Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Snabbakad wienersnurra med äpple och andra godsaker

$
0
0

Idag på Wienerbrödets Dag vill jag tipsa om mitt enkla och otroligt goda recept som liknar ett wienerbröd fast med äpple. Med färdig smördeg från frysen går det rasande fort. Receptet har jag visar förr, det finns HÄR. Med mandelmassa, kanel och valnötter blir det bara SÅ gott!

Wienersnurror med äpple

Nu ska jag åka till kyrkan på konsert, vilket jag inte gör så ofta sedan jag fick min hörselskada. Men dottern är sopransolist i Brahms Requiem och sjunger tillsammans med Örnsköldsviks Kammarkör, som jag tidigare var medlem i, så den här gången ska jag lyssna. Ett storslaget verk, requiem betyder ju dödsmässa men är bland det vackraste man kan lyssna på, prova själv någon gång. Mozarts Requiem är mer känt om du vill testa det. Mäktig och grandios musik – klart det passar till ett så allvarligt tema.

Håll utkik efter tävlingar på bloggen med vinster från Ljusbutiken.se!


Jultävling 1: Två ljusträd värde 705 kr/st

$
0
0

Veckorna fram till jul firar vi med tävlingar med fina vinster. Första tre veckorna sponsrar ljusbutiken.nu med fina belysningar. Först ut är ljusträdet Hamar 120 cm högt med 100 ljus. 2 personer vinner var sitt! Ta chansen att få pynta trädgården med de populära träden! De känns inte lika juliga som granar så de kan få lysa lite längre än jultiden också.  Hamar ljusträd från LjusbutikenHÄR hos Ljusbutiken finns också mycket annat som passar i juletid.

För att tävla – läs under fliken Tävling. Observera att du inte ska skriva i kommentarer. Tävlingen startar 23/11 2015 kl 22.00 och avslutas lördag 28/11 2015  kl 21.00.

Nästa vecka fortsätter firandet med ny tävling!

Julgott del 3: Recept på skumtomtefudge och fruktlädret är klart!

$
0
0

Mer godis är det på gång, med bland annat den härligt rosa skumtomtefudgen, men godast är fruktlädret som jag provade göra för några dagar sedan. Det torkade klart på några timmar i ugnen och resultatet ser du här. Jag klippte i remsor och sedan är det lätt att dra av smörpapperet. Det blev väldigt tunna godisar, men otroligt goda och smakrika. Syrligt förstås då det är utan socker, men det behövs inte. Jag ska bara göra tjockare lager nästa gång. HÄR finns det receptet. När jag tänker efter, är det faktiskt raw food, då jag torkade godiset på 40 grader. Julgodis som man mår bra av är det verkligen.

Skumtomtefudge och mera godis

Men till jul hör det till med skumtomtefudge. Lite mindre socker än vanligt är det i detta recept. De bruna godisarna i bakgrunden däremot, Ruts chokladkarameller, är riktigt knastriga av socker, farligt goda. HÄR finns det receptet.

Skumtomtefudge ca 50 bitar

15 skumtomtar klippta i bitar, 50 g smör, 1 dl grädde, 1 dl socker kokas i 5-10 minuter. Ta kastrullen från spisen och tillsätt 150 g vit choklad bruten i bitar. Rör emellanåt tills den smält ner. Häll upp i form med bakplåtspapper ca 20×20 cm. Ställ i kylen.  Skär i bitar  när det stelnat.

Tung dag imorgon

$
0
0

Begravning för våra vänners dotter blir en tung dag. Eftermiddagen har jag ägnat åt att göra en begravningskrans. Många tankar som snurrar i huvudet. Livet tar ju slut någon gång för alla, men nog ska det vara tufft att ta avsked av sitt eget barn liggande i en kista. Kransens form symboliserar evigheten och för oss som tror på ett liv efter detta kan det vara någon tröst att veta att det blir ett återförenande en gång. Men tills dess måste livet gå vidare. Det finns inget val.

Begravningskrans i lila och purpur

Begravningskrans i lila och purpur

Nu är det kvar att sätta på kort och band och binda handrosor. Julpysslet har förstås fått maka åt sig just nu, men imorgonkväll ska jag fixa lite vinster för Billstagårdens julfest som är på lördag. Jag kommer bland annat att göra en adventsljusstake av en halmkrans 22-25 cm i diameter, buxbomkvistar, grön spoltråd, silvertråd, fyra kronljus och najtråd, svart eller silverfärgad. Instruktionen får du här imorgonkväll så kan du göra en egen.

Början till adventsljusstake av halmkrans

$
0
0

Igår lovade jag att visa hur man gör adventssljusstaken, men efter begravningen fylldes dagen av allehanda göromål, men den halvfärdiga kransen får du ändå se. Jag har klippt upp buxbomkvistar i 4-5 cms-bitar och bundit på en 24 cms halmkrans med grön spoltråd. Jag vill inte att kransen ska synas igenom så jag har lagt täta varv med kvistar. HÄR finns lite mer tips hur du binder en krans. Ett snabbalternativ som är lättare är att binda på så långa kvistar du har. Då går det fort men bindetråden syns, så då är det bättre att välja en vacker dekorationstråd, till exempel slät silvertråd.

Buxbomkrans (2)

När kransen är färdig blir det fint att dra silvertråd i mitten, kors och tvärs, upp och ner. Här har jag buillontråd som man kan dra ut i önskad längd. Då blir den mer eller mindre som sicksack och blänker därför extra mycket. Eller använd en slät silvertråd som ger ett lugnare intryck. Imorgon (läs idag för klockan är nästan 12 på kvällen nu när jag skriver, så de flesta läser väl detta på lördagen) fortsätter jag med att fästa ljusen, jag återkommer får vi se hur det lyckas!

Buxbomkrans (1)

Du har väl inte missat tävlingen om ljusträd från ljusbutiken.nu? Läs under fliken ”Tävling”.

 

Adventsljusstaken DIY är klar. Gör en egen!

$
0
0

Ljusstaken blev klar och har nu fått ny ägare på Billstagårdens julfest. Här kommer beskrivning på fortsättningen. Vill du ha hela beskrivningen så titta även i förra inlägget.

Adventsljusstake av halmkrans (2)

Detta behövs: 1 halmkrans, 22-25 cm i diameter, buxbomkvistar, grön spoltråd, silvertråd, fyra kronljus och svart najtråd på rulle (najtråden kan du köpa på järnaffär eller Clas Ohlson, det övriga hos floristen). Som verktyg behöver du en bra avbitartång, en syl eller spik och till buxbomkvistarna en sax eller sekatör, och ett par tunna trädgårdshandskar som skyddar händerna.

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(2)

Kransen fixades i förra inlägget och så ska fyra ljushållare göras. Klipp till drygt 35 cm långa bitar av najtråden och böj till början som på bilden. Lägg tråden på ljuset och vira runt 4 varv. Ta en tråd till och vira emellan den förra trådens varv. När det är klart har du två ”ben” under ljushållaren. Mät upp fyra ställen på kransen att sätta ljushållarna på. Kransen kan var hård att sticka igenom, då kan du sticka igenom en syl eller spik först så går det lättare. Tryck ner ljushållarna, när ”benen” kommit igenom lite kan du hjälpa till att dra fram dem med tången. Nu kommer det viktiga, att böja trådändarna och trycka in dem i kransen på undersidan. Annars kan det bli fula repor på bordet där du ställer din fina ljusstake!

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(3)

Små siffror för adventssöndagarna finns att köpa, de kan du fästa på ljusen, eller gör som jag – skriv helt enkelt med en smal vattenfast tuschpenna direkt på ljusen ( jag tog en som jag brukar ha till växtetiketter, köpt hos Impecta).

Adventsljusstake av halmkrans närbild (1)

Buxbom håller sig ganska bra inomhus, lingonris är lika fint men inte så hållbart, det senare passar bättre till krans utomhus. Nästa år kan du återanvända ljusstaken – ta bara bort den gamla buxbomen och vira på ny. Visst är en det en härligt julig känsla på den här ljusstaken! Lite lucia också, men med siffrorna på ljusen är det otvetydigt en adventsljustake!

Adventsljusstake av halmkrans och buxbom(1)

Pärlor på tråd kan också bli väldigt fin dekoration på kransen, ja välj vad du vill och har hemma! Eller frosta kransen med hjälp av spraylim och vanligt strösocker! HÄR kan du läsa om det!

Första veckans tävling är nu avslutad och på söndag meddelas vilka som blev vinnare. Nästa tävling startar på måndag. Ända fram till jul blir det tävlingar med fina priser! Läs under fliken ”Tävling”!

 

Julpyssel florist: Julamaryllis i skål

$
0
0

Här kommer de amaryllisdekorationer vi gjorde i skålar när vi på floristutbildningen gjorde utsmyckning för julkonserten i Nora Kyrka. Om du vill pröva att göra en själv så skaffa oasis, den gröna, och skär till så den passar skålen. Den ska var lite rundad upptill, högre än skålen på mitten, och gå lite nedanför skålkanterna så att det går bra att fylla på vatten. Lägg oasisen i vatten så att den får suga åt sig. Börja så med att sätta grönt rakt ut från kanten. Sedan är det bara att kapa ner de blommor du vill ha och gruppera. Sätt alltså inte en och en utan några av varje sort tillsammans och sätt inte den största i mitten, utan så att det blir en asymmetrisk placering.

Amaryllisdekoration i skål med oasis

Ser du att några kanelstänger och apelsinskivor skymtar – de ger en extra julkänsla tillsammans med de klassiska julfärgerna rött, vitt och grönt. Täck med mer gröna blad och barr, om så behövs, så att ingen oasis syns. Vit brudslöja är också fint. På bilden syns tydligt att själva blommorna är ungefär dubbelt så höga som skålen, när amaryllisen slår ut blir den ännu lite högre.  Proportionerna, som gör att det känns naturligt, är viktiga. Aldrig 50/50 är min käpphäst, alltid något som dominerar. Enkelt egentligen…

Känns det hemskt att kapa ner en amaryllis, passa då på om en krukamaryllis blir för lång och rankig, kapa då ner en sådan och använd, istället för att krångla med uppbindning. Jag minns min första för så där 40 år sedan, den rasade ner från fönsterbänken… Snittamaryllis håller lika länge som i kruka.

De stora fönsterdekorationerna kan du se HÄR.

 

Jultävling 2: Två stycken kransar med ledlampor värde 595 kr/st

$
0
0

Vi fortsätter att fira in julen med fina vinster i veckans tävling. Från ljusbutiken.nu kommer de stora kransarna, Russian Pine, två personer vinner varsin. Om du inte vinner så kan du utnyttja Ljusbutikens erbjudande på 20 % rabatt om du uppger koden som du hittar under fliken ”Tävling”. Det gäller till och med 20/12-15.

Krans

För att tävla – läs under fliken Tävling. Observera att du inte ska skriva i kommentarer. Tävlingen har startat och avslutas lördag 5/12 2015  kl 21.00.

Nästa vecka fortsätter firandet med ny tävling, då med den mest värdefulla vinsten hittills!


Fina betonggrejor hos Lena i Sundsvall!

$
0
0

20151126_143423_resizedAlla söndagar i advent kl 13-17 har FBvännen Lena Sätterström öppet i Hallsta längs väg 86, 5 km efter Indals kyrka mot Liden. Det är så fint med betonggrejor! I den gamla skolan håller hon till, och det lyser marschaller vid vägen. Titta in du som finns i trakterna, vet jag! Det finns mer än julmotiv, katten till exempel är ju för gullig!

 

20151012_114629_resized

 

 

LCHFglass med hallon och avocado

$
0
0

Igårkväll blev jag sugen på något gott, och gjorde LCHFglass. Det behöver inte vara sött i allt för att vara gott. Glassen är faktiskt jättegod och det känns inte som att något saknas, ens för den värsta gottegris! LCHFglass med hallon och avocado

På några minuter är glassen klar, bara mixa ihop frysta hallon med avocado så är det klart! Den som vill smaksätter med lite vaniljpulver, då blir glassen lite brunaktig i färgen. Strö några kokosspån och hallon uppepå om du vill dekorera.

 

Rumsgranen som minijulgran

$
0
0

Rumsgranen, Araucaria heterophylla, är en härlig krukväxt, barren är så blanka att man kan tro det är plast. Jag har lyckats klara min planta rätt många år så nu har jag tänkt den ska få upphöjas till minijulgran. Under somrarna har den ibland inte fått vattning mer än en gång i veckan och har tappat några smågrenar längst ner, men nu är den ändå riktig frodig. En stor kruka är förutsättningen att klara sådan behandling som hos mig. Granen växer långsamt och är således rätt så dyr att köpa, så jag får var rädd om min planta. Igår fyndshoppade jag en del pynt i Birsta, bland annat gulliga hållare för julgransljus, så nu behöver jag inte fundera på vad jag ska pryda granen med.

Ljushållare och vattenrör till granen (1)

Jag kunde inte vänta att testa ljushållarna, men en rumsgran har rätt så hängande grenar så hållarna sitter inte alltför hårt. Ljusen vågar jag då inte tända när barnbarnen yr runt, utan det får bli när vi sitter där själva och ser på TV. Ja, jag ser inte ofta på den så kallade dumburken, men i juletid brukar det vara en del sevärt. Förutom ljushållarna tänker jag hänga upp glasrör och sätta i små snittblommor. Antingen köper man provrör eller gör som jag, sparar rören som det varit vanlijstänger i. Några fler rör får jag nog ihop när jag gjort julgodis och julbak färdigt. Vet du att under kategorin Recept, smaskens i högerspalten finns många av mina favvogodis- och bakrecept för julen?!

Ljushållare och vattenrör till granen (2)

Om någon vecka när granen är pyntad och klar kommer förstås bilder.

Mera julpysselidéer – och ännu mer kommer…

$
0
0

När jag var till Birsta i veckan samlade jag på mig ännu fler idéer än jag redan hade. De här granarna som jag såg på Blomsterlandet består av kvistar av nobilisgran som är bundna fast eller limmade på en käpp med en fot så den står stadigt. Min variant ska bli i två höga krukor där ”stammen” ska synas. De kommer att ta tid att göra så de kan få vänta till närmare jul.

FullSizeRender (1)

Idén med att fylla en glasvas kommer att gå fort, bara jag skaffat konstrosor. De runda skivorna av trädstammar finns att köpa men jag räknar med att mannen gärna tar sågen och fixar det. Sedan är det bara att varva hela härligheten med mossa och kottar och vad som finns, och strö lite konstsnö mellan varven. En ljusslinga inuti skulle också bli fint.

FullSizeRender (2)

På Billstagården, mitt jobb, har jag först idag hängt upp en prydnad vid dörren. Vi har många uthyrningar i december så den ska hinna göra nytta. Jo, jag hade julpyntat till julfesten, mest inomhus. Till dörrprydnaden återanvände jag fjolårets stomme med pilkvistar som jag sprayat med röd lackfärg. HÄR kan du se fjolårets dekoration som då hängde vid min egen dörr. I år valde jag att komplettera med kvistar från min stora tuja ´Smaragd´ som har så fina fröställningar. Grankottar från skogen (de slår ut om du tar in dem i värmen), några Ingrid Marie-äpplen som klarar sig bra ute, och rödvitt papperssnöre. Nästan allt gratis från naturen!

IMG_1802

Genom kottarna och äpplena har jag trätt ståltrådar att fästa med. De röda kvistarna bildar faktiskt ett hjärta, fast uppåner. En annan idé är förstås att vända hjärtat rätt väg och bara dekorera med ett band.

 

 

 

Julpyssel: Till jul tar vi in naturen –även i denna ljusstake!

$
0
0

En liten krans av oasis sec, den bruna sorten som är för torra blommor, använde jag som stomme. Den vanliga oasis man använder till snittblommor är grön och passar inte lika bra här. Naturmaterial är inne, ja vi tar ju verkligen in naturen till jul, med granar, mossa och ris, blommor och lökar. Kransen lindade jag med tunna remsor av björknäver som gärna knorrar sig i ändarna som du ser, men det blir en fin detalj. Nävret är inte det minsta töjbart, så jag fick dela upp i flera bitar. Remsorna fäste jag med märlor av tunn ståltråd, lätt att böja till själv liknande små hårnålar. Ljuset är exakt rätt storlek så det sitter bra i kransen. Då behövs inget ljusfat.

Ljusstake av oasiskrans och björknäver (1)

Kransen har jag dekorerat med matchande färger och lagt till några blanka detaljer som kontrast. Av silvertråd gjorde jag små trassel som blänker tillsammans med fejkbär. Det är lätt att klippa i näver, till exempel små hjärtan, det ser man ofta användas i floristsammanhang. Den som har egen björkved, kan ta en bit därifrån eller så håller man koll på om det är någon avverkning i närheten så kan man få ta näver där. Det inte tillåtet att ta utan lov ute i skogen! Träden blir förstörda! Lättast är det att lossa nävern när björken savar på försommaren.

Ljusstake av oasiskrans och björknäver (2)

Näverslöjd, då man flätar av remsor, var väldigt populärt för så där 30 år sedan. Jag höll kurser i det, allt möjligt gjorde vi. Fruktfat, lampor, ytterkrukor, handväska, sko och hjärta att hänga upp fyllt med torkade blommor eller granris etcetera. Tro när näverslöjden kommer igen?

Imorgon måndag startar sista tävlingen med vinst från Ljusbutiken. Veckan därpå får tre vinnare varsitt presntkort från Impecta. Mer info under fliken ”Tävling”.

Jultävling 3: Snowflake ljusslang i form av snöstjärna värde 1085 kr!

$
0
0

Ljusbutiken.nu bjuder denna vecka på denna fina vinst. Går att ha både inne och ute, men då den är så stor med 360 st ledlampor gör den sig nog bäst utomhus. Vinnaren får välja på tre olika nyanser. Tävlingen startar måndag 7/12-15 kl 21.00. Läs mer under fliken ”Tävling”!

Snowflake ljusbutiken

Imorgon fortsätter vi med julpyssel!

Julpyssel med lime och clementin

$
0
0

Ibland kan man få tag på hela torkade lime, men idag provade jag att torka själv i varmluftugnen på lägsta temperatur och fläkten på. Skivor är lätta att torka men hela kan bli svårt. Blir spännade att se hur det går. Är det någon av er läsare som provat?Julpyssel Torka lime och clementin

Jag skårade för att få ett fint mönster, och skar en del frukter i skivor. De torde få lite blomform när de torkat klart, och ändskivorna blir som en stjärna. De hela frukterna delade jag i två få se om de torkar bättre så. Det blir så fin mossgrön färg när de torkat, de längst fram i bild har fått en tur i ugnen. Jag har planer för användningen men då måste de vara helt torra först. De torkande frukterna har sällskap i ugnen av två nya satser av det sockerfria godiset fruktläder, men nu med andra bär. Första satsen med äpple och jordgubb blev jättegod. HÄR finns det receptet. Vi får se hur det går med min experimentverkstad!


Julgott 4: Småkaka med saffran och vit choklad

$
0
0

En ny favorit har jag fått när jag testade detta recept från bloggen Lilla mors skafferi, som du hittar HÄR. Receptet innehöll både mörk och vit choklad, men jag har bara vit i och är jättenöjd med det! Kakorna har knäckig smak, lite som bondkakor, men flyter ut mer och går både att grädda så att de blir sega eller helt genomgräddade och spröda. Gillar du att baka så måste du bara prova detta recept! Och med sin gula färg blir de fina på julkakefatet!

Saffranskakor med vit choklad

Saffranskakor med vit choklad ca 25 kakor 175 grader ca 10 min

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk ljus sirap
100 g vit choklad, hackad

Mortla saffran med en sockerbit och rör ihop med smör, strösocker, vaniljsocker och sirap. Elvispen fungerar bra till det. Blanda ner choklad och vetemjöl blandat med bakpulver. Rulla bollar och lägg på en plåt ganska glest. Platta till dem lite. Grädda så att de blir så sega eller spröda så som du vill.

Min ugn har ojämn värme så en del blev sega, andra spröda. Där föredrar jag de sega med det är en smaksak.

Fler favoritrecept finns på bloggen. HÄR är bästa bondkakorna, HÄR är fågelkakorna, HÄR är skrädmjölskakorna. Eller skriv in i sökrutan uppe till höger : godaste bullarna, krusbärstosca, mjölfri morotskaka, pollygömmor så har du mer att välja på. Du kan också söka på en ingrediens t ex mandelmassa, äpple… eller sök på julinspiration mat och bak. Scrolla ner på sidan och välj ur sökmotorns förslag och vill du se fler klicka på ”Older posts” längst ner. Eller välj ”Recept, smaskens” under Kategorier. Välkommen att söka nya recept här! Du kan sitta länge med det!

Sökmotorn kan dock ibland spela ett spratt, om du t ex söker på ägg, kan det komma fram inlägg om trädet näverhägg!! Ja denna blogg handlar mest om trädgård, fast mindre nu fram mot jul. Men det är väl bra att påminnas om att det inte dröjer så länge till vår!

 

Lättfixad julgrupp med multihyacint

$
0
0

Har du provat hyacinten som består av flera lökar? Den blommar längre och är som en hel liten julgrupp i sig. Många blomstänglar som kommer eftersom i olika höjder. Multiflorahyacint (red)

Jag har hört att den här varianten uppkom genom att möss hade gnagt av vanliga haycintlökar upptill. De hade festmåltid, kan tro. Då svarade lökarna med att skjuta många nya skott istället för ett, och blev flera lökar i en. Jag skulle tro att detta skedde i Holland, där den mesta lökodlingen sker. Man upptäckte i varje fall att det blev fina blommor, så nu framställs sådana lökar med flit, utan mössens hjälp. Dessa lökar är mycket större och kraftigare än vanliga hyacinter, de är helt enkelt mer drivna för att ha mer kraft, och sedan preparerade för att dela sig.
Multiflorahyacint (2)

En lök räcker till en medelstor kruka och sedan är det bara att pimpa med mossa, kvistar, kulor, band och pynt. Jag har valt buxbomkvistar som håller kvar bladen bättre än lingonris. Sedan har jag provat något nytt, nämligen små kvistar från min ena sockertoppsgran som börjat bli lite för stor. Titta noga på bilden ser du täta och fina kvistar, de verkar inte tappa barren liksom vanlig gran. Lika fint som att köpa små barrväxter i kruka, de som ser ut som minigranar, men egentligen är cypresser. Men många av oss har en sockertoppsgran, så varför inte prova lite egenodlat! Klipp så att granen ser jämn ut bara. Och du spar en slant så att du kan köpa fler hyacinter!

Multiflorahyacint (1)

Multiflorahyacint m fågel (3)När jag var till Birsta fyndade jag många fina krukor, bland annat dessa parkrukor i zink. De skulle tas ur sortimentet, inte fattar jag varför. Även kopparfärgade krukor fanns, i dem ska jag sätta röda amaryllis och pynta med koppar och rött. En söt liten pippi får avsluta dagen. Sov så gott!

 

Husmoderstips snabbar på baket

$
0
0

Äntligen har jag prövat på att rationalisera småkaksbaket. Något som du kanske redan gjort, men jag har inte kommit mig för. Tipset har jag fått från en tant. Väldigt enkelt tips men det går faktiskt fortare. Första dagen gör du degarna och sparar i kylen för att dagen därpå skära/baka ut och grädda kakorna. Bara sådana degar som går att spara är aktuella, bulldeg hinner jäsa för mycket och sockerkakssmeten hinner sjunka ihop. Men med småkakor går det utmärkt bra.

DSC_0685 husmoderstips Snabbare kakbak (1)

Jag gjorde fyra sorter när jag liks var igång. HÄR hittar du recepten, mina bästa. Den gula degen blev smarriga saffranskakor som jag provade för första gången. Basingredienserna behöver man bara plocka fram en gång, och det blir städning mest ena dagen. Och ugnen behöver värmas upp bara en dag. Mindre med disk blir det också. Man behöver inte ens diska skål och redskap mellan sorterna om det inte skiljer mycket i degarnas färg!

Julmys i fönsterna

$
0
0

Ljuskransarna jag skaffade från Ljusbutiken ifjol lyser med så varmt sken i hallfönstren. De får trängas med mina porslinsblommor som jag har istället för gardiner, de fungerar bra så här i norrfönster. Ser lite djungelaktigt ut just nu, men när julen är över behövs de. Jag skulle gärna varit utan dem nu, men de sitter fast i fönstersmygen med klammer för elkablar. Kransarna hann inte komma upp till förra julen så i år är det premiär. För dig som inte vet, så har Ljusbutiken.nu generöst sponsrat er läsare med fina tävlingsvinster under tre julveckor. Från dem har jag köpt mina växtlysrör och flera gånger har de sponsrat bloggen med växtbelysningar under våren. Redan om en månad är en del igång med frösådd, till exempel chili behöver sås tidigt, och då måste man ha en bra belysning. Vi får hoppas på fler vinster från Ljusbutiken under våren…

Lazer Cut ljuskrans från Ljusbutiken

Roliga kopparfärgade krukor fann jag (också) vid Birstabesöket för några veckor sedan. De har blivit riktigt juliga med tomteröd Amaryllis, kanelstänger, lärkkvistar och koparfärgade julkulor. Man får passa på att frossa, när julen är över blir jag fort less på det röda och försöker byta ut till mildare färger till nyår. Eller blått och lila vore fint till nyår. Det ska jag fundera över…

Julamaryllis i kopparkruka

Ha en fin adventsvecka och titta in i morgonkväll om du gillar fröer. Den sista jultävlingen sponsras av Impecta, populär bland trädgårdsfolk för sitt stora frösortiment. Många av perennerna i min trädgård har en gång anlänt i en fröpåse från Impecta!

Jultävling 4: Tre presentkort från Impecta

$
0
0
Röd rudbeckia ´Feeling Pink`

Röd rudbeckia ´Feeling Pink` bild Impecta

Vi närmar oss snart julen så nu firar vi med sista tävlingen som passar speciellt för trädgårdsnördar. När tomten sagt adjö börjar vi så smått att se fram mot nästa odlingssäsong och tänka på frösådder. Impecta fröhandel som sponsrar med priser denna gång har många lockande frönyheter, jag fastnade för Echinacea purpurea ´Feeling Pink´, en ny röd rudbeckia jag inte sett förr. Spännande uppkäftig färgkombo med en gulorange knapp mot stora klarrosa blommor. Den är en snabbväxande och härdig sensommarperenn som blommar rikligt redan första året. Kompakt växtsätt med friskt grönt bladverk för rabatter, samplanteringar och buketter. Visst blir man sugen på en sådan fröpåse!

Tagetes ´Ground Control´

Tagetes ´Ground Control´ bild Impecta

Echinacean skulle bli riktigt galet färggrann ihop med tagetes, en blomma jag har svårt att gilla, men denna sort rekommenderas som jordförbättrare och tar bort upp till 95 % av de skadliga jordnematoderna. Mylla ned hela växtmassan i jorden på hösten innan frosten. Den mest lättskötta blomman man kan tänka sig!

Tandpetarsilja ´Green Mist´

Tandpetarsilja ´Green Mist´ bild Impecta

Tandpetarsiljan, Ammi visnaga ´Green Mist´ är en helt underbar romantisk sommarblomma, som en spetsduk!  Den passar som utfyllnad i till exempel rosenrabatter. Jag hade många tandpetarsilja i somras, fast inte denna namnsort. Jag sådde dem inne i april som vilken lättodlad tagetes som helst, och planterade ut efter frost. Man får dock tänka på att de kan bli höga så en stödpinne behövs. De finns ibland att köpa som snittblommor och gör sig lika bra i bukett. En härlig känsa av sommaräng och vilda blommor. Något att drömma om när mörker och kyla vilar över trädgården. Och HÄR kan du drömma om alla Impectas nyheter!

Blir du nu sugen på dessa frön så passa på att tävla om presentkorten från Impecta. Läs under fliken ”Tävling” och svara på en enkel fråga! Tre personer vinner var sitt presentkort på 200 kr.

Denna tävling är ett samarbete med Impecta och avslutas to 17/12-15 kl 21.00

 

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live