Till julens sista bjudning blev det en ny bordsdekoration, den tredje för de här helgerna. Jag skar helt enkelt ner den flotta bukett jag fick av förra gästerna. Bytte oasis i nyårsaftons dekoration och återanvände barrkvistarna och mossan.
Några glittriga julkulor i kopparfärg hittade jag i gömmorna, de matchar aprikos så fint. Och de guldiga bladen gick ihop med tallriksunderläggen. Utan julkulor passar den här dekorationen när som helst förstås.
Känns trevligt med lite glam och färg efter den vita dekorationen på nyår. HÄR kan du se den och HÄR den på julafton. Jag gillar ju färger och gärna starka sådana. Bara vitt och grönt är jättefint men mycket färg tycker jag är ännu bättre. Vilken av de tre gillar du bäst?
Bilderna är de första jag tagit med min nya mobil. Jag är så nöjd, många valmöjligheter som jag inte lärt mig än, men att kunna justera bländaröppningen är tillräckligt bra, det har jag saknat på gamla mobilen. Med en stor bländare som här blir allt längst bort i bilden suddigt. Helt perfekt för mig som gillar närbilder och porträtt (mest på blommor). Och helt otroligt bra att till och med bländaren går att justera i efterhand i bildredigeringen.
En intelligent kamera som här fokuserar på rosen istället för på stråna. Jag gissar att det blir mycket fota av med den här telefonen. Jag som inte brukar gilla att lägga tid på att lära mig nya tekniska finesser, har nog blivit omvänd…
När jag sydde dopklänningen till vårt förstfödda barnbarn för 12 år sedan, visste jag inte att den skulle komma att användas till så många barnbarn. Idag är det 6:e barnbarnet som ska bära den, så nu börjar klänningen bli en släktklenod. Tro hur många barn som kommer att döpas i den? Jo några till barnbarn kan jag räkna med och sedan får vi vänta tills det blir barnbarnsbarn! Vet vet när det också kommer igång? Och någon gång när jag känner mig sysslolös ska jag brodera in alla namn på det undre tyget.
En gedigen innehållsrik bok är Skogsträdgården – odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg. Nu kan du vinna den fantastiska boken! Längst ner i inlägget finns info om det. Boken beskriver hur man på naturens villkor kan odla så mycket ätbart som möjligt på den yta man har tillgång till. Med lövskogen som förebild, som sköter sig själv, och med växtlighet i olika skikt på hela odlingsytan blir det maximalt med utbyte på ett enkelt sätt. Boken passar väl in i trenden att vilja odla sin egen mat och veta vad man lägger på tallriken. Författarna talar till stor del av av egen erfarenhet och redovisar en omfattande research av vetenskapliga artiklar, böcker och rapporter.
Förutom ingående beskrivningar på allt från jordkvalité till skötsel finns ett stort register på över 350 olika härdiga ätliga växter. Alla presenteras med förslag på användning. Träd, buskar och andra fleråriga växter. Författarna odlar själva i zon 4-5 så deras erfarenhet är värdefull speciellt för oss här i norr. Trots att jag redan har många fruktträd och bärbuskar hittar jag många nyheter jag inte hört talas om som verkar spännande. Och så måste jag börja testa mina ätliga perenner! Bokens 450 sidor tar sin tid att läsa, men man kan lika gärna ha boken som uppslagsverk. Kul med en del inte helt vanliga recept, exempelvis koka sirap av björk- eller lönnsav, knäckebröd med ekollon, lindblad till sallad, havtornsoxymel mot förkylning. Synd att en hel del stavfel smugit sig in i boken, men det torde rättas till innan det är dags för nästa upplaga, för den första uplagan torde sälja slut fort…
Nu kan du vinna boken! Klicka bara på fliken Tävling eller klicka på länken HÄR och svara på en enkel fråga. Bland alla som svarat rätt drar jag en vinnare. Tävlingen avslutas söndag 13/1-19 kl 20.00.
Vill du se mer från Sydafrikaresan? Prenumerera då på bloggen, det finns flera alternativ i listen till höger!
Kirstenbosch räknas som en av världens vackraste botaniska trädgårdar. Ett litet paradis på jorden skulle jag säga! Stora urgamla träd planterade för hundratals år sedan ger en så idyllisk miljö att vandra runt i eller att för ta en paus inunder i skuggan. Trädgården innehåller bara inhemska växter, fast det är inte bara, 7000 växtarter finns det! Inträdet går på under otroliga 50 kr!
Clivia i Camphor Avenue i Kirstenbosch
Direkt innanför ingången ligger Camphor Avenue med jättestora kamferträd planterade 1898. En nedfallen torr kvist har kvar sin karakteristiska doft om man bryter av den. Som massagesalva. Inunder blommade massor av clivia, så underbart vackert när solen silade genom trädens grenar!
Clivia inunder kamferträden i Kirstenbosch, Sydafrika
Titta på ett videoklipp från Camphor Avenue, hör fågelsången och dröm dig bort till ett land som nu har högsommar!
Kaphalvön (där Kapstaden och Kirstenboschligger) som sträcker sig ner till Godahopps-udden, är otroligt växtrik, har 9000 olika växtarter varav 2/3 är endemiska, alltså finns bara på Kaphalvön. I Kirstenbosch finns en speciell avdelning för de endemiska, Peninsula Garden. Här kan du se ett litet videoklipp därfrån.
Den vackra cerisa växten trodde jag var nån sorts gladiolus men den heter Watsonia. Visst hade man kunnat tänka sig att odla den i någon form!
Ända från dinosauriernas tid lär den här ormbunken härstamma. En härlig bild med djungelkänsla i alla fall!
Urgammal ormbunke
Papegojblomman, Strelitzia ´Mandela´s Gold´, var en speciell gul variant, uppdriven på Kirstenbosch. HÄR kan du läsa mer om den.
Papegojblomma `Mandela´s Gold´ gul variant
En hel häck av Strelitzia!
Papegojblomma Strelitzia med Castle Mountain i fonden
Visste du att vår vanliga sommarblomma påfågelsblomster kommer från Sydafrika?
Påfågelsblomster Gazania Bästa guiden vid det vilda mandelträdet från 1600-talet
Det erbjuds gratis vandringar med guide och många olika vandringsleder utanför själva trädgårdsdelen, även leder ända upp på Taffelberget. Vi valde att betala en slant för att åka med en guide i golfbil. Ett riktigt kap! Vår guide var fantastiskt rolig att lyssna på, och berättade allt med en stor portion humor, stannade till här och var och gav mycket intressant information om olika växter. Här berättar han om det vilda mandelträdet som finns kvar sedan 1600-talet, då sådana planterades som häck för att skydda kolonisatörenas körning av varor som skulle exporteras. Guiden berättade med glimten i ögat att detta sorts träd egentligen inte var något att ha. Veden gick inte att elda, den bara ryker, frukterna var oätliga och bladen inte användbara till nåt. Men fantastiskt att få se så gamla träd. Tänk om detta träd kunde berätta vad det fått se under århundradena!
Olika ljungarter i Erica Garden
Kirstenbosch är uppdelad i trädgårdar med olika teman, som Erica – trädgården, doftträdgården, pelargonträdgården, till och med en ogrästrädgård m fl och långt upp stora ytor med olika varianter av nationalblomman Protea, som var som finast när vi var där i oktober (motsvarar försommar).
Någon sorts Protea
Blomman på Leucospermum med det roliga svenska namnet nåldyna, kallas också ”Rocket” berättade guiden, eftersom blomman i en viss utvecklingsgrad ser ut just som en raket!
Nåldyna Leucospermum, proteaväxter
Denna granna fetbladsväxt, krassula på svenska, trivdes med proteorna.
Crassula multiflora subsp multiflora fetbladsväxt
Kul att få se det omtalade trädet Yellowwood, Podocarpus latifolius. Det är en barrväxt men barren ser mer ut som smala blad. Det är Sydafrikas nationalträd och ger ett eftertraktat virke som är ljusgult i kärnan. För att skydda trädet är det nu fridlyst. Gamla hus i Kapprovinsen har ofta golv av träslaget som är extremt hårt. Det användes därför förr också som huggkubbe för slaktare!
Yellowwood
Det är många steg att gå för att se trädgården och ganska backigt, men det fanns också vissa rullstolsanpassade delar, även blinda hade man tänkt på så en viss del hade skyltar med blindskrift och doftträdgården var upphöjd så man kunde känna och dofta på växterna i lämplig höjd för en rullstol.
Kirstenbosch
Och istället för att klättra som en apa man kunde gå 12 m upp i luften bland trädkronorna på Tree Canopy Walkway, en lång slingrande gång som ska likna den som finns i Kew Gardens i England.
Tree Canopy Walkway
Kirstenbosch är ett fint besöksmål för alla, även om man inte är växtintresserad. Min man hör till dem men fick ett stort utbyte av dagen, mycket tack var guiden. Så tack för oss för denna gång, men det kommer fler berättelser från det fantastiska landet Sydafrika!
Det finns 4 tidigare inlägg om Sydafrika – inte ”bara” om växter. Ett mångsidigt land. Skriv bara Sydafrika i sökrutan uppe till höger!
De flesta av våra sommarblommor och grönsaker för den delen gror bra i vanlig rumsvärme. Men ibland kan det krångla. När jag skrev om paradisblomster fick jag höra att den var svår att gro. Den är så otroligt vacker så det är synd att missa den. Även chili kan vara svår. Så nu kommer här ett inlägg både allmänt om frösådd och om de kinkiga fröerna. Så hoppas jag att du ska lyckas!
Paradisblomster ´Cherry Queen´ bild: Impecta
GÖR SÅ HÄR: Fyll såjord ända upp i en ren kruka, gärna låg, och slå krukan några gånger i bordet, så jorden blir lagom packad. Jämna till ytan, ex med en sked, då kommer alla fröna på samma djup och de gror mer samtidigt. De blir lättare att om sköta så. Så fröna glest – står de tätt blir det lätt sjukdomar och de blir rangliga. Strö på lite jord, det brukar stå på påsen hur mycket, eller sätt fröna på ett djup av 3 ggr som fröets storlek. (En del frön är ljusgroende så de ska inte ha jord ovanpå. Läs mer om det längre ner i inlägget.) När du är klar med sådden är det dags för vattning. Om du vattnar ovanpå kan fröna flyta omkring, så bäst är bevattning underifrån. Ställ krukan i en skål med några cm vatten i cirka 15 minuter och låt jorden suga åt sig. När du ser att jorden mörknat är den fuktig. Låt den inte bli dyngsur! Dra en plast med lite lufthål i över krukan.
Du kan så i tomma plastförpackningar, men det måste vara hål i botten. De för körsbärstomater som har ett snäpplock är bäst. Tomma köttfärstråg är perfekt att ställa sådderna i!
Nu kommer kruxet med frönas krav på olika temperatur. De som inte nöjer sig med rumsvärme alltså. Paradisblomster vill ha 25-30 grader dagtid och vanlig rumstemperatur på natten. Jag brukar ställa sådderna på golvvärmen i badrummet eller ovanpå kylen, där är det bra värme. Det finns också speciella värmemattor att köpa. Vad jag kan minnas från ifjol så grodde paradisblomster fort så jag behövde inte trixa så mycket med att flytta dem över natten. Chilifrön gror också bra på golvvärmen. Dem brukar jag lägga i en burk med fuktigt hushållspapper. På samma sätt gör jag med luktärter som också kan vara svåra. När grodden visar sig lägger jag över fröna i varsin kruka med såjord. Här på bilden var jag sen med att lägga dem i jord, men det gick bra det också. Jag vet att en del lyckas bra med att så chili direkt i jord. Tänk på att grobarheten på frön kan variera, och gamla frön gror ofta långsammare.
Förgrodda frön, men lite förväxta
Ljusgroende frön ska förstås inte ha jord ovanpå, det gäller dem som är pyttesmå, men det finns också stora frön som ska ligga på ytan. Det ska stå på fröpåsen. Många misslyckas med exempelvis Törnrosas kjortel just därför att fröna torkar ut då det inte är jord ovanpå. GÖR SÅ HÄR: Så fröna på ytan och när krukan dragit in vatten (se ovan) ta en duschspruta och duscha fast fröna så de får bra kontakt med jorden. Dra över en plast, med enstaka lufthål. Ställ krukan ljust, gärna med en lysrörsarmatur eller annan växtbelysning bara 1-2 dm över. Törnrosas kjortel kan ta tid på sig, så då är det viktigt att jorden inte hinner torka ut. Jag brukar ta vara på egna frön från Törnrosas kjortel, egna är som färskast och gror bra. När bloggen firar födelsedag i februari kommer jag att ge bort några fröpåsar.
Klätterväxten Törnrosas kjortel
Frön till många perenner, buskar och träd, behöver tvärtemot kyla för att gro. HÄR kan du läsa om 5 enkla steg för att lyckas med dem.
Redan imorgon 15 januari är det Tulpanens dag. Passa på att frossa nu när de är billiga. Jag köper minst 20 st i sänder och ställer dem kallt på natten så håller de länge. Inspireras av bilderna och gör något extra till helgen! Förutom dessa bilder hittar du en länk längst ner med 100 bilder till!
Dubbla tulpaner köper jag helst när de finns. De håller sig fina längre. Bild: blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
I blomsterhandeln kan man få tag på tulpan med lök, åtminstone efter beställning. De klarar fint att arrangeras hängade eller i glascylinder kanske på ett lager av färgat grus eller glaskross. Den som vill ha en riktigt lyxig festdukning gör som här på Formex-mässan för några år sedan.
Bordsdekorationen uppe i taketTulpaner på lök utan varken jord eller vatten
Flera har redan hört av sig om trädgårdskurserna och visst blir de av också i år. Förhoppningsvis kommer det ut på Sensus sida denna vecka. Kul med så stort intresse! Och fortfarande. Bara Grundkursen har jag sedan 2016 haft 8 ggr med ca 80 deltagare + i Sollefteå ifjol samma kurs komprimerad över en dag med 30-talet deltagare. Trädgårdsintresset bara ökar och ökar!
Här kommer lite info om planerade kurser till att börja med. Mer info kommer där det saknas priser och utförlig beskrivning av kurserna, veckodag kan bli ändrad. Startdatum skjuts fram om det är för få anmälda. Anmälan sker på Sensus Örnsköldsvik. Länk kommer under fliken Trädgårdskurser. Impecta fröhandel sponsrar alla kursdeltagare med fröpåse, växtpenna, etiketter och rabattcheck. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Ring gärna mig för info: 0736-372212
Lär dig odla prydnadsväxter eller ätliga växter!
Trädgårdskurs Grund 5 måndagar kl 18.30-21.00, 12 – 15 pers, 1050 kr, start 28/1. Uppehåll i v 10 om så önskas. Kompendium i 4 delar, såkrukor, jord, fröer mm. ingår. Det är bra att komma igång tidigt med vissa frösådder som chili och perenner. Här lär vi oss om att lyckas med sådd av sommarblommor, grönsaker, perenner mm, kompost, gödsel, lättskött trädgård, plantera på rätt sätt, lyckas med odling i norr, ogräs, bevattning, spartips mm. Vi sår fröer, sätter sticklingar, ser på bildspel, fikar, diskuterar… Om vi har tur kanske någon fått många småplantor och kan byta eller dela med sig sista gången. Varje gång blir det något praktiskt moment. Blir det flera grupper kan du vid förhinder tillfälligt byta grupp. Det kan bli uppehåll någon vecka ex på skolloven. Inga förkunskaper krävs. Lokal Gullängets EFS.
Trädgårdsdesign (stora kursen) 5 torsdagar kl 18.30-21.00 max 8 pers, 1275 kr . Start 21/2 . Möjlighet att stå på kö om någon hoppar av. Du designar din egen trädgård eller en påhittad. Vi går igenom: Trädgårdens golv, väggar och tak. Rumsbildning. Praktiska lösningar för en lättskött trädgård. Bästa växterna för norr. Teori i växtkomposition med färg och form. Vacker trädgård hela året. Bildvisning. Bra om du även har tid att arbeta med din design hemma, men det är valfritt. Kompendium ingår. Ta med blyertspenna och sudd, tunn spritpenna, linjal, ev färgpennor, karta i skala 1:100 (1:200) på den tomt du vill designa. Rutat och vitt skisspapper och tejp finns, samt tillgång till många växtböcker och inspirationsböcker att bläddra i. Inga förkunskaper krävs, men Grundkurs Trädgård kan vara bra. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Det kan bli uppehåll någon vecka ex på skolloven. Inga förkunskaper krävs, men Grundkurs är bra. Lokal Gullängets EFS.
Första kursen i trädgårdsdesign 2017. Bordet fullt med böcker, skisser, pennor…
Frukt i norr – odling och beskärning, 4 onsdagar kl 18.30-21.00.Start onsd 27/3. Max 12 deltagare. 890 kr Praktik 4e gången i trädgård, tid väljes i samråd. Bra och härdiga sorter, rätt plantering och odling, beskärning för frisk och god frukt. Teori och praktik. Snitteknik, välja bästa beskärningstid, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, sjukdomar mm. Kompendium ingår. Inga förkunskaper krävs. Ta med bra och vass sekatör och beskärningssåg. Finns annars att köpa kvalitetsredskap av kursledaren, men beställ i god tid. Kursledare är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST. Fika ordnas av deltagarna om så önskas. Lokal: Gullängets EFS och praktik i trädgård
Mmm…egna goda, ekologiska äpplen, päron, plommon och mycket mer är lätt att odla även i norr!
Skapa ditt eget äppelträd 1 kväll. Max 12 deltagare. 395 kr. Tänk att få skapa sitt eget äppelträd! Här får du hjälp och guidning i denna kortkurs. Du ympar 2 äppelträd som du får ta med hem. Önskas fler träd kostar de 150 kr st. Måste förbokas! Vi ympar på svagväxande grundstam (rot) P 60 el B9 som ger extra härdiga små träd. Önskas vissa äppelsorter ordnar vi de ympkvistarna så långt det går. Eller ta med från en sort du gillar. Information om hur ges vid kontakt. Inga förkunskaper krävs. Grundstam, ympris och övrigt material för 2 träd ingår. Starttid i april, när vi fått materialet. Viktigt med tidig anmälan för beställning av material. Kursledare är certifierad fruktträdbeskärare med Grönt kort från RST. Lokal: Gullängets EFS eller där en hel grupp vill samlas
Ympa in fler sorter i gammalt äppelträd. Max 20 deltagare. 1 kväll eller del av helgdag i början av juni, beroende på väder. Teori och demonstration av ympning i trädgård på befintliga äppelträd. Deltagarna får träna sig att lägga snittet rätt och får med sig ympris hem. Ympkniv och ymptejp finns att köpa efter beställning.Viktigt med tidig anmälan för beställning av material. Inga förkunskaper krävs. Plats: hos någon deltagare som har flera lämpliga äppelträd.
Maräng är ju så gott och blodapelsin är så söt och saftig. Det kan bara bli en perfekt kombination! Dessutom några skedar apelsinlikör och apelsindajm eller mörk choklad. Jag gjorde egen apelsinlikör före jul så extra kul att använda den. Väldigt god blev den. HÄRfinns mitt recept på den.
Skala apelsinerna och skär i skivor. Lägg upp på ett fat med en låg kant. Häll över likören. Hacka dajmen eller chokladen och strö den över apelsinerna.
Vispa äggvitor och socker till en fast maräng. Tillsätt sockret lite i sänder. Eller gör sjuden marängsmet, det tycker jag är godast. HÄRfinns beskrivning. Spritsa marängen på apelsinerna. Ge topparna färg med brännare. Servera genast.
Hinner du inte vispa maräng – servera i stället glass till.
Imorgon får du ett tips på en billig god vegetarisk förrätt som också funkar som middag.
Första gången jag använde min nya brännare jag önskat mig så länge
Morotssoppa låter inte så lockande men denna soppa smakar inte alls kokta morötter. Ganska stark kryddning med etiopisk peppar gör susen och en hel del grädde förstås! Pepparn säljs på nätet ofta under namnet Bakoblandning eller Berbere. Allt blir så gott med den kryddan så jag tycker du ska göra dig besväret att beställa den. Annars kan jag tänka mig att cayennepeppar, chilipeppar och spiskummin kan bli gott eller sambal oelek. Allt det finns i vanliga butiker. Men inte blir det som med etiopisk peppar, inte.
Afrikansk morotssoppa
Morotssoppa a´la Africa 6-8 port
10 morötter medelstora 5 dl vatten 1 tsk salt 4 msk finhackad gul lök 4 msk smör 2 msk maizenaredning 5 dl grönsaksbuljong 2 dl grädde ca 1 msk etiopisk peppar eller annan stark krydda
Slanta morötterna och koka dem mjuka i det saltade vattnet och purea med en handmixer. Fräs löken i smöret tills den är mjuk. Blanda ner samtliga ingredienser i morotssoppan och låt puttra ett tag. Tillsätt mer vatten och grädde om soppan är för tjock. Servera med en klick creme fraiche och något grönt. Jag hade hemodlade ärtskott och lite hackad salladslök.
Som tillbehör är mitt hemgjorda vitlöksbröd så gott. Billigt och och tar bara några minuter att göra. Det ska egentligen göras av helt franskbröd men denna gång hade jag bara vanligt rostbröd i skivor som gick lika bra. Beräkna flera skivor per person för det är så gott. HÄR finns det receptet.
Fler goda soppor hittar du om du skriver in soppa i sökrutan uppetill höger. Min tomatsoppa är urgod och köttfärssoppan innehåller massor av rotfrukter, linssoppa kostar minimalt, rödbetssoppa är inte dumt och jordärtskockor blir en len och fin soppa. Allihopa mycket goda!
Ljust och fräscht i vitt och grönt fanns fortfarande på Formex 2019 men mycket mer färg än så!
I ”More is more”, en av tre olika trendutställningar, var det djärva färger, neon och metallskimrande tyger. Visst känner jag igen 80-talet. Lite svårt bara att ta till sig igen när man redan ”gjort det där”.
Formex 2019 More is More
Färgen cerise fanns det mycket av i skarp kontrast med varmgult, grönt och blått. Plastigt och uppepå alltihopa rosa flamingos. Men också några pastellfärger. Formex skyltar och trendbroschyr var förstås cerise. Hemma har jag en cerise soffgrupp jag gillar, men jag kommer inte att ta in gult och blått i det rummet. Men grönt går alltid hem – alla mina växter!
En trend jag blev lite förtjust i var ”New Materialism”. Vävda rutor, ränder och tryckta mönster gav mig lite Afrika-etno-känsla som jag gillar speciellt med vår härliga Sydafrikaresa i minne. Jordiga färger men också grönt rosa och kornblått och svart mot orange och gult. Hittills nog är det lite 80-tal här och var!
Formex 2019 New Materialism
Tredje delen i trendutställningen ”Kindful Soul” byggde på en harmonisk färgskala med naturens färger med inspiration från Islands torra gräs, aska, berg, himmel och hav. Flytande mönster och färger som från varma källor, norrsken och akvarell. Ett tema för stressade storstadsmänniskor som får må bra i kropp och sinne.
Formex 2019 Kindful Souls
Gröna växter fortsätter att vara trend, krukväxten monstera syntes i utställningar nu liksom förra gången jag var på Formex. Fantastiskt vackra blad och lättskött. Den gamla trendväxten tar jag gärna åter till mitt hjärta. Intressant att se att ” inget är nytt under solen”. I mitt första hem skaffade jag många gröna växter, skaffade stora odlingslådor framför fönstren, det klättrade och växte. Och inredde medd grönt mot blått, blått mot brunt, orange och grönt…
På Formexmässan där man också hittar en hel del ätligt, fastnade jag vid en monter med många produkter av havtorn. Camilla och Christer från CC havtornsdelikatesser i Äspered i Västergötland hade så många goda varianter av deras egenodlade havtorn. Och inspirerande tips för användningen. Du som har egna buskar får här idéer för användningen och du som inte har buskar kan beställa produkter från deras webbshop. Eller skaffa egna buskar från BillaBlom! Väldigt gott var allt jag provsmakade och vilken läcker färg sen!
Att den nyttiga oljan i havtorn är bra och motverkar sköra slemhinnor är allmänt känt, men Camilla och Christer berättade att det också visar sig att bären kan kapa insulintoppar efter måltid för friska personer ( ej diabetes) och att bären förstärker och förlänger effekten av det goda kolesterolet. Och massor av C-vitamin och antioxidanter är det i bären! De kan med den äran ersätta apelsiner, samma färg till och med! MEN man får se upp med att äta mycket havtorn om man har anlag för njursten, berättade paret. Oljan bildar ett skikt längst upp så man ska skaka om dryck före användning. Det syns tydligt på nästa bild. De oskakade flaskornas innehåll är nästan ofärgat. Otroligt god dryck, jag ska försöka göra sådan av mina egna bär. Den sura bärjuicen behöver förstås en del socker och ska späs ut med mycket vatten.
Här kommer så massor av användningstips.
Havtornsmarmelad passar till brie- o mögelost, på rostat bröd, blandad med creme fraiche och kryddor som sås till kött och fisk, som gelé till kött.
Havtornssås passar till att ringla på sallad, grönkål eller halloumi, i salladsdressing, blandad med kryddor och soya till en glaze, till glass, våfflor och pannacotta.
Havtornspulver blandas i müsli, strös på gröt eller fil, i smoothies, till brödbakning.
Havtornsjuice, boosta hälsan med 1 tsk – 1 msk/dag
Havtornslemonad – bara drick och njut!
Christer och Camilla har 3000 buskar som varje höst handplockas på bär!
Nu har jag idéer för mina havtornsbär som ligger kvar i frysen. Havtornslemonaden först ut och sedan gör jag havtornssås för att ha till min favorit halloumi! Vad blev du sugen på?
Finfina havtornsbär!
Vill du köpa egna havtornsbuskar så säljer vi bästa och härdigaste sorten på BillaBlom, de nya Eva hona och Otto hane, men de bör förbeställas senast i april om du säkert ska få dem.
Mitt över vintern är Vanda-orkidén i full blom. Alltid bara en blomstjälk, men blommorna är inte bara! Stora och härlig blålila nyans.
Vanda orkidé
Men nu har orkidén dragit iväg och blivit 80 cm lång och otymplig, så när den har blommat över ska jag chansa och dela stammen i tre. Det är lite luftrötter här och var och även lite sidoskott så jag hoppas det ska gå.
Minst 7 år har Vandan trivts och växt
En del hänger upp sin Vanda, duschar den och står i, men jag har den i en (för övrigt tom) stor glascylinder istället. 1 gång per vecka fyller jag upp över rötterna med ljummet vatten och en liten skvätt gödning. Så får det stå i 30 minuter. Så häller jag bara av vattnet och kan glömma den en vecka. Bevisligen fungerar det eftersom den klarat sig så länge.
Vanda – Min vackraste orkidé
För denna bild har jag legat under då plantan är så tung och hänger ner över cylindern. Orkidéblommor håller i 8 veckor så jag väntar ett tag med delningen. Så brutal behandling som att klippa i tre bitar bör ske när den inte blommar. Jag återkommer om hur det går. Vore ju dumt att ta död på en sådan värdefull planta. Inte gratis direkt att köpa en ny…
Fräscha tulpaner tillsammans med visset gräs och eller vissna perenner ger en härlig vårkänsla. Blomsterfrämjandet berättar att det är den nya trenden i tulpanbuketter. Kontrasten av det vissna gör tulpanerna desto mer levande och vårliga. Och vi har länge sett mer rufsiga och naturliga buketter. Den som inte har en trädgård med perenner att plocka ifrån kan hitta visset gräs längs vägkanter. Så jag gick ut och hittade visset älggräs längs ett dike, hundkäx och annat ogräs. Jag var noga med att rensa bort alla vissna blad längs stjälkarna, annars kan vattnet i vasen snabbt blir förorenat. Och när buketten var klar klippte jag av ogrässtjälkarna högre upp än tulpanerna. Mycket ogräs kan man ta för när tulpanerna slår ut mer behövs det.
MISSA INTE! Imorgon kommer recension och tävling om nya boken Snittblommor från trädgården. Där finns tipsen både för att odla blommorna och att arrangera dem!
Tulpanbukett med ogräs
Blomsterfrämjandet berättar också att trenden går mot mer färgglada blommor vilket syntes på Formexmässan förra veckan. HÄR kan du se bilder därifrån. Förr tog de vita tulpanerna fort slut, men nu börjar de som gillar vitt testa ljusrosa tulpaner. Flerfärgade tulpaner och blandbuketter är också populärt. Ja vem skulle inte vilja ha en sådan här bukett!
Vem önskar sig inte en trädgård där man varje dag kan plocka buketter?! Och dessutom kunskaper så att man kan vara hemflorist. I dessa tider när vi vill äta mer närodlat är odling av snittblommor till husbehov en naturlig fortsättning i att värna om miljön. I ”Snittblommor från trädgården” hittar vi alla de praktiska tipsen så det inte blir för arbetskrävande, odlingsråd med många växtbeskrivningar och inte minst massor av inspirationsbilder på läckra buketter och arrangemang för alla årstider. Författaren och trädgårdsmästaren Rebecca Malmsköld har tillsammans med sin man Staffan Eklund en stor trädgård med olika rum där de anlagt ett separat rum bara för snittblommor. Rebecca berättar att innan hon hade det rummet var det lätt att bli snål och spara på blommorna i planteringarna för att inte förstöra den genomtänkta designen, men nu kan hon plocka buketter nästan varje dag under sommarhalvåret.
Längst ner finns info om du vill tävla om boken.
Tävling om ”Snittblommor från trädgården”
Den som vill göra något liknande (vem vill inte det?) får ta del av deras ritning över hela blomstergården och det finns också fina skisser om man bara vill börja med några pallkragar. Boken är egen produktion, både text, bilder, de fina skisserna och formgivning. En imponerande bredd.
Vill du tävla om boken – klicka på fliken Tävling eller HÄR, och svara på en enkel fråga. Tävlingen avslutas söndag 3/2-19 kl 20.00.
I december bakar jag kakor för julen, men nu är det annat som ska bakas. Såjorden som jag har över från ifjol behöver hettas upp för att ta död på eventuella kryp som kan hota de små groddplantorna. Rätt ofta har sorgmyggor lagt sina ägg där och när jag börjar vattna kläcks glupska små larver som äter upp både groddar och småplantornas rötter. Vid upphettning tar jag också kål på svampsporer som kan angripa småplantorna. Klart man tar också kål på allt mikroliv, men fröna klarar det då de har sin energireserv i frövitan att leva av i början. Liksom en kyckling som innan den kläcks lever på innehållet i ägget.
Steriliserad såjord
Så här steriliserar jag såjorden:
Sätt ugnen på minst 100 grader.
Lägg fuktad såjord i en gammal långpanna.
Ställ in långpannan i ugnen och låt stå i minst 20 minuter, räknat från när värmen blivit 100 grader.
När jorden har svalnat är det tryggt att så och ingen ohyra finns där nu i alla fall.
Sålådorna på bilden är överblivna förpackningar från vindruvor och tomater. Helt perfekt för frösådden och gratis dessutom! I botten har jag lagt vanlig gödslad plantjord som ger näring när plantorna växer på sig. Ovanpå ett lager såjord som fröna kan gro i. De klarar inte den kraftigt gödslade plantjorden i början men jag behöver inte flytta över plantorna så fort när de kan dra sig ner i plantjorden. Kalla det lat eller praktisk!
Hur god som helst är den här chokladmoussen. Bra en vardagskväll när man är sugen på nåt gott men vill undvika onyttigheter. En mindre portion kan räcka för att stilla suget. Här får du mitt enkla recept.
Chokladmousse med avocado
Chokladmousse 2 små port
3 dadlar 1 msk limesaft Vatten 1 mogen avocado 1 msk kakao 1 tsk vaniljpulver 1 dl kokosgrädde ev smaksättning: vaniljpulver eller vanillapaste (jag använde Dr Oetkers) Hallon från frysen
Skär de urkärnade dadlarna i små bitar och lägg dem i en skål med limesaften och lite vatten och låt ligga tills bitarna mjuknat.
Finfördela dadelbitarna med en handmixer ( har de inte hunnit mjukna behövs en kraftigare mixer) och tillsätt den urgröpta avocadon, kakao och vaniljpulver. Mixa tills allt är slätt.
Vispa kokosgrädden (den ska vara kyld) och smaksätt. Vaniljpastan gillar jag, den innehåller äkta vaniljetrakt, fast en aning socker också.
Lägg upp chokladmousse, kokosgrädde och tinade hallon i små skålar. Fördelen med att hallonen varit frysta är att de ger ifrån sig saft när de tinar, så får man en dimension till.
Läcker hallonsås till chokladmoussen blir det av frysta hallon
Med mina enkla tips gror fröna alltid. I år var jag lite sent ute (i år också), många har redan sått chilin. Men först skulle den frusna jordsäcken in och tinas och sedan skulle jorden steriliseras då kryp som kan skada groddarna kan ha bosatt sig i säcken över vintern. HÄR kan du läsa om steriliseringen. Under tiden det blev klart förgrodde jag fröna i en burk med en bit fuktigt hushållspapper. Fröna behöver extra varmt, 25-30 grader för att gro, så då är det perfekt att ställa burken (med locket på) på golvvärmen i mitt badrum. Det tog bara 4 dagar tills små groddar trängde ut genom fröskalet.
Små små groddar
Så var det bara att lägga över fröna i en kruka med såjord. De frön som inte visade grodd kastade jag. Jag har egna gratis frön, annars kanske man vill invänta dem också. Fast för det mesta är det några frön som inte gror. I krukan lägger jag vanlig gödslad blomjord inunder såjorden, så kan rötterna dra sig neråt och jag slipper plantera om chilisarna så fort. Så här långt har groddarna växt efter en dryg vecka. Till sommarn blir de stora fina buskar med läckra chilifrukter. ´Jamaican Bell´ är den enda jag vill ha i år. Inte så mycket chilismak, men som du kanske märkt prioriterar jag prydnadsväxterna.
Veckogamla chilibebisar
Nu måste jag fixa belysning om mina småttingar ska växa vidare till fina plantor. Jag hänger någon av mina lysrörsarmaturer ca 20 cm ovanför. Med en timer får det lysa 16 timmar per dygn. Jag brukar tänka att plantor behöver samma dygnsvila som folk – 8 timmar.
Du missar väl inte tävlingen om den fina boken om Snittblommor! Tävlingen pågår till söndag kväll.
En lättskött planta för trädgård och kruka står det på beskrivningen invid cliviorna i Kirstenbosch botaniska trädgård i Sydafrika. Ja, trädgård får vi skippa, men skötselråden kan vi tillämpa inomhus. Vi har många älskade krukväxter från Sydafrika, cirka 1850 kom de första cliviaplantorna till Europa från Sydafrika. HÄR kan du se några fler krukväxter som vilda i Sydafrika. I många år hade jag en riktigt stor clivia i kruka som jag gav bort då jag inte fick den att blomma. Men nu vet jag bättre.
Clivia i Kirstenbosch, botaniska trädgård, Sydafrika
I Kirstenbosch växte de i vandrande skugga under jättestora kamferträd. Helt ljuvligt blommande under de knotiga urgamla träden. Jag hade tur att de blommade när vi var där i november, dvs försommar i Sydafrika. Helt annat än att se en enda i en kruka! En annan trädgård, Babylonstoren, lär ha 7000! clivior, men de hade redan blommat över. En skuggälskande skogsväxt men inomhus behövs mycket solljus, fast inte direkt på. En bit in i rummet är lämpligt. Jorden ska vara väldränerad med mycket humus, ex kompost och torv, och plantan är torktolerant när den vuxit på sig. Under sommaren ska man vattna regelbundet och gödsla från tidig vår till och med juli.
Clivia trivs utomhus – men bara i varma länder
Tillägg till beskrivningen från Sydafrika är att när vi har den inomhus måste vi på vintern efterlikna uteklimatet, dvs svalare. Jag har hittat uppgifter på 10-12 grader under september-januari och så ska man vattna ytterst lite. Man ska inte dalta med den och inte plantera om för ofta. Lättskött, ja det verkar stämma. Jag får göra ett nytt försök.
Dags att använda upp en del ur frysarna. En box var nästan full med bär och en liten frys full med äppelmust och äppleklyftor. Och i matkällarn egna goda äpplen som börjar skrumpna. Om ett halvår fyller vi frysarna igen så dags att göra ett ryck. Igår gjorde jag 6 plåtar med fruktremmar. Mest svartvinbär/äpple och så en lyxvariant jordgubb/äpple. Det mesta från egen ekologisk skörd, utom jordgubbarna som i alla fall är svenska.
När det är torkat klipper jag i långa remsor och gör små rullar
Jag kan lova att allt går åt, för barnbarnens stående fråga är – Får vi remmar idag? Ett av barnbarnen tycker till och med att remmar är godare än köpegodis. Det var hennes första val på önskelistan till jul! Och den allra minsta som inte får äta köpegodis är glad åt mitt naturgodis. Jag tillsätter förstås inget socker. HÄR kan du läsa hur jag gör.
Här ska det bli blåbär/jordgubbssylt och hallon/saskatoonsylt. Äpplena gick till fruktremmar.
Jag äter naturella bär nästan varje dag men till pannkakor och våfflor är det gott med sylt ibland. Och när syltburkarna står i matkällarn så slipper bären ta upp all plats i frysarna. Sylten med saskatoon behöver inte så mycket socker eftersom de bären inte är syrliga, bara söta med lite mandelsmak. Toppenbär! HÄR kan du se dem. När jag får energi härnäst ska jag pröva att råpressa bären (jo mer finns i frysen – skörden blev stor som vanligt) och blanda med vatten och lite socker.