

Herculesdirt_small-300x253Garden edge rabattkanter har jag skrivit om förut. Det viktigaste med bra design är att planera för en lättskött trädgård. Med dessa kanter växer inte in gräset in i rabatten så du slipper kantskärning och eftersom gräsklipparen kör innanför kanten slipper man grästrimning. Hållbara och diskreta kanter som aldrig går att jämföra med billigare plastkanter. Dessa är mycket hållbara. HÄR kan du läsa mitt tidigare inlägg och se fler bilder. Nu finns chans att beställa så det hinner med i leveransen inför nästa vecka. Hercules som är den mest prisvärda kanten passar för hemträdgårdar och kostar 345 kr för 6 m rulle med 2 skarvrör. 5 rullar kostar 1725 minus rabatt 125 kr=1600 kr (320 kr/rulle)

 

Lätt att odla goda hallon

$
0
0

Nu är det härligt att ta fram lite fryst sensommar. De fina trädgårdshallonen från ifjol. Hallon är lättodlat och nu har vi 5 olika sorter hos BillaBlom. Pris från 55 kr och uppåt. Bara virusfria plantor är det tillåtet att sälja, så man får inte sälja från eget land. Vi har en häck med mormorshallon som är söta och goda. Stora förstås som alla trädgårdshallon. Härligt att ta fram ur frysen en kväll och äta med keso smaksatt med lite vanilj! Hos BillaBlom säljer vi förutom den 4 sorter till som presenteras nedan.

En stor ask med mormorshallon fann jag i frysen

En stor ask med mormorshallon fann jag i frysen

Mormors hallon – mycket välsmakande, en gammal sort med oklart ursprung, sorten är som våra övriga sorter virustestad, fri från virus trots sin ålder. Ej nogräknad på jordmån. Lätt – Lera. Zon 6

Gula hallon ´Golden Queen´ – sötast av alla hallon. Små bär. Gärna lerig jord. Zon 4

Haida – sensommarhallon, skördas fram till hösthallonen är färdiga, ingen uppbindning, kan odlas i lera. Klarat provodling i Piteå. Zon 6

Muskoka rik avkastning. Många och stabila skott. Mycket söt och aromatisk vid soligt väder. Fasta runda mörkröda bär. Lätt – Lera. Zon 6

Maurin makea korsning mellan odlade och vilda bär. Medelstora goda och lättplockade. z 6-7

HÄR kan du läsa om hur jag odlar hallon på ett enkelt sätt. Och HÄR har Herbert i Harplinge skrivit om hallonodling.

 

 

Tips på Mors Dags-presenter

$
0
0

Om mor är trädgårdsintresserad är ett presentkort hos BillaBlom en uppskattad present. Att själv få gå och välja och vraka. Annars finns trevliga presenter i trädgårdsboden. Peking lykta ampelDessa fina lyktor i grå metall som går att ha en liten blomma i under sommaren, är beställda. De kommer så precis att de finns att köpa från fredag eftermiddag.

 

fågelbad med hängeDessutom har vi fågelbad att hänga under äppelträdet, 125 kr, Trädgårdsmästarens tvål, 39 kr rostiga dekorationer som ugglor,  99 kr, marschallhållare som pryder året runt, 225 kr, bandklot i olika storlekar att dekorera i trädgården eller lägga i en rabatt som klätterstöd, snygga pionstöd, roshandskar som skydd mot vassa taggar mm. Bandkloten säljs i set för 795 kr eller en och en. Stora: 385 kr, mellan 285 kr, minsta 215 kr. Gillar mor att odla finns snygga rostiga bågar att göra en odlingstunnel på en pallkrage. Sätt i tre bågar och trä i 3 bambukäppar i dem, dra fiberduk över, så är det fixat. Allt till paketpris 195 kr utom pallkragen(då ingår 10 m2 bästa fiberduken).

Bandklot Eld Garden

Presenter från 35 kr och uppåt. Sommarblommor och krukväxter. Och främst av allt – många fina trädgårdsväxter för kallt klimat.

Plantera på graven på nytt sätt

$
0
0

Många av oss har en eller flera gravar att sköta om med blommor. Förr satte man några tagetes eller petunior med lobelia runt kanten, men nu finns andra möjligheter. Perenner återkommer år från år och håller sig fina längre på hösten än sommarblommor som försvinner med första nattfrosten. De flesta perenner blommar bara en period, men den lilla jordnävan ´Ballerina´ blommar ända in i september. Med sin ringa höjd – ca 10 cm – döljer den inte gravstenen. Dess söta blommor visar gärna upp sig och tittar uppåt.

Geranium cinereum´Ballerina´

Geranium cinereum´Ballerina´

Har man en långtidsvattnande låda vid graven kommer ´Ballerina´ inte att klarar vintern, men planterar du rätt ner i marken går det bra. Under sommaren kan du klippa in den någon gång så återkommer den med nya blommor. Den breder ut sig till en jämnrund rundel, men blir den för stor för gravplatsen är det bara att klippa till! Dvärgastilbe ´Pumila´ passar också och den klarar sig i långtidsvattnande låda. 30 cm hög, men kan sprida sig för mycket på några år, då är det bara att gräva upp och dela till flera plantor.

6 olika körsbär för norr kommer från världen runt

$
0
0

Alla 6 är härdiga till minst zon 5. De flesta är inköpta från vår finske leverantör som har hämtat hem dem från olika länder. ´Chokladkörsbär´, z 6,  har sålt bra i många år nu, det är en rysk sort. Höjden är 2-2,5 m. Redan som små buskar får man bär.Vi har också det kanadensiska körsbäret `Carmine Yewel´ som blir 1,8 m hög. Lite lättare att plocka och sköta med sin lägre höjd. Den busken, chokladkörsbäret, och lettisk låg som är slut, har alla ett Brixvärde på 8,5-9. Värdet anger hur sött bäret är. Smaken kan förstås ändå variera, det är ju inte bara sötma. Chokladkörsbäret anges också ha lite mandelsmak. Som måttstock kan vi jämföra med bigarrå som har Brixvärde 13-15.
Bigarråer i Norrland

Jag har tidigare nämnt det pärlemorvita ´Snövit´som kommer från Kina där det blir 40 grader kallt. Det sas blomma med vita blommor med lite rosa i. Så då föll jag för det och så blev det ett till körsbärsträd ifjol, i vår trädgård. Hör och häpna, så blommar lilla Snövit redan nu, fast det bara växt på platsen sedan i höstas! Jag ser då inget rosa i blommorna men ser med spänning fram emot bären. Och fåglarna får sitta och vänta på att bären ska mogna till rött och jag får bären själv! 2-2,5 m blir trädet. Här är Brixvärdet 15!

Bigarrå Fryksås (1)

Vår fjärde sort är ´Sikkola´, z 6, en finsk sort som är den mest sålda i Finland, på grund av sin härdighet. Den har klarat -40 grader. Den tillhör surkörsbären men är sötare än de vanliga och god att äta. Brixvärdet är 6,5. Ofta blir det frukt redan året efter plantering, och bären mognar i mitten av augusti. Höjden är 3 m och vi säljer ´Sikkola´som uppstammat träd. Är även ett dekorativt min träd med härlig vit blomning. Den femte sorten ´Huvimaja´ liknar ´Sikkola´, är lika härdig och med samma Brixvärde, men ger dessutom en extra stor skörd. Den är en bra pollinerare för de flesta andra körsbär.
Bigarrå Fryksås (2)

En sjätte sort erbjuder vi hos BillaBlom och det är en äkta bigarrå, ´Fryksås´. Den är ympad på grundstam (roten) Gisela, så den blir bara 40 % så stor som en vanlig ´Fryksås´. Dessutom gör grundstammen som är svagväxande (växer långsamt) att trädet blir härdigare än annars. Så här finns ett tillfälle för att få egna bigarråer. Välvuxna exemplar står och väntar på sin nya ägare. HÄR kan du läsa mer om hur körsbär vill växa. Och HÄR lite mer råd för planteringen.

Som du har märkt hinner jag inte blogga ofta, då vi är mitt i ruschen för växtförsäljningen. Men följ mig gärna också på Instagram, där hinner jag få in något intressant emellanåt. Här på sidan till höger finns en knapp för Instagram.

Sedan finns ju massor av inlägg sedan tidigare. Skriv in i sökrutan uppe till höger, det du vill läsa om, eller välj en kategori som är intressant.

Äppelträd med många sorter, vilken härlig lyx!

$
0
0

Familjeträd kallas sådana som har flera sorter inympade. De finns färdiga att köpa, ex hos BillaBlom, vi har fyra sorters, och fem sorters, superhärdiga träd, en del klarar sig ända till zon 7. Trädet på bilden är mitt eget som jag nu har 11 inympade sorter på, och fler ska det bli. Precis som med godispåsen är det kuligare med en blandning av flera sorter. Man får lust att smaka fler och fler.

Gyllenkroks Astrakan och Lobo

Gyllenkroks Astrakan, Lobo och Melba

En del säger att det är svårt att beskära ett familjeäppelträd, men jag skulle säga att all beskärning är en svår konst som man inte lär sig ”över en kafferast” eller genom att googla på webben. Efter ha gått trädgårdsutbildning genomför jag under året en högre beskärningsutbildning, och jag måste säga att jag fortfarande har frågor. Den som köper ett familjeäppelträd gör klokt i att anlita någon med adekvat utbildning de första viktigaste åren, och vill man inte det kan trädet växa fritt, det kan dock bli veka grenar som böjs ner av frukten och trädet blir inte så långlivat som man kan önska.

Melba, Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan

Fr v Melba, ? Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan

Ett familjeäppelträd är ett år äldre än andra träd så det ger frukt bara efter något år, då kan du börja provsmakningen. Som en påse lösgodis men nyttigare! Melba vann provsmakningen hos oss!

 


Tillfälle att skaffa rosor, men inte vilka som helst!

$
0
0

Fina, härdiga rosor har vi fått hem till BillaBlom. De barrotade gammaldags som kommer att dofta ljuvligt finns till priset 99 kr/129 kr. Först ut presenterar vi ‘Henri Martin’, zon 5. Den tål lite skugga och är inte så krävande, härligt mörkt karminröd, med blomning i flera veckor i juli. Höjd max 2,5 m, men här i norr får vi räkna med lägre.

´Henri Martin´

´Henri Martin´

En annan mörk doftande ros är ‘Hippolyte’, z 5, som är purpurviolett och har få taggar. När jag såg den i en rosenträdgård här i trakterna, kom den genast på önskelistan! Höjd 1,2 m.

´Hippolyte´

´Hippolyte´

I samma trädgård såg jag också ‘Camelot’, zon 4-5, nominerad till Årets Ros 2016. Den kan bli 3 m hög i gynnsamt klimat, och blommar hela sommaren. Ovanliga rosa blommor med mörkare skiftningar. Och doftar gör den. En ”måste-ha ros”! Den finns som mindre plantor som bara kostar 99 kr. Bild HÄR.

´Duchesse de Montebello´

´Duchesse de Montebello´

En riktig fluffig ljusrosa dröm är den gamla rosen ‘Duchesse de Montebello’, zon 5. Hos mig har den klarat vintern bra. Att den är skuggtålig gör inte saken sämre!

Av de kanadensiska, rotäkta har vi kvar de flesta sorterna, se under BillaBlom-fliken. ´Hope for Humanity´ är slut för tillfället men finns som inkrukad och säljs så fort den rotat sig, även några enstaka av honungsrosen och ´Marguerite Hilling´kommer att finnas krukade. Alla som inte blir sålda som barrotade inom några veckor krukar vi in och säljer längre fram, så det finns flera chanser att få tag på dessa läckra rosor!

´Hope for Humanity´

´Hope for Humanity´

Favorittulpanen

$
0
0

Idag har jag äntligen tid att snygga till i rabatterna. Tulpanerna blommar fortfarande och jag bröt förstås av ett blomhuvud. Men det går alltid att använda som flytblomma med några vita transparenta blommor från spansk körvel och bladen från tulpanen. Jag gillar de vitstrimmiga bladen. Tulpanen heter ‘Carnaval de Nice’ och jag planterade den för många år sedan.

Tulpan Carnaval de Nice

Den har tydligen lätt för att komma igen. Att den dessutom växer i sand och gräsklipp gör också säkert sitt till. Ett toppenbra odlingssätt om man inte vill lägga tid på ogräsrensning! Jag behöver inte hellre rensa i jordgubbslandet, som odlas på samma sätt. Nu ska jag bara dit och plocka vissna blad.

Så blir ful bergtall fin som en teddybjörn

$
0
0

 På 60-talet sattes en del bergtallar, som dragit iväg och blivit riktiga åbäken. Jag minns några riktigt fula i Nordvikskolans trädgård. Men det går att få bergtallar väldigt fina genom en sorts beskärning. Liten bergtall, Pinus mugo var. pumilio, blir tät, rund och fin som en teddybjörns päls. Titta noga på bilden ser du att jag har brutit av de nya skotten på mitten. Då kommer de att skjuta många sidoskott. Så begränsar man både storleken och gör den tät. Nu i juni är rätt tid. Upprepa varje eller vart annat år. En redan förvuxen bergtall är inte så mycket att göra åt, utan man ska börja medan växten är liten.

Liten bergtall Pinus mugo var. pumilio

Liten bergtall Pinus mugo var. pumilio

Liten bergtall blir inte större än 1-2 m hög och 2-3 m bred och mindre än så när man bryter av skotten. Det är bättre att bryta än klippa, för om man klipper skotten, blir barren också klippta och det blir bruna kanter på barren i klippytan. Bryter man går inga barr av. Så här kan man göra på alla tallar. Ja, så länge man når, i alla fall!

Min nya artikel i Trädgård Norr…och mer på G!

$
0
0

Vill du läsa artikeln om perenner buskar och träd för norr, så skaffa senaste numret av Trädgård Norr. Där berättar jag mer från pionträdgården som presenterades i tidningens nummer 1. Det rymdes sannerligen mycket mer intressant än 150 pioner! HÄR går den att beställa som lösnummer och en helårsprenumeration är inte dyr.

Trädgård Norr nr 3 16

I eftermiddag fotade jag också några bilder för en framtida artikel i annan trädgårdstidning. Jag proppade grejor, lånta och egna, tillsammans med blommor in i bilen och for till trädgården i Nordingrå för att styla innan huvudpersonen kom. Vem det är får vara hemligt så länge, men den aktuella tidningen hade beställt bilder i fin miljö. Hoppas de är nöjda, jag brukar ju inte pynta med så mycket grejor i trädgården i vanliga fall. Försommarträdgården visade sig i varje fall från sin bästa sida med syrener och nyss utslagen bukettapel i bakgrunden och en gammal spetsgardin på bordet bidrog till sommarkänslan. Och kolla in den lilla ljuslyktan/ampeln uppe i syrenen – den finns hos BillaBlom!

Tidningsbild från trädgården i Salsåker

 

Nytt i visningsträdgården

$
0
0

Inför sommarens visningar är det bra att kunna visa upp något nytt. Fast staketet behövs verkligen. Ett lågt kastanjestaket ska det bli, det ska stå som avgränsning mot dammen och en djup rosenrabatt är grävd. Det finns nog inget som passar bättre till ett kastanjestaket än rosor och klematis! Men kom ihåg att visningarna  börjar inte förrän en bit in i juli!

Kastanjestaket

Vi har sålt många meter staket och nu är det dags att pröva själv och utvärdera. Egen erfarenhet är alltid bäst. Den praktiska rabattkanten Garden Edge ska också ner. Sedan blir det provkörning med gräsklipparen får vi se om det funkar så bra som sagt. Garden Edge är slutsålt men vi har beställning på fler så vi tar hem mer. HÄR kan du läsa mer om kanten. OBS.Tävlingen är avslutad!

 

 

Våra bärbuskar i TV:s Trädgårdstider!

$
0
0

I kvällens avsnitt planterades flera av de bärsorter vi har hos BillaBlom. Fjärilsranka, Schisandra chinensis, nämndes som ett mycket nyttigt bär, fast tittarna fick inte veta att bäret är naturens eget Viagra. Bäret ska vara så uppiggande att den med insomningsproblem ska undvika bäret! Uppgifterna har jag hittat i boken Trädgårdens bär av Leif Blomqvist. Fjärilsrankan klarar sig till zon 4 så här bör vi plantera vid en varm södervägg. Den bärsorten finns hos BillaBlom och många andra, därför firar vi bärvecka fram till midsommar med extrapris på 1 meters-buskar: svarta vinbär, röda vinbär, vita vinbär, krusvinbär för 120 kr. De har redan små kartar!  Även fyrbär till samma fyndpris och bäraronia för 130 kr. Passa på att fynda billigt och nyttigt.

Schisandra chinensis fjärilsranka

Schisandra chinensis fjärilsranka

Även fyrbär planterades. De är släkt med gullrips och blommar lika vackert. John Taylor sa att bäret inte var så särskilt, men jag har hört att barn gillar att äta bäret. Leif Blomqvist som levererar härdiga frukt- och bärsorter till BillaBlom, berättar att hans barnbarn helst väljer bären från fyrbärsbusken. Namnet har den fått från sina fyra egenskaper, riklig vacker blomning, doft, stora svarta bär på hösten och fin höstfärg.

Gullrips (bilden) liknar fyrbär med gula doftande blommor

Gullrips (bilden) liknar fyrbär med gula doftande blommor

Vi fick även se plantering av amerikanska blåbär. Enbart torv fick de växa i. Där behövs en rättelse för oss i norr. En del av buskarna finns för zon 5, men med torv blir det väldigt surt och blött på vintern och hösten, vilket inte är bra för övervintringen. Som John Taylor sa, så kan inte buskarna växa i lerjord, utan ska ha lågt pH-värde. I boken Trädgård i kallt klimat rekommenderar författaren att man ska odla surjordsväxter i sandjord istället för torvjord. HÄR kan du läsa om den jordblandning vi gjorde för våra blåbärsbuskar. En medelväg som hittills ser ut att funka. Ett kardinalfel gjorde de vid planteringen. Jag vet för jag har själv gjort misstaget: att hälla ut torr torv i en grop, gör istället ett hål i säcken och vattna upp torven medan den ligger kvar där. Annars kommer den att suga fukten ur de planterade buskarna. Inte bra idé att visa misstagen på TV. Då gör fler så…

 

Tekniskt fel

$
0
0

Tyvärr har sidan inte fungerat men nu rullar det på som vanligt! Några aktuela inlägg om plantering kommer.


Tre tips för att plantera i ampel och kruka

$
0
0

En del började plantera för en månad sedan eller mer, och andra, liksom mig, har inte kommit till skott förrän nu. Biokol i ampelTips 1 är att blanda något fukthållande i jorden, då krukor torkar ut fort i sommarsolen. Ja, den lyser med sin frånvaro just nu, men sparar sina krafter till längre fram, hoppas jag. Förr köpte jag ett vitt pulver och blandade i jorden, men nu har jag gått över till biokol som dessutom innehåller mycket gödning. Näringsberikad kol som också är bra att blanda i trädgårdsjord, det kolsvarta jag har i handen på bilden. Bara att blanda ner i jorden. I trädgården kan man till och med bara lägga på jordytan och daggmaskarna tar hand om det. Förra sommaren växte det både bra i mina krukor och jag behövde inte vattna ofta trots att krukorna hängde under tak. I år ska jag blanda ner i i trädgårdslandet och testa biokolen där.

Tips 2 är att välja bra jord. De gula säckarna, ”Vår egen jord”, från Weibulls, räddade många växter förra sommaren. De flesta av mina krukor får stå under bar himmel, och med så mycket regn som i fjol otrivs en del växter. Till exempel Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum, vill inte stå blött. Törnrosa trivdes så till den milda grad och växte flera meter. ”Vår egen jord” är väldränerad med små lecakulor och grov struktur och innehåller både snabbverkande och långtidsverkande näring. I krukans botten har jag lagt större lecakulor. Avrinningshål behövs ändå.

Chrysan i utekrukor

Tips 3 har jag inte använt så mycket förr, men en trädgårdsvän berättade att när hon planterar krukor brukar hon strö Chrysan över jorden, hon liknar det vid att krydda. På förpackningen står att 1 tsk räcker hela sommaren till en liten kruka, men att krydda anrättningen som hon gör brukar ge bra resultat. Chrysan ska blandas ner i jorden och innehåller till stor del organisk – naturlig  – gödsel, något som alltid är bra. Äkta vara slår allt. Nästa inlägg om plantering blir om träd och buskar, några enkla men effektiva tips. Och lite om ympning ska jag också berätta.
Törnrosas kjortel

Som jag berättat tidigare har två stora Törnrosa övervintrat i tvättstugan, där de klättrat längs tvättlinorna. Nu är de på väg ut, men blir nog ledsna när jag klipper bort så mycket. Jag får se upp så inte hela vinterns möda förstörs av lite slarv nu.

Minikiwin blommar –är det bara honblommor?

$
0
0

För tredje året blommar minkiwin i mängder. Vi har aldrig fått någon endaste frukt, så jag misstänker att det saknas hanblommor. Sorten är ´Dr Szymanowski´ som sägs vara självfertil. På en polsk sida hittar jag att den även ska bära lite hanblommor. Där uppges den klara -40 grader. Det kan stämma då jag aldrig sett några vinterskador, så den verkar inte vara på gränsen. Men hanblommor ser jag då inga. Mobilbilden är tyvärr dålig men titta efter så syns att alla blommor har en liten spretig pistilltofs. Kan det vara små ståndare inunder? I så fall borde det bli frukt? Kiwin har fina grön/rosa/vita blad vilket bara hanplantor brukar ha, men den polska sidan säger att just denna sort ser ut så. Så jag har inte fått fel sort i alla fall.

Minikiwiblommor

Det finns en hanplanta,´Adam´, som kan pollinera ´Dr Schymanowski´. Så blir det inga bär i år heller får jag ta hjälp av ´Adam´. Men minikiwin blir jättestor så då måste jag hitta en annan plats. En rejäl pergola vore lämpligt. Minikiwin klättrar själv, som den lian den är, men det behövs ett kraftigt stöd. Och läget ska vara soligt – jag får ta mig en funderare på lämplig plats och så gulla med den som ska snickra! I vilket fall som helst är minikiwin jättefin med sina flerfärgade blad. HÄR är bilden från ifjol då jag blivit tvungen att ta bort en del av den yviga lianen för att komma in i huset! Ja, nära på då…

 

 

Glad blå midsommar!

$
0
0

Bergvallmon, Meconopsis, blommar nu som bäst, men sin härliga himmelsblå färg. Vi får fira midsommarhelgen med riktigt flaggblått! Men jag önskar att den skulle blomma riktigt länge. Inför en trädgårdsvisning upptäckte jag att det faktiskt går att påverka. På många sommarblommor brukar man knipsa bort allt överblommat för om plantan sätter frö slutar den att blomma. Så fungerar det också för många perenner. Praktklocka, Platycodon,  har jag fått lång blomningstid på och när jag testade på bergvallmon, gav det också en lite längre blomningstid. Om två veckor är vår första trädgårdsvisning så jag hoppas bergvallmon ska klara sig så länge. En toppenperenn som inte trivs med sol och värme – något för Norrland!

Blå bergvallmo Karins

Den största buskpionen slår ut när som helst, men den blommar över otroligt fort. Därför är den bäst att ha i ett halvskuggigt läge. Rockii- pioner är härdiga här i zon 5, de är tåligare än Paeonia suffruticosa, men det finns exempel på att den också kan klara sig här.

kinesisk buskpion rockii Gansu gruppen

Rockii-pionerna kännetecknas av en mörk, ofta lila, fläck i mitten, som redan början synas lite här. Eftersom pionen är en buske är stjälkarna stadiga och blommorna behöver inte stödas som vanliga pioner. Om några dagar måste jag hit igen så jag hinner se alla 16 blommorna i sin prakt! Just det – jag skulle ju påminna om att hos BillaBlom finns det Rockiipioner!

Idag midsommargult!

$
0
0

Igår var det flaggblått här på bloggen så nu måste vi också ta flagg-gult! En liten stickling som jag tog på Nordvikskolan har nu blivit en fin buske. Moderplantan stod i ett buskage med buskar i härliga höstfärger och olika röda bär och frukter. Då när jag gick på skolan tog jag hem för höstdekorationer. Jag tänkte aldrig på hur fint busken blommar också, För första året blommar min buske rikligt med söta gula hängen. Nu får den vara mitt minigullregn!

Pärlberberis Berberis aggregata

Pärlberberis Berberis aggregata

Namnet är pärlberberis, Berberis aggregata, och den kommer att bli 1,5 m hög och bred. Den har inga höga krav bara den inte står blött, och den kräver lite skötsel. Visserligen taggig, men då man sällan behöver närma sig för skötsel gör det väl inget. Den har aldrig haft några problem med härdigheten här så jag tror zon 5 ska fungera också. På hösten hänger bären som pärlor på tråd. Alla berberisbär är ätliga, men hur goda dessa är vet jag inte. Det blir test i höst!

 

Rosens dag! Lördag 2 juli väljs Årets ros i Sverige!

$
0
0

Även hos BillaBlom firar vi Rosens dag, både lördag och söndag. Flera kanadensiska rosor kommer hem i veckan, bl a den efterfrågade Louise Bugnet. Dessutom har vi fina härdiga gammaldags rosor och förstås den som valdes till Årets ros ifjol, Ghislaine de Feligonde.

Ghislaine de Féligonde 1916 Moschata

Ghislaine de Féligonde 1916 Moschata

Camelot rosDet blir spännande att höra vilken ros som nu blir vald till Årets ros. Jag skulle då rösta för Camelot, en fantastisk snabbväxande klätterros med ovanlig schatterad rosafärg. Några av den finns också hos BillaBlom, och en ska ner i jorden idag.

En söt ros var jag tvungen att fota  innan kunden tog den med sig. Som knopp är den ljusrosa men slår ut i krämvitt. Prairie Snowdrift är en härdig kanadensare som är ovanligt låg, 70-90 cm. Frisk och blommar hela sommaren.

Prairie Snowdrift kanadensisk ros

Prairie Snowdrift kanadensisk ros

 

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live