Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Julig bordsdekoration som går att återanvända

$
0
0

Om en dryg vecka har vi jul, så nu kan vi ladda på med traditionellt julrött. Ungefär i två veckor håller sig en sådan här dekoration. Då har vi nyår och det kan vara kul att förnya med andra färger.

Julig bordsdekoraton med nejlikor och chrysantemum (1)

Blommorna är satta i blötlagd oasis, som går att återanvända. Bara att gå till blomsterverksta´n igen och plocka bort det som vissnat och sätta i nytt, men inte i de gamla hålen. Mossa och grönt håller sig ännu längre bara man är flitig med vattning. OBS! Oasis som torkat helt går inte att blöta upp igen! Grankottarna har jag plockat i skogen och tagit in i värmen så att de öppnar sig. De fästs med en ståltråd som dras osynligt under fjällen så att det blir två ”ben” att sticka ner. Viden är instucken i oasisen , men behöver böjas till innan, så den inte spretar. Den ska ju förstärka fatets runda form. Dessutom har jag fäst lite här och var med pärlnålar. Mossa är fäst med märlor, böjda ståltrådbitar.

Julig bordsdekoraton med nejlikor och chrysantemum (2)

Har du inte tävlat om presentkort från Impecta, så passa på. Läs under fliken ”Tävling”.


Julgott 5: Fransk nougat

$
0
0

Så otroligt goda, att jag tipsar om receptet igen! Det blir många av en sats, så man kan dela med sig. Som julklapp i en fin ask kanske.

Fransk nougat (1)

Ingredienserna är sådant man oftast har hemma. HÄR finns receptet. Under kategorin Recept, Smaskens (i högerspalten) finns också många goda sötsaker från flera års inlägg.

Julplantering som står sig till påska!

$
0
0

En trevlig växt med vackra blad är det vitgröna åderbladet, Fittonia. Tillsammans med lite vinrött i en julplantering blir den så fin. Vitt och grönt är julfärger det också. Växten är otroligt tålig och behöver inte mycket ljus. Precis som det är nu då. Den vill inte torka ut men jag har varje jul haft den i hallfönstret mot norr, där det drar en aning från det gamla fönstret. Där står den fin ända tills långt in på våren då jag till slut måste ta bort julgruppen. Sol och varma element är det bäst att undvika. Skulle det vara lite för varmt kan det hjälpa att duscha växten.

Julgrupp med Fittonia

För fem år sedan, när jag varit med om trafikolyckan, fick jag massor av blommor till jul. Just den här krukan som jag fick av Rut och Gullli (tack ska ni ha – inte alla presenter som står sig så länge!), har jag tagit fram varje jul igen och bara satt i en ny Fittonia. 

Julgott 6: Knäckebröd – lyxig hemgjord julklapp

$
0
0

Hembakat knäckebröd känns riktigt lyxigt, är nyttigt och jättegott. Numera finns många goda sorter i mataffärernas hyllor men hembakat blir mycket billigare och godare till och med. Hembakat är också en bra julklapp till den som redan har allt. Kombinera med en liten dessertost och en burk chokladmarmelad, Lady Marmelade, och slå in i cellofan. HÄR finns recept på marmeladen. Knäckebrödet kan var lite trixigt att kavla, för den som inte är van, men de fula bitarna kan man äta upp själv. De slinker lätt ner! Knaprigt och gott med smak av sesamfrön och rosmarin!

Rågknäckebröd (2)

Rågknäckebröd 10 kakor  200 grader 8-10 minuter

10 g jäst
2 dl kallt vatten
1/2 msk mald brödkrydda
1/2 msk salt
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
2 1/2 – 3 dl vetemjöl
sesamfrön och torkad rosmarin att strö över

Lös upp jästen i vattnet, och blanda ner krydda, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa övertäckt minst 1 timme. Dela degen i 10 delar och rulla nogrannt till runda fina ämnen som blir lättkavlade. Arbeta in mera mjöl om degen är kladdig. Kavla ut i mycket mjöl, gärna blandat med kruskakli eller annat grovt mjöl. Mjöla också kaveln så degen inte fastnar. Lossa kakan emellanåt med en lång stekspade. Det är enklare att göra tjocka kakor. Rulla sedan med kruskavel om du har, annars kan du nagga med en gaffel när kakorna är lagda på plåten. Pensla kakorna med vatten när du lagt dem på plåten och strö på sesamfrön och smula över torkad rosmarin. Grädda i mitten av ugnen tills de är torra och låt kallna på galler. Förvara i lufttät burk men unna dig först en dig en smakkaka med smör!

 

 

Billajulafton med äkta choklad och limpsmörgås

$
0
0

Igår firade vi lilla Julafton med de barn och barnbarn som inte blir hos oss på julafton, och eftersom vi bor i Överbilla tyckte ett av barnbarnen att vi skulle fira Billajulafton istället. Vi tog inte ut så mycket jul i förskott, så julmaten fick vänta till julafton. Vi började med att dricka choklad med grädde, för de vuxna gjord på mörk choklad och med grädde spetsad med lite punsch. Småttingarna fick strössel på sin grädde. Recept längst ner på sidan. Till det åt vi hembakt sirapslimpa med ost. Sedan blev det liten konsert med familjen Antonsson.

Varm choklad av mörk choklad

Även familjen Starks två barn visade sig på styva linan. Jag lyckas tyvärr inte lägga ut videon på 1,5-åringen som jazzade loss till Tomterocklåten. Kul hade vi i alla fall! Chokladen blev god och innehåller mycket lite socker så den ska få inleda julaftonsmorgonen också. Traditionen påbjöd förr kaffe på säng och ett stort kakfat. En skinkmacka har vi lagt till och med chokladen blir det en skaplig frukost. Tur är väl det för magen som bör vara i form inför kvällens festande!

Varm choklad med grädde 4 muggar

2 dl grädde
120 g mörk choklad 70%
8 dl mjölk
2 msk strösocker

Garnering:
2 dl vispad grädde
ev smaksatt med lite punsch eller apelsinlikör
riven mörk choklad att strö uppepå

Koka upp grädde och bryt ner chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt mjölk och socker och värm upp tills allt är hett men låt inte koka. Häll upp och toppa med garneringen.

Fortsättningen på dagen var julpyssel, klippa och klistra, middag med bakad potatis och tre olika fyllningar så något skulle passa alla och sist ris a´la Malta med fruktsallad.

 

Traditionella julblommor

$
0
0

Till julafton blir det traditionellt rött,  grönt och vitt som dekoration. I skålen i oasis har jag snittblommor, kottar, barrkvistar och buxbom. Hyacinterna i de små krukorna med multihyacinterna har blommat över, men de får stå kvar med bara grönt, band och kulor.

Julbordets dekorationer i traditionellt rött (1)

Titta noga ser du att det rufsiga gröna i skålen inte är mossa. Det är Dianthus barbatus ´Green Trick´ som jag är så förtjust i, en borstnejlika alltså. HÄR kan du läsa om den. Den är en väldigt hållbar snittblomma.

Julbordets dekorationer i traditionellt rött (3)

En sådan här dekoration behöver inte kosta mycket i blominköp, man kan till och med ta halvgamla blommor som snart skulle sloka i vasen. När de kapas ner och placeras vid varandra kan de inte sloka utan sitter snällt kvar tills kronbladen ramlar av. De fina röda rosorna fick jag över när jag skaffade blommor för begravningen för nästan en månad sedan. De har stått i matkällaren sedan dess och klarar sig bra många dagar i den här skålen. Sedan är det lätt att byta ut mot andra, eller fylla på med fler kottar.

Julbordets dekorationer i traditionellt rött (2)

Nu ser vi fram emot julafton med vänner, släkt, mat och ett budskap om fred på jorden. Inte alla har förmånen till de yttre attributen, men julens inre frid ska ingen kunna ta ifrån oss! Hoppas du får det bra!

God Jul till alla läsare!

Gott av grönkål och nyttig julmat

$
0
0

En snabbgjord sallad av grönkål balanserar julbordets frosseri. Innehåller massor av nyttigheter! Hacka bara grönkålen och blanda med hackad mandel och russin. Själv har jag skördat av min egen svartkål/palmkål som är en typ av grönkål. HÄR kan du se den.  Vad bra med färska grönsaker mitt i vintern!

Grönkålsallad


Dekorera inför nyår: vinterinstallation i glascontainer

$
0
0

Minns du jättevasen fylld med en vintrigt arrangemang som jag såg i en butik före jul? HÄR finns den. Den kostade skjortan men verkade inte alls svår att göra. En sådan tom vas hade jag stående så nu till nyår är ska den vara fixad. Det blev inte av före jul mest för att jag inte fann sådana vita konstrosor som jag ville ha. Men nu har jag haft tid att pyssla ihop några vid TV:n.

Rosor av kaffefilter (1)

De är gjorda av vita kaffefilter som jag klipp ut till hjärtan, som jag snurrat ihop ett och ett utanpå varann och fäst ihop med vitt papperslim. Faktiskt väldigt enkelt. På Youtube finns många klipp på olika ”filterrosor”, till exempel detta, men jag förenklade med vanligt limstift i stället för limpistol och hjärtana klippte jag ut på fri hand. Och jag skippade grillpinnen att rulla på. Du får prova dig fram till vad som passar bäst.

Imorgon ska jag visa upp hela glasarrangemanget, mossan som ska vara med måste ligga på tork. Så då kommer bild på resultatet. I källaren står också 20 äkta rosor och väntar på att bli en enda, en glamelieros alltså! En sådan här fast i rosa och creme.

Glamelieros

 

Hela vår nyårsmeny

$
0
0

Massor av recept för den som fixa själv, men det mesta finns ju att köpa!
Dagen före förbereder vi efterrätten:
Brulépudding med lakritssmak,
stjärnanis ger lakritssmaken. Recept längst ner på sidan.

Brulépudding med lakritssmak

Huvudrätt: Grillad älgkalvfile´ med färdigköpt rotfruktsgratäng. Portersås hittade jag en burk i frysen, annars blir förstås bearnaisesås eller rödvinssås bra. Sallad av isbergssallat, ruccola, chevré, härligt gröna sojabönor köpta frysta och granatäppelkärnor. Balsamicosås på salladen.

Förrätt: Rökt lax och äpple i tärningar på bädd av surdegsbröd coh ett sallatsblad. Med hjortronsås och en timjankvist.

Egen flädersaft med en skvätt cider blir enkel dryck.

Brulépudding med lakritssmak 8 små suffléformar 175 grader ca 40 min

1 kanelstång
2 stjärnanis
4 dl vispgrädde
6 dl mjölk
12 äggulor
1/2 dl steviasocker eller strösocker
1 apelsin, det rivna skalet
Karamellisering:
4 msk farinsocker
4 msk strösocker

Sätt in en långpanna med vatten i nedre delen av ugnen och slå på ugnen. Koka upp grädde och mjölk med stjärnanis och kanelstång. Låt dra i minst 20 minuter innan du silar. Vispa ihop äggulor, socker och apelsinskal i en bunke, och blanda noga med gräddmjölken. Smöra formarna och häll i blandningen. Grädda formarna i långpannan i ca 40 minuter eller tills de stelnat. Ta ut formarna och låt dem kallna, strö på sockret och gratinera i ugnen på 250 grader eller bränn med gasolbrännare tills ytan blir knäckig.

Längre fram på kvällen blir det LCHF-paj med grönkål. HÄR finns receptet. Nyttigt men faktiskt väldigt gott. Egen äppelmust från frysen, kvarblivet julgodis och min special-marsipanlimpa med romdränkt frukt (om jag hinner göra den) och så hemgjord lyxglass med hjortron och västerbottensost. HÄR finns det receptet.

Orkar vi så har jag många goda marmelader i matkällaren, persika, plommon, chokladmarmelad mm. HÄR finns receptet till den snabblagade chokladmarmeladen. Till det hembakat knäckebröd och kex. HÄR är receptet.

Som snacks blir det salta mandlar och kryddnötter HÄR och HÄR finns recepten, och så blir det hemtorkade äppelringar med kanel, och till att dippa lite nyttigheter, stavar av äpple, morot och kålrot och lite köpta rotfruktschips.

Jag hade lovat bild på min vinterinstallation i glascontainer, men jag väntar på att mossan ska torka klart, så i morgon bitti ska bilden komma.

 

Nyårsdekorationen med rosor av kaffefilter äntligen klar!

$
0
0

Det var krångligare än jag trodde. Mina fina vita rosor av kaffefilter blev så bossiga av den torra mossan, så det blev till att göra om flera gånger. En annan gång är det säkert bättre med fuktig mossa som håller ihop bättre och fukttåliga rosor, men nu är det i alla fall klart för denna gång. HÄR kan du läsa hur jag gjorde filterrosorna.

Rosor av kaffefilter i vinterarrangemang (3)

När granen åker ut – det brukar ske ganska fort, kan det här vinterarrangemanget stå kvar och lysa.

Rosor av kaffefilter i vinterarrangemang (2)

Här fick jag användning för de limefrukter jag torkade, både hela och i skivor. Mannen sågade till ”trä-slantar” – skivor från några tunna trädgrenar som legat och torkat till ved, kottar hade jag samlat och så mossa och massor av fusksnö på hela härligheten. Ledljusslingan går på batteri förstås. Limefrukterna torkade jag i ugnen på lägsta värme och sedan fick de ligga flera veckor ovanpå spisen och eftertorka.

Rosor av kaffefilter i vinterarrangemang (1)

Innan kvällen ska jag också ha gjort bordsdekorationen med en stor glamelieros. Den bilden kommer nog inte förrän imorgon. Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

En glamelieros över – vem vill vinna den?

$
0
0

Inte hann jag göra glamelierosen igår. Om du minns menyn jag planerat förstår du att tiden gick åt ändå. Istället blev det ett gäng små glasvaser och flaskor med vit alströmeria och lila prärieklocka på bordet. Till det tre glasljusstakar med vita ljus och den stora ljusbrickan i vitt och grönt. Nu vill man ha bort det röda och se fram mot ljuset. Idag gjorde jag i alla fall min jätteros, det behövs ju bordsdekoration fler dagar. De tjugo rosorna räckte till en extra glamelieros, fast mindre. Så då ger jag bort den imorgon 2 januari 2016 till den som kan hämta. Skicka bara ett mail till info@gladigront.se, så drar jag lott.När fem personer har mailat drar jag för hållbarheten är inte lång på en sådan här ros.
Göra glamelieros 3

En glamelieros ser avancerad ut men är inte så svår, fast att få den jämn kan vara svårt, men nog blir det rätt fint ändå. För en vecka sedan köpte jag tjugo billiga rosor på Lidl. Stora dyra rosor blir förstås finare men det här duger också. De har stått i matkällaren och slagit ut lagom, men det går också att använda nyköpta. Först plockade jag bort kronbladen förutom de innersta som är för små. La stora för sig och mindre för sig. Sprejade kronbladen med vatten med en blomspruta och la över en cellofan.

Göra glamelieros

Jag valde en mittenros med stadig stjälk, plockade bort några kronblad och hängde rosen upp och ner. Så var det bara att limma dit kronbladen ett och ett med hjälp av limpistolen. Ungefär en timme tog det att göra den stora rosen. Konsten är att inte rosen blir för toppig eller rent av konkav. Man får titta inunder ofta. Några av de gröna rosbladen limmade jag dit allra sist. Om man vill kan man göra undersidan finare med tätt med gröna blad som man limmar dit eller fäster med pärlnålar. Den stora glamelierosen ska jag lägga på ett fat så då spelar undersidan ingen roll.

Göra glamelieros 2

Nu ligger rosorna i matkällaren sprejade under en cellofan tills imorgon. När jag tar fram min stora ros sprejar jag den och till kvällen åker den till källaren igen så får jag njuta längre av den. Och den mindre blir det spännande att se vem som får hämta!

 

 

 

Gå bort-bukett med de avplockade rosorna – nej det är inte tulpaner!

$
0
0

Tvättstugan blev floristverkstad igen när vi blev bortbjudna till vänner. Över från tillverkningen igår av glamelierosen stod några rosor som blivit plockade på kronblad, de piffade jag upp med pärlor trädda på björngräs.

Rosbukett med pärlor

Lämpligt handarbete till Agnetas nyårskarameller.

image

De avplockade rosorna liknar lustigt nog tulpaner. Precis det man längtar efter den här tiden!

image

Över bindestället virade jag ett spetsband, det hade också blivit fint att vira hela vägen ner. Då hade det plötsligt liknat en brudbukett. Budgetvariant visserligen, och av några överblivna rosor. Tänk att tjugo billiga rosor räckte till en stor och en liten glamelieros (bild finns i gårdagens inlägg) och en gå bort-bukett!

Bukett med pärlor på tråd

Julen ut och planer för kommande säsong

$
0
0

Vad skönt att ha fått bort julgardinerna och den röda julduken i köket. Nu hänger där istället tulpaner, symbolen för vår. Till jul behövs det varma röda och vi kurar och myser inne, men nu vaknar energin och det märks redan att det blivit ljusare.

Glamelieros och vårgardiner

Fröbeställningen till STA, Sällskapet trädgårdsamatörerna, ska skickas i väg och tankarna börjar snurra på det där växthuset som till slut ska bli verklighet. Här på bloggen växlar vi nu om till mera trädgård och blommor, från att ha julfrossat i pynt, kakor och godis. Dags att träna och ta hand om kroppen, äta rätt och röra på sig, något som går hand i hand med trädgårdsarbete. Ja, lite snö har det kommit och mer blir det säkert, så energin torde få läggas på snöskottning så länge tills frösådderna kommer igång. Faktiskt är det inte tjäle ute i skogen, så är man grävsugen så…

Så småningom kommer jag att erbjuda trädgårdskurser liksom förra våren, du som är intresserad kan redan nu skicka ett mail. Både beskärning och trädgårdsdesign önskades av förra vårens deltagare och för den som inte gått grundkurs erbjuds det också. Kanske vi skulle kunna få in en floristkursdag också, i att göra en glamelieros. Lättare än man kan tro och inte alls dyrt att trolla fram en sådan här ros.

Glamelieros i rosa

Dekorera ett paket med blommor

$
0
0

Under helgerna har vi hunnit träffa vänner och då vill man gärna ha något med sig. En enkel chokladask kan bli en personlig present med lite blommor och pynt. Det blir helt enkelt en liten bukett på paketet, och bara fantasin sätter gränser. Chokladasken slog jag in i svart papper – det väljer man förstås utifrån vilka blommor man tänker pynta med. Jag hade rödlila nejlikor och rosa band så då blev det tufft med svart papper. Enklast är att fästa buketten utan vatten, men denna gång använde jag ett sådant vattenrör man ibland får snittorkidéer i. Bra att ta vara på sådant man kan få användning för.

Paketdekoration-2

Jag virade först på vitt ogenomskinligt band som jag fäste med några klickar smältlim (hur skulle en florist klara sig utan limpistol?)och sedan ett rosa organzaband och virade runt lite lila metalltråd. De gröna stråna med pärlor påträdda är björngräs som är lätt att böja och det gröna rufset är min favoritborstnejlika ´Green Twist´ som jag plockade ur en bukett jag haft sedan före jul. Den här borstnejlikan är otroligt hållbar!

Paketdekoration 2

Blommorna med pynt valde jag i ungefär samma färgskala, men med kontraster i former. Det flikiga gröna bladet kom från min krukväxt `Philodendron`, en tålig grön krukväxt som blir stor och inte behöver mycket ljus. Bladen är hållbara och finns ibland att köpa i blomsterbutiker. En glittrig julkula och ett fejkbjörnbär tog igen dekorationens färger. Visst var det ovanliga nejlikor med ljus skiftning inunder kronbladen! Hela buketten fäste jag i paketet med – naturligtvis! – smältlim under hela röret.

nejlika i rödlila och vitt

 


Nyttigheter på nya året: Rödbetscarpaccio med brysselkål

$
0
0

Så här efter jul behövs nyttigare mat. Både rödbetor och kålväxter innehåller många hälsobefrämjande ämnen och är gott dessutom. Sådant man borde äta ofta och dessutom finns det att köpa svenskodlat, ja, om man inte är så lycklig att ha egenodlat förstås. Receptet går att variera, till exempel tärnad avocado istället för brysselkål och att byta ut chèvren mot annan favoritost. Använd som förrätt eller som tillbehör till kött. Vi kombinerade med ekologisk kalkon.

rödbetscarpaccio

Rödbetscarpaccio 4-8 portioner

400 g rödbetor
salt och peppar
200 g brysselkål
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
200 g chèvre, smulad
hackade valnötter
färska örter

Borsta rödbetorna rena under vatten och koka tills de är mjuka (förkokta går också bra). Dra av skalet under rinnande kallt vatten och skiva rödbetorna. Lägg upp på ett stort fat, salta och peppra lite. Ansa brysselkålen, klyfta, och strö över rödbetorna tillsammans med chèvren. Gör en dressing av olivolja, vinäger, salt och svartpeppar och ringla över. Strö på grovhackade vanötter och färska kryddor. Vi tyckte timjan blev gott.

 

Hur ska växterna klara vintern? Del 2

$
0
0

Ute har vintern kommit på riktigt. Inne lyser den sista adventsstjärnan i fönstret innan all jul städas ut. Nu vill man se ljuset och tänka framåt. Faktiskt finns det sådant som kan göras i trädgården just nu. Jag brukar säga, att när ljusslingorna plockas ner från trädgårdens barrväxter, då ska juteväven på. Lätt att komma ihåg just då.

Vintervitt under stjärnan (1)

Just de vintergröna växterna kan ta mycket stryk av vintern om de inte skyddas för solen. När solen börjar lysa vaknar barren till (precis som vi) och transpirerar – dunstar vätska – som inte går att ersätta då marken är frusen runt rötterna. Ja vi transpirerar väl också ibland. På gymmet och när det blir dags att gräva ute i trädgården! Fast för oss är det nyttigt! Stora barrväxter som når ner med sina djupa rötter klarar sig. När de är för stora att nå upp för att skydda brukar de klara sig. Den vanliga sockertoppsgranen kan vara väldigt känslig, på grund av att granar naturligt har så grunda rötter. Leonado da Vinci

Lövfällande buskar och träd klarar sig, men mindre härdiga rosor kan faktiskt dö av solen, på grund av att de börjar så smått att växa under varma dagar och de spirande skotten fryser bort under den kallare natten. Därför är juteväven bra, som skydd både mot värme och kyla. Granris kan tappa barren men är ett bra komplement så att väven ligger kvar. Den underbara rosen ´Leonardo da Vinci´, på bilden, klarade jag inte mer än en sommar, men planteringen är oerhört viktig för övervintringen, så jag ska göra nya försök. Jag har blivit sugen på en massa rosor, så nu ska jag planera för en bättre start. I serien om hur växterna ska klara vintern berättar jag mer i del 3 som kommer framöver. HÄR kan du läsa del 1.

Hos BillaBlom finns juteväv i lämpliga bitar. Hör av dig om du vill köpa, annars funkar det bra med en uppklippt jutesäck.

 

Julgranar blir biokol

$
0
0

Allt ska tillbaka till kretsloppet, även julgranarna. Det nyaste är att de ska bli till biokol som jag skrivit om tidigare HÄR. En toppenbra jordförbättring som står sig i tusentals år. Ofta eldas granarna i kommunernas fjärrvärmeverk, men i Stockholm ska nu också prövas ett annat intressant alternativ. I år tänker de nytt om hur de kan ta tillvara julgranen som resurs. Granarna som kommer in ska sparas för att användas i den biokolsanläggning som räknas vara igång i maj 2016. Tillsammans med annat trädgårdsavfall ska de flisas och blir sedan till biokol. Läs mer HÄR om Stockholms tillverkning av biokol.

Biokol

Tulpanfavorit på Tulpanens Dag

$
0
0

Idag startar tulpansäsongen på riktigt. Vi svenskar är som galna i tulpaner och köper mest i världen per capita. Ett billigt sätt att få en försmak av våren. Det kan vi behöva. 150 miljoner tulpaner odlas varje år i Sverige och finns symbolen Svenskt sigill på förpackningen är tulpanerna odlade fossilfritt och vägen till butik är kort.

Carnaval de Nice o Queen of Night favorittulpaner

En av mina favoriter i trädgården är den rödvitstrimmiga ´Carnaval de Nice´. Den återkommer gärna och bladen är variegerade med vita strimmor. Tillsammans med den svarta `Queen of Night´ som också är populär blir det raffinerat. Några svarta papegojtulpaner finns också på bilden. Passa på att köpa papegojtulpaner som snitt om du kommer över dem. De är inte bara flotta utan håller också längre än vanliga tulpaner. Och ställ inte tulpanerna i solen eller nära fruktfatet, då vissnar de onödigt fort. HÄR kan du se en annan favorit.

Bilden har jag lånat av Anna-Karin Flygare på Facebook.

Hur ska växterna klara vintern? Del 3

$
0
0

Min serie fortsätter, och man kan undra hur växterna ska klara sig när vi själva knappt gör det! Förra helgen hade vattnet i sommarstugan frusit, troligen under huset. Även på bygdegården där jag är vaktmästare frös det. På jobbet fick vi upp ledningen fort, och denna helg skulle vi ta tag i problemet i sommarstugan. Och när vi kom hit var det bara 2 plusgrader inomhus för luftvärmepumpen hade isat igen och stannat. Risk för att även vattenledningarna i huset frusit alltså! Så det blev aktion med hårtorkar och kupévärmare. Och tur att vi har en rejäl täljstenskamin. Utifrån såg det mysigt ut tidigare idag, men skenet bedrar – först nu ikväll klockan 8, har värmen kommit upp till 20 grader.

Stugan lyser på vintern

Luftig snö är den bästa isoleringen, lika bra som sågspån, så jag har börjat att skotta in i rabatterna. I buskaget syns tydligt en orsak till att man inte ska klippa ner vare sig buskar eller perenner på hösten. Kvistar och blad samlar på sig snö och så blir det bättre isolering. Dessa ölandstok skulle klarat sig lika bra men det finns ju känsliga växter. Och roligare. Några tokar står kvar på dispens – när vi köpte detta ställe för mer än 20 år sedan, fanns massor av dessa tråkiga buskar. Ja, jag vet att det finns nyare trevligare sorter av denna buske, vit, rosa och orange. Men så finns ju ännu fler arter av spännande buskar som jag hellre väljer.

Buskar med snö som skydd

Lignoser, alltså vedartade växter, som träd och buskar, är som härdigast i just januari. Under hösten har de trappat ner, slutat växa, tappat bladen och förvedats. Under en lång, torr höst hinner de med den processen, därför kan nog denna vinter gå bra om inte våren kommer tidigt för att sedan vända i dörren. Hos en del har det börjat växa igen av höstens värme, men större delen av Sverige har i alla fall fått snö. Läs gärna del 1 och 2 i ämnet, det kan du få fram i sökrutan uppe till höger. Dagens seriedel skulle handla om hur man planterar för att växterna ska klara vintern, men det skjuter jag  fram till nästa del. Jag avslutar istället med en vintervy över Ullångersfjärden. Ser du bryggan? Tänk när det är sommar och man får sitta där!

Vinterutsikt Ullångersfjärden

Viewing all 985 articles
Browse latest View live