Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Odla kiwi i Sverige – inget aprilskämt!

$
0
0

Ja, de stora kiwi vi köper på affären går inte att odla här, men väl minikiwi av olika sorter. Dessa godingar smakade jag när jag gick Grönt Kort-kursen i Sörmland. Så söta och läckra. Man äter dem med skalet. Och det finns flera sorter som klarar zon 5.

Minikiwi Actinidia Minikiwi-Gruppen

Jag har inte fått frukt på min egen planta än, kanske det behövs en pollinatör. Jag har sorten ´Dr Szymanowski´ som lär vara självfertil eller så har jag fått fel sort, för den har blommat i massor men inte gett nån frukt. Oftast behövs både hane och hona för pollineringen, Men självfertil är bäst då de blir så stora, 3-4 m höga och slingrar iväg åt alla håll.  Sorten  ´Annikki´ är i alla fall självfertil, den kommer att finnas några stycken på BillaBlom. Först till kvarn…men vi öppnar inte förrn snön har smält. På tal om april- igår snöade det igen! Som om det inte skulle vara nog. I veckan var vi till stugan i Nordingrå. Trädgården är fortfarande begravd under 1 m snö. Oj,oj.


Maffiga träd i Visby Botan!

$
0
0

Så kommer sista bildsvepet från våra dagar på Gotland för något år sedan. Botaniska trädgården missar man inte. Här i zon 1 växer sådant man bara kan drömma om. Detta kommer att handla om ovanliga träd.

Brödgran Araucaria araucana

Den spännande brödgranen, med ätliga frön, kommer från Andernas sluttningar i Argentina och Chile, där den kan bli 50 meter hög.

Brödgran med stora vassa barr

Den kallas också apskräck på grund av de stora vassa barren. Inte så skönt att göra ett hopp till ett sånt träd! I Sverige är en så stor brödgran som denna en raritet då många frös bort under krigsvintrarna.

Hybridplatan Platanus x acerifolia

Platan såg jag första gången i London och lärde mig att den passade bra därför att den släpper barken eftersom och därmed en del av luftföroreningarna. Snygg fläckig bark i flera färger har den. I Botaniska trädgården finns det exemplar ända från 1855 med en omkrets av 4 m!

Kejsarträd Paulownia tomentosa

Det mäktiga kejsarträdet skulle jag gärna se i blomning med 25 cm långa klasar med blålila klockor! Hos Impecta kan man köpa frö, fast inte hinner trädet bli så här stort på en livstid, tänker jag, men det sägs växa 2 meter per år. Om detta träd är 25 meter skulle det ta 12-13 år då. Låter otroligt.

Liriodendron tulipifera Tulpanträd

Tulpanträd är inte något som brukar växa här hos oss, men i min senaste artikel i Trädgård Norr berättar jag om en trädgård i Örnsköldsvik, där trädet har klarat sig tills stormen tog det. HÄR kan du läsa mer om artikeln. Även utan blomning är bladen dekorativa.

Ginko biloba

Ginko biloba vet jag de som försökt odla här i norr, men vet inte hur det gått. Med bra mikroklimat så kan mycket gå. Ett tag i alla fall.

Svart mullbär Morus nigra

Mullbär lär vara väldigt goda, men knappast något för våra trakter. Men nog var det intressant att få se dessa urgamla och ovanliga träd, just därför att vi inte har dem hemmavid.

Vår värd

Denna bild är från en utflykt på ön. Vår värd Valdor ser vi i denna vindpinade tall.

Är vi svenskar beredda på katastrof?

$
0
0

Vi bor i ett rikt välordnat land, vi har sluppit krig och stora naturkatastrofer. Klart att vi har det bra. Men vi har inte beredskap om det skulle bli en katastrof av något slag. Vi importerar hälften av allt vi äter och dessutom behöver vi köpa in bränsle med mera för att bönderna ska kunna odla vår och kossornas mat. Förr fanns det beredskapslager, men det har våra beslutande aningslöst lagt ner. Och dessutom bantat försvaret och sålt anläggningar som nu behövs! I Finland är man självförsörjande på livsmedel till 80 %, men så har de krig och svält i färskt minne. Vi är nog för ljusblå. Men det finns s k preppers som har ett lager av mat och förnödenheter, ja till och med en färdig flyktplan och en bil som står klar. Så långt behöver man inte gå, men vi måste börja ta eget ansvar då samhället inte gör det. Nu är det upp till var och en. Vi lever i ett mycket sårbart samhälle fast vi på landet har lite större möjligheter att klara oss. Därför kommer det att skickas ut information till alla hushåll om hur vi ska ordna vår hemberedskap. Någon gång i maj kommer det från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

När elen är utslagen behövs kontanter om man ska kunna handa. Och ficklampor med batterier för att ta sig fram. Foto Thomas Henriksson MSB

Ett litet lager med konserver, vattendunkar och spritkök kan göra att även den som bor i lägenhet klarar några dagar vid exempelvis ett strömavbrott. Och kontanter behövs för att kunna handla. Och vi som har en trädgård kan kan odla vår mat och lagra rotfrukter och potatis över vintern. Någon påstod att man kan leva på bara potatis, för den innehåller alla ämnen man behöver. Se på dennas intressanta video så får du veta allt om hur mycket vi köper, vad vi skulle kunna använda och vad vi måste ändra på. Den handlar mest om odling av mat, men är en bra väckarklocka även för den som inte har möjlighet att odla.  Många fakta man inte visste förut. Får vi problem med import av mat ligger vi illa till. Exempelvis så är det bara 3% av frukt och bär vi köper, som kommer från Sverige, medan vi låter massor av frukt ruttna i trädgårdarna.

Det vore intressant att höra om du har tänkt på att lägga upp ett krislager. Skriv i kommentarer!

 

 

Min mest lättskötta medelhavsväxt – Afrikas blå lilja!

$
0
0

En väldigt bra sort tycks jag ha fått tag på. Nu är det dags att dela igen – den växer kopiöst! Den klarar inte vintern, så man måste ta in den. Över vintern har plantorna stått i matkällaren i sina krukor. Inte fått vatten en enda gång faktiskt. En del tycker att Afrikas blå lilja, Agapanthus,  är svår att få i blomning, men den här blommar härligt varje sommar. För att det är en bra sort kanske, men jag tror också att kylan i vår matkällare gör susen. Jag hittade just min gamla anteckning om den ska ha 1-5 plusgrader för att sätta knopp. Precis som i vår källare mitt i vintern. Och så här ser det ut varje sommar. Andra medelhavsväxter som olika citrus och oliv är betydligt kinkigare med vinterförvaringen då de behöver ljus och helst ett svalt rum.

Afrikas blå lilja i min medelhavshörna

Afrikas blå lilja är väldigt lättskött, bara att glömma på vintern som sagt, plantera i större kruka på våren när den ser ut som på bilden nedan och vattna och gödsla som vilket krukväxt som helst. För blomningen sägs det vara bra med benmjöl,men mina plantor har bara fårr gräsklipp och ibland lite hönsgödselkorn. Men en bra jord förstås. Jorden i de gula säckarna ”Vår egen jord” som vi säljer på BillaBlom har långtidsverkande näring, en grov luftig struktur och lecakulor som både luftar och håller fukten. Den jorden passar bra här och i alla andra urnor, speciellt Törnrosas kjortel trivs i den jorden, HÄR kan du läsa om Törnrosa kjortel, en gullig slingerväxt.

Det är lätt att få nya plantor, bara att dela med en vass kniv och se till att få med några skott på varje delning.

De kraftiga rötterna gör att Afrikas blå lilja inte är så känslig för uttorkning. Soligt och varmt vill den ha, liksom i sina hemtrakter Sydafrika. Vi ska åka dit i år, då får jag tillfälle att se liljorna i sitt rätta element och många andra våra krukväxter som kommer därifrån. Tittar du noga på första bilden ser du att det finns en en vit variant. Vilken gillar du bäst? Vit eller blå?

Afrikas blå lilja i kvällsljuset – blå timmen

Vi väntar på vår och våriris!

$
0
0

22 april blommade den ett år ser jag på bloggen. Men nu är den begravd av snömassor, just där den växer är det 1m snö. Inte smälter det på 11 dagar inte. Men till slut ska jag få se de söta fräkniga kronbladen. Vårens finaste lökväxter!

Vårens budbärare, våriris ´Katharine Hodgkin’

Du som bor  söderut tror kanske att här i norr är det ganska normalt med mycket snö, men många vintrar har det varit snöfritt vid jul och så här stora mängder minns jag inte att jag sett någonsin, inte förr heller, innan det blev varmare klimat. Jag hoppas att det varmare klimatet återkommer efter ett års uppehåll!

Rekord i snö i april

Underbar vårblomning i vitt – tips på buskar och träd

$
0
0

Oj vad jag längtar efter att snön ska försvinna och våren komma på riktigt. Då får jag trösta mig med bilder på vad som komma skall. Den lättskötta bukettapeln är en riktigt pärla, med en överdådig blomning.

Bukettapel i full blom

Inte sämre när den är i knopp heller! Bra både för häck och som solitär. HÄR finns mer info om busken.

1000-tals blommor på gång!

Och vem kan säga nej till ljuvliga körsbärsblommor när man tänker på den goda skörden? Här blommar min buske `Berit´ som nu motsvaras av ´Lettisk låg´. Mycket härdig och bären är goda att äta när de är fullmogna och mörka. Finns förstås hos BillaBlom.

Många blommor lovar gott för körsbärsskörden

Prakthäggmispeln är också vacker när den slår ut med rödtonade blad. Den är fin att stamma upp, men på sensommaren får den lätt mjöldagg, en vit beläggning på bladen, om det är torrt. Så en hel häck med den avråder jag ifrån. Men en buske i alla fall. Bären är ätliga, små men riktigt goda.

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarkii, i vårskrud

Och glöm inte bort alla doftande äppelblommor!

Ljuvlig äppelblomning ser vi fram emot

Alla bin och humlor gör ett bra jobb när de pollinerar frukt- och bärblommor. Utan dem ingen skörd.

När äppelträden blommar är humlor och bin lyckliga, även vi!

En vitblommade buske som finns i många trädgårdar inte att förglömma. Brudspirean gör verkligen skäl för sitt namn men blommar över fort. Sedan är den obemärkt, då får annat ta över uppmärksamheten. Den är billig och supertålig men ska inte klippas på våren – då blir det inga blommor! Klipp efter blomning om du bums måste klippa!

Så kallad brudspirea heter egentligen norsk spirea

Mer än en månad få vi vänta här i norr på blomningen, Det mesta blommar som bäst i början på juni som ibland skulle kallas vårmånad. Men i år hoppas vi på en bra trädgårdssommar  eller hur?

Förberedda för odlingssäsongen!

$
0
0

Nu börjar den intensiva säsongen för odlare. Mycket snö är kvar, men förberedelserna är i full gång. Sedan i februari har vi haft trädgårdskurser och i måndags var det dags att skapa äppelträd. Ett glatt gäng på 12 personer tillverkade 2 träd var, och någon slog till med 7 träd. Lite pilligt göra att ympa (foga samman) grundstammen (roten) med ädelsorten. Ingrid Marie, Aroma, Amorosa, Melba och många andra goda sorter blev det. Sedan planterades de i kruka, fast vi skrattade och tyckte mer att det såg ut som bara några pinnar. Men snart ska översta knoppen på stumpen börja grönska och till slut växa till ett träd, som kan planteras ut nästa vår eller höst.

Två personer fattas på bilden av måndagens glad kursgäng

Jag har inte hunnit blogga på några dagar. Nu när så mycket börja hända i naturen finns det alltid idéer och bilder, men då är det som mest att göra. I Sollefteå finns också många trädgårdsintresserade så på lördag åker jag dit för en riktigt lång kursdag. Sedan är det bara två gånger kvar på Fruktkursen, om odling och beskärning. Ett så intressant ämne tycker jag och tydligen många andra. Sedan hoppas jag att byvägen torkar upp så att vi kan få hem våra växtleveranser. Just nu är det omöjligt. Passa på och förbeställ det du vill ha. Vi går mer och mer över till beställning så vet vi att kunderna får önskade växter. Men en laddning härdiga fruktträd, bärbuskar och många olika rosor och perenner kommer garanterat. Vill du ha bergkörsbär se info här i högerspalten. Just nu ett extrapris på förbeställning!

Odla billigt grönt utan trädgård: Mina tre bästa tips

$
0
0

Alla kan odla sitt eget grönt inomhus. Det tar inte mycket tid att odla sina egna ärtskott och groddar. Väldigt billigt blir det också. Till exempel ett vanligt paket svenska gula ärter, som man annars kokar soppa av, kostar ca 15 kr och räcker till många, många omgångar av ärtskott.

Odla grönt inne

Gör så här:

  1. Ärtskott: Blötlägg ärterna över natten och lägg dem sedan i ett låda med några cm jord inunder och en cm jord ovanpå. Vattna och håll lite fuktigt hela tiden. Jag använder ett urdiskat köttfärstråg. Eftersom det är tätt i botten behövs inget skydd under men man får akta sig för att vattna för mycket, så inte ärterna ruttnar. Ställ tråget i ett fönster eller på annan plats, det är inte så viktigt med mycket ljus. När ärtskotten vuxit upp skördar du med sax och lämnar en bit kvar av stjälkarna så kommer nya skott.

    Busenkelt att odla ärtskott

  2. Groddar av mungbönor:  Blötlägg 1 dl bönor över natten i en ogenomskinlig burk, jag brukar använda en tom youghurthink. Dagen efter häller du av vattnet och häller upp fröna på en tallrik så du kan sortera ur döda bönor, sådana som är halva eller skadade kommer inte att mjukna och växa. Sådana vill man inte tugga på och riskera tänderna! Häll så tillbaka i hinken och sätt en bit silduk över och fäst med ett gummiband. Spola i vatten och vänd upp och ner på hinken i diskstället så det får rinna av. Sköljning 2 gånger per dag är lagom. Det ska inte vara ljus till groddarna så burken står bra på diskbänken eller i diskstället. När groddarna växt klart kan de förvaras i kylen i många dagar. Du avgör själv när de är klara, de går att äta små som stora. De är så goda, smakar lite som ärter, och när jag ställer fram en burk groddar sitter barnbarnen länge och knaprar.

    Mungbönsgroddar är goda och nyttiga snacks

  3. Groddar av alfafafrön: Gör på samma sätt som med mungbönorna, fast 1/2 dl frön räcker. De växer väldigt mycket. Dessutom behöver du inte behöver rensa igenom fröna. I några fler dagar bör fröna få växa, då hinner youghurthinken blir full av goda och vitaminrika groddar.

    Alfalfagroddar till höger- ett gott tillbehör till alla måltider

 


Kursdag på Hotell Appelberg

$
0
0

Bara namnet på hotellet – Appelberg! Lite som Apple Valley i Los Angeles där jag hälsade på min släkting för några år sedan. Så romantiskt namn! Sedan är allt som har med äpplen att göra bra! Kursdagen som jag höll för Villaägarna och Långsele trädgårdsförening handlade om massor av annat förutom äpplen. Grundkursen som jag brukar hålla på 5 kvällar betade vi av i rask takt. I Sollefteå finns många trädgårdsintresserade, och de har lite för långt för att åka till Övik i 5 kvällar. Allt hanns förstås inte med, men det fanns ju i kompendiet på 17 sidor som de fick med hem. Tre bildspel, om rosor, perenner och frukt och bär blev det också. Till exempel chokladkörsbär visade jag. En god sort som klarar kallt klimat, den klarar sig till och med hos min syster som bor i inre Lappland. Busken blir bara några meter hög så den är lätt att skydda mot fåglar, och den behöver bara lite beskärning. 3 plus!

Chokladkörsbär. Sötsyrligt bär som fått namnet pga den mörka färgen. Smakar choklad bara om man doppat det i choklad!

Tillbaka till hotellet. Så tjusigt med röda mattor i trapporna, förgyllda speglar och riktigt gammaldags tapeter, som liknar brokad. Appelbergs byggdes på slutet av 1800 och ligger vackert precis vid kanten av Ångermanälven. Ett ställe för de bemedlade, såväl kungen Oscar II och kungar och kejsare från andra länder har besökt hotellet en gång i tiden.

Hotell Appelbergs

Bodde jag i Sollefteå skulle jag gärna äta på hotellets restaurang bara för miljöns skull. Och maten vi bjöds på var också toppen.

Röda mattan leder in i lyx från gamla tider

Våririsen kikar fram så fort snön är borta!

$
0
0

För mindre än 2 veckor sedan var det 1 m snö här! HÄR kan du se det. Precis vid rabattkanten har det smält bort hela metern, men runt omkring är det massor kvar. Våririsarna `Katharine Hodgkin´ är ena riktiga tuffingar som vaknar till direkt. De har klarat sig i många år nu och kylan bekommer dem inte. Ljuvligt ljust blågröna med tunna fladdrande kronblad.

Våriris ´Katharine Hodgkin´

Inte allt är vackert, mycket har farit illa av all snö och brutits sönder, men de flesta buskar går i alla fall att rädda med beskärning. Tur att våririsen gör en glad åtminstone. I videon får du se både det fina och fula!

 

Persikoträdet efter första vintern i växthus

$
0
0

Ifjol satte jag mitt efterlängtade persikoträd ´Frost´ i nya växthuset. Det hade klarat vintern dessförinnan utomhus, bara nergrävt med krukan på. Så nog är det härdigt, men man kan aldrig vara säker. I växthuset är det planterat i ren sand, så det var istället risk för torka när vårvärmen kommer. Sist jag kikade in var det riktigt varmt.

Så vacker är persikoblom!

Trädet blommar inte så här vackert än men nu går det fort. Massor av tjocka knoppar är lovande, men de flesta kartarna måste jag plocka bort, för det lilla trädet orkar inte med så mycket första åren.

Knoppar på persikoträdet

Som du ser har jag ett skydd mot solen av juteväv upphängd i taket. Då blommar det inte onödigt tidigt. Skulle det bli riktigt kalla nätter omväxlande med varma dagar kan det också skada trädet. Trädet kan växa även utomhus men då är den tidiga blomningen ett problem och det blir en del jobb för att täcka blommorna mot frost. I växthuset är det enkelt att  sätta in en frostvakt. Där måste jag sköta pollineringen, så det gäller att hålla koll, då det här är på vårt sommarställe. Det får bli täta besök.

Solskydd för persikoträdet

Massor av snö i växthuset!  Ja visst, men det har inte snöat där, dock finns det fortfarande kvar utanför, så mannen har skottat in en del, som smälter lagom fort och vattnar trädet. Håller ner värmen lite också. Nu måste jag ta med en bild jag visat ofta från min dotters växthus. Hon har haft trädet i många år och får ca 150 persikor varje höst!  Persikor går att odla i norr, det är härmed bevisat!

Vill du också ha ett litet träd, så kan vi beställa hem, men det gäller snabba ryck, då det är brist på fruktträd i år. OBS! Vi skickar inte!

Persika ´Frost´ i min dotters växthus i zon 5

Vacker häck året om, dessutom tålig och härdig

$
0
0

Det finns lättskötta växter med stora kvalite´er. Ett exempel är björkspirean ´Tor´, Spiraea betulifolia. Många gamla spireasorter är ”ratiga”, ett dialektalt uttryck vi använder för risig, ovårdad och ful. Och en del sprider sig för mycket. Men ´Tor´ är skötsam. Han bara fyller sin uppgift utan bråk. En bra marktäckande buske alltså. Blir cirka 1 meter hög, är väldigt härdig och dessutom torktålig. Och vackra kanelbruna grenar när den tappat löven, se bara hur tät och fin den är nu innan den snart börjar grönska. Och fin när bladen slår ut, blommar sedan rikligt och sist härliga höstfärger.

Min dotters fina björkspireahäck, satt för några år sedan

I en slänt passar den också, jag har just planerat in den för en kund. Knappt 2 buskar per kvadratmeter behövs för att bli täckande undervegetation, för några träd, ex Carmencitarönn, rund krona och lackröda bär, Ginnalalönn ett buskträd på 3-5 m med cerise höstfärg eller min favorit ullungrönn ´Dodong´ som blir ännu högre. Alla alternativen får en fantastiskt höstfärg, även björkspirean. Snart slår björkspireans blad ut här i norr, från vårljusgröna runda knoppar. Väldigt fin då också precis innan knopparna spricker. Och sedan blommar den i juni. Vanligast är att beställa häckplant som är barrotad, alltså inte är planterad i kruka. Oftast är de barrotade väldigt fina snabbväxande buskar, men till ett billigare pris än krukade och de tar sig väldigt fort. Beställ gärna från BillaBlom, men snarast i så fall (vi skickar inte) . Se bara hur min dotters nyplanterade buskar satte till att blomma redan första året!

Häckplant björkspirea ´Tor´E-planta 2 månader efter plantering

 

 

Hälsotips från trädgården och Alexandra de Paoli

$
0
0

Trädgården innehåller faktiskt en del mediciner. Både blommor och grönsaker kan vara läkande. Om det berättade Alexandra de Paoli i Örnsköldsvik för någon vecka sedan. Många har sett henne på TV i programmet från Strömsö. Mycket hade jag hört förut men receptet till tinktur på Echinacea, röd solhatt, har jag sökt. Vi många som har den i trädgården så då är det onödigt att köpa på hälsokosten. Receptet delar jag vidare här.

Röd solhatt, Echinacea purpurea, blir en bra medicin. Röllikan i bakgrunden kan nog också vara nyttig.

Den vanligaste solhatten, Echinacea purpurea, går att använda. Till exempel sorten ´Magnus´. Många använder roten men då har man ju inga plantor kvar, så Alexandra plockar bara blommorna och torkar dem på varm och torr, ej solig plats. Så fyller hon en burk till hälften med blommorna och häller på 35-40 procentig vodka. Låter stå i 1 månad. I fönstret eller skuggigare spelar ingen roll. Silas sedan och doseras 40 droppar, liksom det man köper från hälsokosten. Alexandra berättade att Echinacean hjälper kroppen att producera fler vita blodkroppar och hjälper mot svamp, virus och bakterier.  Tinkturen går också att använda för att behandla sår och te av Echinacea mot fotsvamp.

Alexandra de Paoli föreläste i Övik

Alexandra menade på att alla grönsaker, frukt och bär har medicinska effekter, de är alla supermat, helt enkelt. Morötter köpte jag hem extra direkt för att enligt Alexandra är det bäst att juica morötterna , då får man ut allra mest av betakarotenet, så mycket som 90 %. Ett bra tips var att dricka några glas morotsjuice per dag i några veckor före flygresa för att det motverkar torra slemhinnor i näsan. Och riven morot är bra mot torr hud. Gnid in och låt verka i 5 minuter.

Billiga, bra tips! Vill du lära mer av Alexandra så titta in HÄR på hennes blogg så finns många recept på naturens mediciner.

Välplanerad rabatt hos en av Sveriges största plantskolor

$
0
0

Igår hämtade vi upp lite växter hos Splendor plantskola i Skåne och började färden hemåt efter en inköps- o studiebesöksrunda i syd. I packningen finns också snygga trädgårdsprydnader från Eld Garden som vi börjar sälja nästa vecka på BillaBlom. Splendor är en av de största i Sverige och det förvånar inte att man får se så snygga planteringar runt deras kontor.

Plantering hos Splendor plantskola i Skåne

Tiitta på videon får du en överblick av planteringen. Variation i olika höjder och bladformer och bladfärger gör att det är vackert redan nu, fast inte mycket blommar. Speciellt fint att låga växter fortsätter bakom de höga som markeras som öar. Bara att se och lära – och härma!

”Oscarsvinnande” småpetunia

$
0
0

I FleuroStar, växternas motsvarighet till Oscarsgalan, vann en söt småpetunia i år. Calibrachoa MiniFamous® Double PinkTastic är dess flotta namn. Den härliga färgsättningen i kombination med de fyllda blommorna var det som fällde avgörandet. Och den sägs vara frisk, härdig och med ett bra växtsätt. Härdig kan vi knappast tolka som att den skulle tåla frost, men den som lever får se. Den odlas av svenska trädgårdsmästare och finns till försäljning i sommar. Hoppas vi kan få hem den till BillaBlom också.

Småpetunia MiniFamous® Double PinkTastic Bild:Blomsterfrämjandet/Selecta

 

 


Spänd väntan på äppelblom i Sveriges odlingar

$
0
0

Nu går våra svenska fruktodlare i nervös väntan inför blomningen. Vi har varit en vecka söderut i bland annat Skåne och de flesta fruktträd blommade inte än, förutom några tidiga plommon och körsbär. När det till slut blommar så här vackert är det mycket som ska klaffa för att vi ska få köpa svensk frukt till hösten. Förra året var ett extremt dåligt år med bara 30 % av normal skörd. Då var våren tidig och blomknopparna på gång och då strök de med när den sena frosten kom. Vid blomning tål de nästan ingen frost. I år har vintern varit lång, även söderut så nu finns bättre förutsättningar. Dessutom har träden extra krafter då de inte bar så mycket frukt ifjol. Så nu får vi hålla tummarna att det inte kommer en sen nattfrost som spolierar skörden. Tots den långa vintern är blomningen inte senare i år än ett normalår, berättar Jan Flemming Jensen på Kiviks musteri.

Äppelodling i full blom Bild: Kiviks musteri

Den svenska odlingen av äpplen har vuxit med en fjärdedel de senaste tio åren och den fortsätter att växa. Idag är vart fjärde äpple som äts i Sverige odlat här och det ökar hela tiden. Bra att vi svenskar börjar fatta att svenskproducerad mat är bra, inte bara för korta transporter, utan för att vi har en relativt  ren miljö och hårda regler för bekämpning. Dessutom blir frukt och bär mer aromrika i vårt svala klimat, och innehåller mer antioxidanter som kommer av de myckna ljuset under sommaren.

Underbar äppelblomning Bild: Kiviks musteri

Vi såg några äppelodlingar som inte blommade, hade det varit rätt såsong hade vi nog tagit en tur ända till Österlen och Kivik. Men innan trädet slår ut syns strukturen tydligare. Detta liknar inte våra vanliga äppelträd utan mer en gren som växer rakt upp ur marken. Numera används bara svagväxande träd som ger skörd tidigt och är låga så det är lätt att sköta dem och plocka frukten. Ca 1 meter avstånd brukar man ha i de raderna. Svagväxande träd kan vi också odla i hemträdgården, och här i norr får vi välja de mest härdiga förstås. Då är B9 och P 60 bra grundstam, alltså rotsystemet som styr tillväxten. På ympningskursen använde vi just P60 som grundstam. Den verkar ha många goda egenskaper. HÄR kan du läsa lite om kursen, kanske den återkommer nästa år.

Så här såg det ut precis i början av maj. Innan bladen kommer ser man tydligt hur de små träden är uppbyggda.

På hemvägen körde vi in i Gränna som ligger så vackert vid Vätterns strand. Ett av Sveriges vackraste ställen. I en trädgård växte makalösa spaljerade päronträd längs vägkanten. Tänk vilken grann häck när de blommar!

Spaljerat päron som häck

Trädgårdsägaren var tyvärr inte hemma, för jag hade velat få veta historien bakom. Även huset var verkligen speciellt!

Gammaldags hus i Gränna

 

Odla havtorn fullspäckade med vitaminer – här är bästa sorterna!

$
0
0

Nya sorter kommer emellanåt men inte alla är så härdiga, speciellt hanplantorna kan vara känsliga. Som vanligt då, brukar jag säga för att retas med det manliga könet. Hur som helst, så händer det att de vanliga hanplantorna Svenne och Romeo inte klarar vintern. Så då blir det inga bär eftersom havtorn är enkönade. Men det behövs bara en hanplanta till 4 honplantor. Flera buskar kan man gärna ha, då bären är enormt nyttiga. Väldigt syrliga, men till denna improviserade efterrätt hade jag en supergod havtornssås, jag köpt vid besök hos Åke Truedsson som tagit fram många nya bär- och fruktsorter från hela världen. Han provodlar i stor skala så när jag får tid ska jag berätta lite därifrån. Just nu när alla vill ha växter och råd för att plantera i sina trädgårdar är tid en bristvara hos mig…

Havtornssås med gräddfil och lite egna havtornsbär från frysen blev supergott till en chokladkaka bakad med svarta bönor. Idel nyttigheter! Och visst är havtornsfärgen läcker!

De nyste havtornssorterna är ´Eva´ och ´Otto´. Redan ifjol hade vi några att sälja på BillaBlom och fler kommer i år. Många fina egenskaper har de. Bäst är att de klarar temperatursvängningar som blivit än mer vanliga på vårvintern. En del år kan man tro att våren börjat i februarit/mars, men sedan kommer en kallperiod som kan ta knäcken på ömtåliga växter. ´Eva och ´Otto´ är korsningar med vilda bär och de klarar galant zon 6-7! Och ´Eva´ bjuder på de största och sötaste bären. Dessutom lättplockad och nästan inga taggar! `Otto´ är en toppenkille, för han passar ihop med alla honsorter. För er som bor längre söderut finns förstås många andra sorter som klarar sig, men välj då sorter med lite taggar. Sedan är bäret ett riktigt superbär, jag har hört sägas att ett enda bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin. Nog för att apelsiner är gott, men har man havtornsbär i frysen klarar man vintern utan importerad frukt!

För första gången fick jag ifjol bra med bär på min 3 åriga buske

Körsbärsträden är på gång!

$
0
0
  • Lycklig den som får stå under ett blommande bergkörsbär! Alla ni som beställt får snart hämta era träd hos BillaBlom! I stan, Örnsköldsvik, är blomningen på topp just nu, så det gäller att njuta. Underbart är kort.

Körsbärsblom även för den inte som har plats för ett stort träd!

$
0
0

Kurilerkörsbär, Prunus nipponica var. kurilensis ‘Ruby’ blommar just nu som bäst. Min lilla buske satte jag för två år sedan i trädgården i Nordingrå och nu är den äversållad av rosa körsbärsblom. Inte konstigt att man blir glad av sådant, nu när det är vår och sommaren redan verkar ha kommit. Alla har plats för en sådan, Busken blir 2-4 meter hög och klarar enligt uppgift zon 4. Men här i Överbilla, zon 5, har den också övervintrat utan problem. Finns också som små stamträd. Vi har några fina ex på BillaBlom, så titta gärna in. Stängt måndag. Massvis av sommarblommor har vi också fått hem!

Vårens och sommarens budbärare Kurilerkörsbär ´Ruby´

Så fixar vi en besvärlig slänt

$
0
0

Marlene som gick på vinterns Trädgårdskurs Grund, ville ha råd för sin tomt. Först och främst slänten, väldigt hög och brant. Ofta blir det så när man vill ha en plan yta på tomten för lek och annat. Den bästa lösningen tyckte jag var att plantera en buske som binder släntens jord från att rasa och att plantera buskarna i kokosmatta som håller i 2-3 år. Så när mattan har förmultnat har buskarna vuxit ut. Och så slipper man en syntetisk matta. Det naturliga är oftast bäst. Kokosmattan håller också undan ogräset.

Marlene har släpet och bilen fyllda med 144 släntbuskar och 100 m2 kokosmatta. Ett drygt jobb väntar…

Vilken buske är det, undrar du kanske. Det är liten stefanandra ´Crispa´ som är så bra för att den växer längs marken och skickar ut långa kvistar som rotar sig och binder jorden. Busken är tålig för torka, men första sommarn och kanske andra är vattningen jätteviktig i en slänt, så att buskarna etablerar sig. Droppslang är den enklaste lösningen, men man får kolla så att det blir tillräcklig mängd. Vattnet måste gå på djupet, annars drar sig rötterna uppåt, och blir torkkänsliga. Motsatt verkan typ. Riktigt gullig är busken med små sirliga flikade blad. Vit blomning av pyttesmå blommor. Och den gör sitt jobb! Vill du också ha busken kommer vi att ta hem en beställning till BillaBlom. Hör du av dig under helgen hinner du med!

Viewing all 985 articles
Browse latest View live