Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

När ska man egentligen så tomater? Och tips för snåljåpen!

$
0
0

Redan nu sår jag vissa tomatsorter och skulle ha gjort det ännu tidigare om jag hunnit. Annars är standardsvaret att man ska så 8-10 veckor innan man kan sätta ut i växthuset. Varför sår jag tidigare? Jo jag är lite snåljåp! På hösten brukar jag ta fröer av de tomater jag gillar, men det går inte med F-sorter, så dem måste jag så med köpta frön.

Körsbärstomat F1 ´Green Kiwi` Bild: Impecta

`Green Kiwi´F1 är en av de godaste och ´Kakao´F1 som var ny ifjol gav så kopiöst med mörka fina tomater. ´Sungold´F1 sägs vara den sötaste fast jag tycker inte den är godast, men någon planta vill jag ändå ha. Frön från F1-sorter ger inte bra plantor och det blir inte alls samma som moderplantan. Men nu kommer snåljåpen in – jag sår de enstaka köpefrön jag har kvar av F1-sorterna. Tidigt. När de vuxit på sig kan jag ta sticklingar och rota fler plantor. Bara att sätta dem i jord. Antingen tar jag tjuvarna, skotten i bladvecken, som ändå ska tas bort, eller så klipper jag helt sonika av toppen. Den halshuggna plantan kommer med nya skott så den har jag ändå kvar. Men för att det inte ska bli sen frukt bör jag vara tidig med den här proceduren.

Fjolårets fina klasar av ´Kakao F1´ med härligt mustig mörk färg

Jag kommer förstås att så andra sorter, sådana som inte är F1. ´Mei Wei´ var min godaste ifjol så den och några till har jag sparat frö av. Och så ska jag pröva några nya sorter. Frö till en lila har jag fått tag på, den blir spännande att se! Jag sår nog i slutet av februari, egentligen för tidigt, men jag har bra belysning och plats, det är bara det som begränsar och så måste man ha stor kruka eller till och med plantera om i en hink längre fram. Busktomater som inte blir höga plantor kan man också börja tidigt med, de kan till och med odlas vidare i fönsterkarmen under sommaren. Sorten ´Vilma´som finns hos Impecta fröhandel är en liten busktomat som klarar sig med 5 liters kruka hela sommarn. Något för köksfönstret eller altanen.

Tidig tomatsådd

När brukar du så och när sätter du ut dina plantor?

´Mei Wei´ är den absolut godaste, ger långa fina klasar och mycket skörd.

Odla 3 sorters billigt grönt i februari

$
0
0

Med enkla medel och lite pengar kan du odla dina egna grönsaker inomhus just nu om du väljer dessa förslag.

  • Odla ärtskott av vanliga gula ärter du köper i matbutiken för en tia eller två. Ett paket ärter räcker till många omgångar. Måste vara den billigaste grönsaken just nu. Om man inte har sparat i matkällarn sedan fjolårets trädgårdsodling. Ljuset i ett fönster, även vintertid, räcker. HÄR finns beskrivningen.
Hemodlade ärtskott
  • Odla groddar. Ännu enklare. Jag groddar helst alfalfafrön eller mungbönor. Tar inte många dagar och nu behövs inte ens jord – bara vatten. HÄR är beskrivningen.
Alfalfagroddar
  • Odla basilika. Direkt på istället för en omväg via frön. Köp en kruka basilika i matbutiken och föröka den med sticklingar. Medan de rotar sig räcker det med dagsljus. Även på diskbänken med tänd belysning ovanför kan de klara sig med det ljuset, åtminstone om du har lysrör där. När dina nya plantor vuxit på sig kan du ta sticklingar från dem och få ännu fler plantor osv. Eventuellt kan du behöva en belysning, men i ett söderfönster är det snart bra med ljus. Annars är en gammal lysrörsarmatur perfekt. Bara att hänga i kedjor. HÄR finns beskrivning på hur man rotar basilika.
En planta basilika kan bli många

Goda potatisvåfflor av rester från kylen

$
0
0

Vi försöker numera att inte kasta så mycket mat, inte ens våra hemodlade gratis potatisar. Det ligger ju trots allt en del möda bakom vår fina ekologiska skörd. Nu var det 4 kokta potatisar och en ostbit som var hög tid att använda. När barnen var små gjorde vi ofta potatisvåfflor, så idag tog vi upp det igen, fast med nytt recept. På den tiden fanns ju inget internet att leta recept på.

Potatisvåfflor

Till våfflorna var det gott med bär från frysen. Vi är priviligierade som har så mycket goda bär i frysen, men det har tagit bra mycket tid under sommaren och hösten att ordna det. Här har jag tagit fram jordgubbar som var infrysta som färdigmixade. Fräsch sylt utan socker!

Potatisvåfflor 8 st

100 g smör
4 kokta potatisar (250 g)
50-100 g lagrad ost
1,5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg

  1. Smält smöret och ställ åt sidan.
  2. Skala potatisen och riv den, även osten.
  3. Lägg potatis, ost och alla torra ingredienser i en skål och blanda runt med elvispen.
  4. Vispa ner mjölken och sedan äggen.
  5. Blanda ner det avsvalnade smöret.
  6. Ställ våffelärnet på en tidning som suger upp dropp och värm upp järnet.
  7. Häll i smet, jämna ut den och grädda tills våfflorna är guldbruna.


Njut av en billig måltid!

Trädgården en solig vinterdag och en liten lektion i att klippa granhäck

$
0
0

Vintern är inte min favorit, men visst är det vackert. Idag var det inte så kallt så det var okej att vara ute. Vii åkte till sommarstället i Nordingrå -mycket snö att skotta bort och så måste jag bevaka mina träd mot objudna gäster. Rådjur till exempel. Äppleknoppar är bland det godaste de vet. Hur jag skrämmer bort rådjuren berättar jag imorgon i nästa inlägg.


Solljuset är så fint nu när solen ligger lågt och snön når nästan upp över mitt kastanjestaketet. Det är 90 cm högt så kan man ana snödjupet. Här har snön drivit upp men ute på gräsmattan mätte jag till 53 cm. Luftig lätt snö som skyddar växterna bra. Men jag vill inte ha 130 cm som ifjol…

Kastanjestaket köper du hos BillaBlom – troligen bäst pris. Vi säljer över hela Sverige!

Granhäcken är fin och jämn trots all snö, just för att den är välklippt och snön ligger som pudrad över den. Varje år klipper mannen in den hårt, men man ska bara klippa på årstillväxten. Klipper man längre in torkar den kvisten och skjuter inte nytt. Så det gäller att från början klippa i den form man vill ha. Den här häcken är klippt väldigt smal, vilket går bra om man gör det från början. Men toppen klipper man inte förrän den fått sin sluthöjd. Viktigt är också att häcken är smalare upptill. En konisk form med avkapad topp kan man säga. Då får hela häcken solljus uppifrån och ner.

Den här häcken på andra sidan av tomten är ett exempel på resultatet av mindre noggrann klippning. Snön lägger sig på grenar som är lite för långa och tynger ner dem, också för att formen inte är vidare konisk. Men det finns värre exempel…man ser mycket där man far fram men vill inte hänga ut någon…

Rädda äppelträden från rådjuren

$
0
0

Äppleknoppar är bland det godaste rådjur vet, och mina många äppelsorter är bland det godaste jag vet. Här får du mitt recept för att skrämma rådjuren. Det har funkat alla år i min trädgård vid sommarstället utom ifjol. Då var det 1,30 m djup snö så vi måste skotta bort runt träden för att inte sork skulle komma åt grenarna inunder snön. Då tyckte rådjuren det vara toppenbra att gå dit det inte var så djup snö. Dukat bord.

Underbar äppelblomning Bild: Kiviks musteri

För att skrämma rådjuren använder jag oasisklossar (de gröna som finns hos floristen) som jag doppar i blodmjölsoppa. Björktjära, som jag köper från Finland, häller jag också ibland på blocken. Den luktar faktiskt ganska gott, men blodmjölsoppan är rena motsatsen. När jag rör ihop den i garaget måste jag ibland gå ut och ta lite frisk luft!

Så ser man ut efter användning av blodmjölsoppa och björktjära mot rådjur

Vantarna och händerna blir svåra att få rena, jackan kan också ha fått sig några skvättar av sopporna. Här är receptet.

Blanda i en hink.

  • 10 l vatten
  • 1 kg blodmjöl (ett pulvriserat gödselmedel som du kan köpa i trädgårdsbutiker ex hos BillaBlom )
  • 1,5 dl ammoniak ( finns i färghandeln)

Detta luktar pest och pina, ja, ond bråd död, gissar jag att rådjuren tänker. Överbliven blandning går att spara under lock.

Lägg ner oasis i den illaluktande soppan. Låt ligga tills de sugit åt sig och sjunkit. Tryck inte ner dem i vätskan, då suger de inte in lika bra. Trä en grov ståltråd upp genom  genom oasisen och gör undertill en platt ögla av tråden som stöd. För att regn och snö inte ska skölja ur lukten, behövs ett tak. Borra ett hål mitt i en plåtbit som är betydligt större än oasisen. Böj plåten och trä den på ståltråden uppepå oasisen och böj tråden längst upp till en krok för upphängning i trädet. Har du ingen plåt kan ett plastlock från en glassburk duga. När lukten gått ur behöver oasisen doppas i soppan igen.

Har oasisen torkat helt kan den inte dra vätska igen, då kan du behöva ta ny. Oasis jag haft i blomsterdekorationer brukar jag spara i en tät plastkasse så den inte torkar, då har jag att ta i rådjurstider.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TRÄDGÅRDENEdit25 februari, 2012Monica SöderströmPermalink

Svartvinbärspannacotta till Alla Hjärtans Dag

$
0
0

En lyxig efterrätt som tar sin stund att göra, men går bra att göra helt klart i förväg. 2 sorters pannacotta och svartvinbärssgele med hjärtan överst. Gottigott!

Svartvinbärspannacotta på Alla Hjärtans Dag

Jag gjorde i champagneglas, då blev det bara 2 portioner.
Du behöver 3 dl grädde, gelatinpulver, svartvinbärssaft, 50 g vit choklad, vanilj, gräddfil, florsocker, ev dekoration
.

Svartvinbärspannacotta 4 små port eller 2 stora
Lager 1: Svartvinbär

  • Blanda 3/4 tsk gelatinpulver med 1 msk oblandad svartvinbärssaft.
  • Koka upp 1,5 dl grädde med 3 msk oblandad svartvinbärssaft.
  • Rör ner gelatinblandningen i grädden. Ställ undan och låt svalna lite innan du häller i skålar eller glas. Låt stelna minst 30 minuter i kylen.

Lager 2: Vanilj

  • Blanda 1/2 tsk gelatinpulver med 1 msk vatten
  • Värm upp 1,5 dl grädde
  • Rör ner gelatinblandningen tills den smält
  • Blanda ner 50 g hackad vit choklad och 1 tsk vaniljpasta (Dr Oetker) eller annan vanilj. Rör tills chokladen smält. Ställ undan och låt svalna.
  • När svartvinbärspannacottan stelnat kan du hälla på vaniljpannacottan. Ställ i kylen tills allt stelnat.

Gele´: Blanda i en kastrull 1 dl svartvinbärssaft,(oblandad) med 1 dl vatten och 1,5 tsk gelatinpulver. Låt stå en stund och värm sedan upp under omrörning tills gelatinet smält. Kyl tills det är halvstelnat.

Sås till hjärtana: Rör ihop gräddfil med lite florsocker

Medan de två första lagren stelnar är det lämpligt att träna på hjärtana. Häll upp lite kylt gele´på ett fat och droppa i gräddfil. Dra en kniv igenom så det bildas hjärtan. Inte så lätt tyckte jag men träning ger färdighet.

När de två första lagren i skålarna stelnat häller du på det halvflytande svartvinbärssgeléet. Droppa på gräddfil med en sked och gör hjärtan. Dekorera mer om du vill. Ställ kallt tills servering. Festen kan börja!

Pimpad kladdkaka med mintchoklad till Alla Hjärtans Dag

$
0
0

En smarrig kladdkaka utan vetemjöl och istället svarta bönor. Men ingen märker att det är bönor i.

Kladdkaka till Alla Hjärtans Dag

Kladdkaka med svarta bönor  175 grader ca 33-35 minuter

1 förpackning svarta bönor ca 230 g avrunnen vikt

3 ägg

1/2 dl rapsolja

1 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljpasta (Dr Oetker)

3/4 dl kakaopulver

1 1/2 dl socker

100 g grovhackad mintchoklad (Fazer Marianne)

ev extra mintarom

Chokladganache:

1 dl vispgrädde

100 g vit choklad

Dekoration: Hjärtan av After Eight- plattor eller sugarpaste.

  • Börja med ganache: koka upp grädden, dra från spisen och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills den smält. Ställ undan att svalna.
  • Skölj bönorna, låt rinna av, och mixa tillsammans med oljan till en jämn smet.
  • Tillsätt övriga ingredienser eftersom (utom mintchokladen) och mixa ihop. Mixa inte mer än nödvändigt.
  • Klipp till och lägg ett bakplåtspapper som passar i botten i en form 1-1,4 l. En hjärtform är fint till Alla Hjärtans Dag.
  • Häll smeten i formen och strö på chokladen. Rör ner den lite med en gaffel.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 33-35 minuter. Kakan ska vara kladdig men inte rinnig. Kolla med en provsticka.
  • När kakan kallnat helt lossas den runt kanterna med en bordskniv och stjälps upponer på ett fat.
  • Bred över ganachen och dekorera som du vill. Hjärtana tryckte jag ut med ett pepparkaksmått. After Eight-plattorna kladdade fast i måttet, så jag la plattorna i frysen en stund och värmde måttet i hett vatten så gick det bättre.
Hjärtan av After Eight-plattor och sugarpaste
  • Sätt ett vackert band runt kanten.
  • Kakan är god som den är så när tid inte finns går det bra att skippa både ganach och band. Men visst är det kul att göra extra fint ibland!

Tips på en alldeles speciell trädgård

$
0
0

På Facebook har jag hittat Elmer Aagesen som har en samlarträdgård i Danmark. Den har vistats ett flertal gånger på dansk tv.

Från Elmer Aagesens trädgård

Här hittar man mycket inspiration. 2 800 olika växter varav 300 klematis ryms i trädgården på 940 m2 och dessutom många formklippta växter. En formstark trädgård men också massor av blommor. Extra allt! Och otroligt välskött ser man på bilderna. En samlarträdgård ger lätt ett rörigt intryck men alla de rundklippta formerna lugnar ner.

Elmer Aagesens trädgård i Hinnerup, Danmark

Tänk om man fick komma dit och se allt! Ni i södra Sverige som bor närmare kanske kan ta en tur när det är visning 1-2/6. Vi som bor längre bort kan också se trädgården för Elmer berättar att han har lagt ut 1 800 bilder på sin sida – det räcker ett tag. HÄR hittar du hans sida. Tack Elmer för lånet av bilderna!

Snart firar bloggen 7 år och dan före , på Alla Hjärtans Dag, blir det utdelning av fröer. Håll koll på när inlägget kommer under dagen. De 10 första som kommenterar den dagens inlägg får en fröpåse hemskickad. Frösort blir överraskning.


Blommor på kärlekens dag. Kan du det gamla blomsterspråket ? Så du inte blir missförstådd!

$
0
0

Det är mest killar som köper blommor till Alla Hjärtans Dag och vi tjejer som tar emot. För bägge parter kan det vara bra att ha koll på blomsterspråket. Så man inte missuppfattas. Dråpliga missförstånd om man tar blomsterspråket på orden!

Bild: Blomsterfrämjandet

Se upp med detta ( det blir värre och värre):

  • Narciss = Jag älskar, men inte dig
  • Vallmo = Du är mig för sömnig
  • Fläder = Jag svettas bara jag tänker på dig
  • Blåbär = Om du rör mig skvallrar jag
  • Röda vinbär = Man kan var god utan att vara söt
  • Ljung = Du är otacksam
  • Gula rosor = Jag har det gott ställt ( se upp om du inte har gott ställt, men har du det är det säkert en fördel att visa korten)
Bild: Blomsterfrämjandet

Enligt Magdalena Ribbing, som var expert på etikett, är 12 röda rosor det ultimata som symbol för kärlek och romantik. Just på Alla Hjärtans Dag som firas välden över är det stor efterfrågan på röda rosor, som blir superdyra, men det finns andra romantiska alternativ:

  • Röd tulpan = Detta är en kärleksförklaring
  • Vita rosor = Jag älskar din själ
  • Prästkrage = I dina ögon hittar jag lyckan
  • Blå blommor = Jag vill bli vid din sida intill döden
  • Rosa blommor = Jag är förälskad i dig och lovar dig trohet

Vill du fria är det 10 blommor som gäller, 2 blommor betyder : ”Låt oss resa tillsammans” och 7 blommor betyder : ”Jag älskar dig”. Bra det också.

Eller en enda blomma räcker – det betyder: ”Du är mitt allt”. Ja, blommor säger allt…

Söker du recept på hjärtetema finns det två inlägg för några dagar sedan med smarriga recept. Bara att scrolla neråt.

Imorgon på Alla Hjärtans Dag är det dan innan bloggens 7-årsdag, så jag delar ut fröer till de 10 första som kommenterar torsdagens inlägg. OBS! Detta inlägg är skrivet på onsdagen!

Bloggen firar 7-årsjubileum med utdelning av fröer!

$
0
0

Imorgon är det 7 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Det måste vi fira, så till er läsare som är först med att maila till info@gladigront.se, skickar jag en fröpåse med frön till den vackra klätterväxten Törnrosas kjortel. 10 påsar har jag. Ingen fråga att svara på denna gång, skriv bara 7år i titelraden! Lycka till – först till kvarn!

Törnrosas kjortel

Inte hade jag tänkt att blogga, det var något som andra gjorde, men vad kul det har varit. I en trädgård händer mycket hela tiden så det fattas inte uppslag att skriva om och sedan kan jag lägga till vad jag vill. Det är ju min blogg! Just nu känner jag för att lägga till mer om resor, som också är ett intresse, och goda recept vill jag fortsätta med. Men trädgård är alltid huvudämnet, det kan jag lova. Får se om jag fortsätter 7 år till, det skulle kännas tomt att sluta. För er kära läsare vill jag fortsätta med tävlingar. Framöver kommer årets trädgårdsböcker och då väljer jag ut de mest lockande för recension, och så blir det tävling på boken.

Tack för responsen!

$
0
0

-Och tack för alla positiva kommentarer. Ja, det var många som ville ha frön till Törnrosas kjortel när bloggen firade 7 år, så här sitter jag och skriver adress efter adress. Jag har utökat till 15 brev. Ibland är det svårt att få fröna att ta sig, så läs mina tips HÄR och ge inte upp så fort. För mig tog det 1,5 vecka innan fröna grodde.

Vilken härlig färg när solen lyser igenom de purpurröda trattarna!

Hembakade semlor är godast. Prova mitt bästa recept!

$
0
0

Det kan vara svårt att få semmelbullarna luftiga men med mitt gamla recept blir de fina och fluffiga. Och så mycket godare smak än dem man köper. En annan fördel är att man kan göra dem lite mindre. Och blanda mandelsmet med lite mindre socker eller sockerersättning. Vet du att man behöver promenera i 1.5 timme för att förbruka energin från en ordinär semla? Gissar att 1 timme räcker för mina då?

Hembakade semlor är bäst!

Semlor 18 små 225 grader
75-100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 ägg
1/2 msk malen kardemumma
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 10 dl vetemjöl, håll igen på mjölet, för mycket ger kompakta bullar

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan och rör tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och hjorthornsalt. Blanda ner mjölet (spara ev lite till utbakningen)och arbeta degen 4-5 minuter i köksassistent. Lägg över en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen och gör 18 runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under handduk tills de är fluffiga. Bullarna behöver inte penslas då det ändå ska var florsocker ovanpå när de är fyllda. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter. 


Fyllning till 4 semlor:
75 g skållad mald mandel (jag brukar köpa färdigmalet på Lidl)
0,5 – 0,75 dl socker eller sockerersättning
0,5 dl het mjölk
1 droppe bittermandelolja

Gröp ur stora gropar ur bullarna och blanda bullarnas inkråm med ingredienserna ovan. Fyll groparna med smeten och bred resten ända ut mot semlans kant. På med grädde, locket och sikta över massor med florsocker.

Ja – och promenad i en timme…

Händer mycket under veckan

$
0
0

Första kurskvällen i Trädgård Grund var igårkväll måndag, och på torsdag börjar Trädgårdsdesign. Just nu finns det 1 eller 2 platser kvar. Och på lördag ska jag till Bollsta på Trädgårdshelgen och föreläsa om ”Lyckas med odling i norr”. Ett ämne jag gillar för det går ju riktigt bra att odla i norr. Jag kommer att prata om fleråriga växter, i första hand buskar och träd. Där behövs kunskap att ge rätt förutsättningar för att lyckas. För det går visst i norr fast en del inte tycks tro det. Jag kommer bland annat att ta upp odling i sand och gräsklipp enligt Åkerstedts metod, så jag har plockat fram den gamla boken och repeterat. Välkommen med till Bollsta! Annars kan du lyssna på mig på Tjejfrukost i Pingstkyrkan, Övik den 30 mars. Men då blir det ett annat tema. Om trädgården förstås!

dav

Enkel och billig växtbelysning

$
0
0

Den som vill odla lockas ibland till att köpa mycket grejor. På kursen Trädgård Grund som startade igår gav jag några spartips och här får du ett av dem. Växtbelysning finns i många dyra varianter, men jag använder vanliga lysrörsarmaturer. I fönstren i vardagsrummet har vi monterat in enkelrör som smälter in bra. I det mindre fönstret vertikalt på sidorna i fönstersmygen och i det stora höga 3-delade fönstret har snickarn monterat en extra blomhylla och lysrör inunder den. I TV-rummet finns de också, här på bilden är de påslagna, men en timer styr så att de inte lyser kvällstid. Vintertid står mina orkidéer och trivs och när de klarar sig med dagsljuset blir det plantor och pelargoner. I år odlar jag inte lika mycket så i TV-rummet är det som vanligt, förutom att jag snart kan slå av helt, eftersom orkidéerna nu klarar sig med befintligt ljus. Härligt soliga dagar mot gnistrande snö ibland.

Ibland har man tur och får tag på armaturer som ska bytas ut. I källarn har vi gamla industrilysrör med rejäla reflektorer. Monterade i en Ikeahylla, under varje plan, och så två i taket med kedjor så de går att höja när tomatplantorna växt på sig. Annars finns det billiga armaturer på ex Jula och själva rören kostar inte mycket, drar lite ström och håller väldigt länge. Forskning visar att det går med både sk dagslysrör och de vanliga varmvita man brukar ha inomhus. Idealet är ett avstånd på 20 cm mellan plantor och lysrör. Så här såg det ut i min källare en tidig vår.

Min växtbelysning i källarn

Bergvallmo är lättodlad i norr!

$
0
0

Nu tömmer jag USB-minnet på bildvisningen om olika trädgårdsstilar för Designkursen igår och plockar fram bilder för nästa visning. Kaskadbergvallmon måste med – ett praktexempel på det som trivs i norr. Imorgon vid trädgårdshelgen i Bollsta är mitt ämne ”Lyckas med odling i norr”, och strax innan talar Miriam Åkerblom om att välja rätt växter för norrländsk klimat. Efter det kan lyssnarna åka hem med ”råg i ryggen”. För visst kan man lyckas i norr, och riktigt bra också!

Meconopsis napaulensis
1,5 m hög, den häftigaste bergvallmon du kan hitta!

Kaskadbergvallmon gillar ett svalt klimat och gärna lite skuggigt. Mina finaste exemplar av olika bergvallmo har jag på norrsidan av huset. De gillar lågt pH, men jag odlar dem i sand och gräsklipp, då har pH ingen betydelse och sand ge den där fina dräneringen som bergvallmon behöver. På flera år har jag inte haft någon kaskadbergvallmo, fattar inte hur jag kunde glömma den. Men nu har jag beställt frö.

Meconopsis napaulensis
Kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis, strimmig i gulvitt och rödrosa

Men nu ska jag plocka fram bilder för imorgon. Det blir om att plantera ett äppelträd på rätt sätt med rätt jord och om hur man kan odla många sorters rosor även i norr och mycket mer. Praktexempel från en trädgård i närheten, som har 500 olika rosor! Det är så man tror att man drömmer!


Min tiramisu med hallon

$
0
0

Till dagens födelsedagsfirande gjorde jag tiramisu i egen tappning som innebar tillskott av fina skogshallon från frysen och istället för de smaklösa savoiardikexen som ska ingå bakade jag nöt- o mandelkakor. Faktiskt igår kväll trots att jag var trött efter förläsningen i Bollsta. Det kräver ju att man är på topp i knoppen en sådan gång, och dessutom rätt långt att köra. Att baka dessa kakor krävde dock inte mycket ansträngning. Bara att röra ihop. Recept nedan.

Min variant av tiramisu

Nöt- och mandelkakor ca 25 st stora 175 grader 15 minuter
400 gr nöt- och/eller mandelmjöl
4 dl strösocker
2 ägg
200 g smält smör

Blanda mjöl och socker, tillsätt resten och rör om. Rulla avlånga smala kakor och lägg på smord plåt. Med lite fuktade händer är det lätt att rulla.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Lossa kakorna med en stekspade av plåt och låt ligga kvar på plåten och kallna.

Mer smak än savoiardikex , glutenfria och goda till kaffet

Jag använde ett vanligt recept till tiramisu, HÄR, och tog mina kakor istället för savoiardikexen. Till barnbarnen gjorde jag en egen skål där jag bytt ut kaffe och likör. Bara kokade upp kakao, socker och lite mjölk och droppade över kakorna. Och så massor av hallon till.

Tiramisu med hallon

Vad glad man blir av en bukett tulpaner!

$
0
0

Dubbla tulpaner i purpur! Snygg färg och vacker form, dessutom håller sig dubbla tulpaner fina längre än vanliga. Denna sort hade lite gröna stråk på kronbladen. Så läckert! Det gröna framträder bäst innan de slagit ut så mycket. Jag bär ner buketten i källarn varje natt, för att få njuta många dagar.

Jag hade några veckogamla rosa nejlikor kvar, de håller minst dubbelt så länge som tulpaner, så de passade att kombinera nu. Riset är från brudspirea, fint nu och när det slår ut med små ljusgröna blad och vita blommor. Romantiskt så det heter duga! Den lilla rostiga hinken fann jag faktiskt på Coop. Perfekt till tulpaner och sen i trädgården när snön är väck!

Så kan en minikrukros bli flera trädgårdsrosor

$
0
0

Jag föll för den lilla krukrosen med miniblommor, bara 4 cm stora, i så fin purpurröd färg. Det finns exempel på att krukrosor klarar vintern i trädgården. Så nu tänker jag föröka rosen med sticklingar, vilket faktiskt är riktigt enkelt. Tänk om jag får ett gäng att sätta ut trädgården!

Minikrukros

Först har jag planterat rosen i en större kruka, sådana här små rosor är känsliga för uttorkning. Några veckor ska jag odla den och njuta av blommorna, sedan klipper jag ner den och får många sticklingar. Om jag lyckas hålla liv i den vill säga. Annars finns fler att köpa, men kanske inte i den här fina nyansen.

Omplanterad i näringsrik jord

På en trädgårdsföreningsträff för flera år sedan fick vi lära oss hur man förökar rosor. När jag ett år senare besökte en av deltagarnas trädgård växte där en så stor och vacker ros, som kom från träffen. När man förökar den själv blir den rotäkta och mer långlivad just därför. En liten bit av kvisten ( jämför storlek med tummen) med några pytteblad sätter man i pluggbrätte eller småkrukor med såjord. Men det är inte som med pelargonsticklingar, att man använder toppskottet, utan här ska man klippa bort själva toppen som är för mjuk och behålla den del av kvisten som är lite förvedad och hård. Titta noga på bilden! Vattna och ställ sticklingen i rumsvärme men inte så att solen lyser direkt på den. Som jag minns från kursen så behövdes ingen plastpåse över. Det får jag testa.

En pytteliten stambit behövs

På samma sätt kan man också föröka en snittros, och få ut många sticklingar ur en enda. Fast då blir det en krukros som tas in på vintern. Snittrosorna vi köper kan till exempel komma från Ecuador. Lite varmare där på vintern…

Föröka rosor med sticklingar

Den här bilden är en beskrivning ur en lärobok från Nordvikstiden. Här tas sticklingarna 4 cm långa, det gäller nog större snittrosor eller trädgårdsrosor. På minikrukrosen är det kortare mellan noderna ( bladfästena).
Berätta gärna hur de gick om du testar det här!

Håller vintern på att släppa sitt grepp?

$
0
0

Nej, jag tror inte det, men jag njuter och lever upp när det känns som vår. Det har varit plusgrader i många dagar men sägs komma snö igen. Och det är ju naturligt. Här kommer en bild från idag och sedan en bild från samma plats 16 mars för 3 år sedan. Hur det såg ut i ifjol med 1,3 m snö tänker jag inte visa…Nu vill jag ha vår eller åtminstone om 1 månad, det kan duga.

Ullångersfjärden 27 februari 2019
Ullångersfjärden 16 mars 2016

Klippt ympris som blir nya äppelträd

$
0
0

Idag har jag klippt 20 sorters ympris av äpple i trädgården. Ympris är alltså de kvistar man klipper till en liten bit och sammanfogar med ett rotsystem (grundstam), som blir ett nytt träd när det växt på sig. Kvistarna längst upp i träden eller mot söder ger det bästa ympriset. Det blir 2 kursgrupper under våren då man får ympa 2 träd och ta hem. Under vecka 14 ska det ske, troligen måndagkväll i Gullänget EFS och den andra gruppen blir i Bredbyn. Jag har hört ifrån en del av fjolårets deltagare, som var så entusiastiska över de små träden. Fast det tar några år tills de stora dom de träd vi brukar köpa. Kursen kostar 395 kr och om man vill går det att beställa material till extra träd för 150 kr/st. Läs mer under fliken trädgårdskurser. Anmälan HÄR. Längre fram blir också den efterfrågade kursen av; att ympa in nya sorter i äppelträd som redan växer i trädgården.

Detta äppelträd har 20 inympade sorter. En del av sorterna har fått bidra med ympris.

Jag passar på medan det är varmt, för det torde bli vinterväder igen, kanske riktigt kallt också och har jag otur kan de unga kvistarna ta skada så de inte lämpar sig för ympris. Det är årsskotten man använder, alltså den del av kvisten som växte ut ifjol, och det är mittendelen som är bäst. Titta på bilden nedan ser du liksom en ”skarv”, mellan de olika årstillväxterna. Det är skottet ovanför sista ”skarven” på grenen som du ska ta. Om skotten är tjocka som en blyertspenna är det bra, men jag har många gånger lyckats med mycket vekare kvistar. Det är otroligt vilken växtkraft det finns i en liten stackars kvist!

Äppelkvist med blomknoppar på nederdelen, bladknoppar på övre delen
Ympriset ska paketeras och läggas i kylen

Fort tar jag hand om ympriset, rullar in i tidningspapper och håller snabbt under vattenkranen. Så lägger jag i en plastkasse och stänger till den, med bara lite öppning. Lägger långt in i kylen och där får det ligga tills det är dags. Exempel på sorter: Aroma, Säfstaholm, Suislepp, Melba, Gyllenkroks astrakan, Mormorsäpple, Antonovka 600 g, Stenbock, Oranie, Silva, Esters päronäpple…Det är så kul och så lätt att bli biten, så till slut har man 20 olika sorter! Men anmäl dig fort om du vill vara med. Grundstammar är beställda, men ympris måste beställas mer när jag vet antal deltagare och ev önskemål.

Esters päronäpple, populärt äpple som liknar Cox Orange, men mycket mer härdigt.
Viewing all 985 articles
Browse latest View live