Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Hos BillaBlom finns Morsdags-presenten!

$
0
0

Den härdigaste rosen ´William Baffin´ , ett härdigt plommonträd, en ny sorts bärbuske, ett rosablommande träd, en rejäl spade, trädgårdsdekorationer i betong och rost, en doftande tvål för trädgårdsmästaren, eller är kanske ett presentkort populärast? Den som inte har en trädgård blir säkert glad för sommarblommor, vi har stor sortering av dem! Vi har öppet fred 14-18, lör 10-15, sön 14-18. Info: www.gladigront.se/billablom. Välkommen!

´Wiiliam Baffin´, superhärdig klängros


Vacker blomning som ger smarriga bär!

$
0
0

Bärhäggmispeln även kallad Saskatoon, blommar nu så vackert, precis som vanlig häggmispel i buskage och häckar. Skillnaden är att saskatoonbären är så stora och läckra. Ifjol fick jag 13 l varav en del fortfarande ligger i frysen. Jag är som lite rädd om de ovanliga bären!

Saskatoonbusken kommer att ge mycket bär i år också!

Busken härstammar från Kanada och är således väldigt härdig. Jag köpte min buske för snart 9 år sedan på en trädgårdsresa till Estland. Ett ganska ömkligt skott som jag inte visste vad jag skulle göra med. Så den planterades och fick växa på sig och har nu gett bär i rätt många år. Nu vet jag att man ska klippa ner den lilla busken så att den förgrenar sig fort. Det görs på våren innan bladen slår ut. Vill du ha en buske så har vi 3 olika sorter hos BillaBlom. Inte stora de heller, men den som väntar på något gott…!
Så här läckra ser inte helt mogna bären ut!

Saskatoonbär-´Thiessen´

Söt växt för dammkanten

$
0
0

Just nu blommar vattenklövern, Menyanthes trifoliata, så fint i dammen. Den håller sig längs kanterna där den trivs i det grunda vattnet. Jag satte första plantorna i sådana nätkrukor, man har i dammar. Sedan har den spridit sig spontant runt hela dammen. Rötterna växer både rätt ut i vattnet och ner i dyn. Från några plantor har vi nu ett helt gäng!

Vattenklöver

Härligt med bär kvar i frysen!

$
0
0

Godsaker går fortfarande att finna i vår frys. Det är så lätt att odla egna bär så köp plantor hos BillaBlom och odla du också! Köpta jordgubbar är bland de mest besprutade fast de är svenska! Och ännu värre de man hittar i frysdisken. Snart kommer färska svenska jordgubbar och det är klart att man ska unna sig dem. Ekologiska är svårt att få tag på men enkelt att odla själv. Vinbär tar nästan ingen tid alls att odla, variation får man med olika färger. Faktiskt är  Gröna vinbär de sötaste vinbären! Öppet sön kl 14-18.

Egna bär från frysen!

 

Laddat med sommarblommor för Trädgårdens Dag

$
0
0

Välkommen att fynda bland fina fräscha sommarblommor på Trädgårdens Dag 6/6 kl 10-18! Två fulla bilar och en tur till blev det för att hämta upp!

Vi bjuder på kaffe och dessutom 10 % rabatt på både sommarblommor och alla trädgårdsdekorationer från Eld Garden! Passa på att skaffa även det du behöver för trädgården av fleråriga växter, bär o frukt! Sol verkar vi också få bjuda på – inte så svårt nu för tiden! Välkommen!

 

 

Snyggingen ’Profusion’ purpurapeln är på gång!

$
0
0

Så snygg just när blommorna ska slå ut! Bladen är inte sämre de, blanka som skiftar i både rött och grönt. Purpuraplar är släkt med äppelträd och lika tåliga. På hösten får de småäpplen, inget att äta men de är dekorativa i mörkrött. Äpplena är förstås inte oätliga men sura. Jag gissar att det skulle fungera att göra saft eller cider av dem. Annars är blomningen nog stor anledning att plantera ett sådant träd. Bara någon enstaka purpurapel finns hos BillaBlom. Öppet idag 10-18, med kaffe och rabatter, stängt torsdag och sen öppet igen! Hoppas vi ses!

Purpurapel Profusion

Ljuvlig syren ´Beauty of Moscow´

$
0
0

Många fler klasar ger min finaste ädelsyren i år än förut. Den väntade länge i sin kruka innan jag hittade en bra plats, men nu har den chans att blomma ut. Kan omöjligt finnas någon vackrare, stora klasar med dubbla vita blommor och en ton av rosalila från knopparna. Och så doften… syrener måste man bara ha. Lättskötta och ger lite höjd där man behöver det. Och skulle man händelsevis vilja offra några klasar kan man göra god saft av dem. Jag brukar skatta bondsyrenen istället. HÄR är receptet! Ha en skön blommade försommarhelg!

Ädelsyren ´Beauty of Moscow´

Massplantering på g!

$
0
0

Nu är bilen fullpackad med dahlior, luktärter, cerise paradisblomma, vit doftande narcisstobak, meterlånga vita lejongap åsså var det nåt mer också. Förra gången tog jag också ett gäng dahlior. Nu får de längsta åka i passagerarsätet. Tur att bilen var ostädad redan innan…

Det ryms mycket blommor i en bil!

Det är alltså till Nordingrå och sommarstugan jag är på väg igen. Visningsträdgård kallar vi det, men än är det inte i ordning, det är mycket på gång. Men i augusti kan hända att vi kan öppna igen. Info kommer här om det i så fall. Dahliorna ska jag presentera i ett inlägg framöver. Längs hela långsidan av växthuset har jag fått en så bra rabatt för allihopa. Och av de fleråriga växterna finns så mycket fint just nu att visa. Röran runt om ska jag förskona er ifrån. Men som vår kloka praktikant sa: det blir värre innan det blir bättre. På tal om när man bökar till det för att göra om.


Min finaste rabarbersort och ditt bästa recept

$
0
0

Ja, fin är den för att stjälkarna är så röda, en del helt och hållet mörkröda inuti. Och bra för att sorten innehåller mindre oxalsyra än andra rabarber. Oxalsyra är inte nyttigt speciellt för barn då den hämmar kroppens upptag av kalcium, så man bruka rekommendera att dricka mjölk när man äter rabarber. Nu undrar du vilken sort det är, ´Elmblitz´ heter den och vi har den förstås på BillaBlom.

Rabarber ´Elmblitz´

Man kan också tänka på att använda unga stjälkar då de äldre har hunnit bilda mer oxalsyra. Så plocka de största hela tiden. Nu ska det bli rabarberpaj eller rabareberkaka så jag tänkte leta fram ett recept, men då tänker jag att mina läsare sitter säkert på bra recept. Dela gärna med dig under kommentarer här på bloggen, eller ta en bild på ditt recept och maila till info@gladigront.se, så lägger jag in receptet. Eller skriv i kommentarer vid Facebook-inlägget.

Vad blir det för gott av rabarbern?

 

 

Passa på att frossa i sommarblommor

$
0
0

Den som vågar väntar till onsdag då det är halva priset, men redan på söndag är det 25% och på tisdag 40%. Öppettider 14-18. Stängt midsommarhelgen.
Prisex före rabatt: litet olivträd 249 kr, Bacopa 55 kr, Silver Fall 55 kr, Pink Kisses 59 kr, grusnejlika 65 kr, hängpetunia Night Sky 39 kr, Million Bells 39 kr, vit pelargon 49 kr, spansk marguerit 45 kr, rosenskära, 45 kr, nejlika dbl, rosa o mörkröd, 39 kr, nejlika mix, 35 kr, fuchsia 39 kr, murgröna 29 krlobelia, tagetes, begonia 15 kr mfl mfl

Passa på att fynda sommarblommor!

Rosenhagtorn blommar liksom som tusentals rosor

$
0
0

Trädet gör verkligen skäl för sitt namn. Nu börjar blomningen och varje liten delblomma i blomflockarna är som en perfekt liten ros. Mitt träd ´Paul´s Scarlet´ har blivit 4 m och kan bli 5 m. Positivt att det trivs i lerig jord, för det har vi med besked! Det räknas härdigt till zon 4 men verkar tåligt som bara den. För några år sedan monterade vi en luftvärmepump just där trädet står invid en vägg. Pumpen står och blåser kalluft och det bildas is just där vilket inte bekommer trädet det minsta. Söderut får det sjukdomar men här i norr går det bra.

Rosenhagtorn ´Paul´s Scarlet´

Söta som rosor

I närbild är den bra lik en av de härdigaste klängrosor som finns, ´William Baffin´, som  klarar sig ända uppe i Malmberget. Vi var tvungna att flytta den mycket sent i höst, men den är lika glad för det. Jag klippte in den så blomningen blir försenad, men då den är en kanadensisk sort fortsätter den att blomma ända in i september. De kanadensiska rosorna är väldigt populära då de alla kombinerar härdighet med lång blomning. Varje år säljer vi mängder av dem på BillaBlom. ´William Baffin´ och några fler sorter finns kvar och även någon rosenhagtorn. Passa på att titta in tisdag eller onsdag nu före midsommar, så kan du också fynda fina sommarblommor till 40 och 50% rabatt. Från torsdag till söndag har vi stängt och firar midsommar. Sedan åter öppet vanliga tider.

´Wiiliam Baffin´, superhärdig klängros

UTFÖRSÄLJNING FÖRE MIDSOMMAR FINA TUJOR

$
0
0

Förutom 50% på sommarblommor och rea på en del perenner och buskar säljer vi nu bort 7 stora fina tujor Brabant för 195 kr st. 120höga, breda och kraftiga. Vill du ha alla så bjud ett pris! Ligger också ute på Facebook.

Fynda kraftiga tujor hos BillaBlom!

4 meters pelaraspar och en fin koreagran är också på rea, eller ge ett bud!

Pelarasp blir hög. Något för den som har ett högt och stort hus att matcha mot

Koreagran har vackert silvriga barr på undersidan och finast av allt – blå upprättstående kottar.

Koreagranen är bred med kraftig stam. Blir lite japansk stil med grenar i våningar. Tyvärr dålig mobilbild.

Vackra barr

Undersidan av koreagranens barr

Glad midsommar från vår trädgård!

$
0
0

I år har sommaren kommit långt, det blommar tidigt och vackert på många håll i trädgården. Hörnan med asiatisk inspiration ser ju fin ut på håll. Ja, jag har varit så lite i trädgården så på nära håll ser man att det fattas ogräsrensning och klippning av gamla blad. En renodlad japansk trädgård gillar jag inte, men olika inslag och växter jag gillar får vara med. Från vänster blommar finnslide i vitt, en härdig ersättning för  bambu. Nedanför den cerisa kandelbervivan. Så har vi den japanska granitlyktan som länge stod i källarn och väntade på sin rätta plats. Pinnen till vänster om lyktan var ifjol en hängapel på tillväxt, men snön bröt den. Dock kommer ett litet skott högst upp så den får en ny chans.

Från en hörna i vår trädgård just nu

Bakom till höger om lyktan är trädgårdsrutan ´Elin´ på gång att bli 1,5-2 m som vanligt. Fler höga bredvid är rosenflockel, kransveronika och höstsolrosen ´Lemon Queen´. Precis till höger om lyktan med de ljusgröna bladen är rosenkvitten ´Cido´ och därefter Hostan ´Krossa Regal´ med höga smala blad. Gången med bambukanter behöver också en instas med ogräsplockning. Till höger om den en liten japansk rönn ´Carmencita´ och under Hosta ´Patriot´och kungsnävan som blommar så härligt i lysande blått! I planteringen längre in finns också liten koreagran, katsura och bergkörsbär. Och mycket mer. En stor del sådant som är finast på sensommaren. De flesta växterna har anknytning till Asien och passar i en japansk trädgård, fast en sådan är mycket mer strikt och kontrollerad – stel skulle jag säga. Så jag har min egen variant. Kanske har du användning för växttipsen. En lykta och bambukanter sätter stilen, och sedan bör det vara en del öppna ytor med singel. Och raka linjer hör inte hemma i en japansk trädgård.

 

Tävling om Handbok för KÖKSTRÄDGÅRDEN

$
0
0

Lena Israelsson har i många år förmedlat sina kunskaper om odling av ätbart i trädgården. Det hon inte kan finns knappast. Nu har hon kommit ut med en tegelsten till bok, som är en omarbetning av hennes förra. Här har vi Sveriges största och mest kompletta odlingshandbok med alla köksväxter vi kan odla, av både grönsaker och bär. Vi får veta hur man lyckas med gamla klassisker och många nyheter finns med. Exempelvis lovordar hon nykomlingen saskatoonbusken (bärhäggmispel) som hon vill se i varje trädgård. Jag håller med, min egen buske är en pärla bland bärbuskar. Sedan att hon även tar med aspekten av att odla i norra delen av landet gillar jag.

Jag använder boken som uppslagsbok, slår upp bondbönor när jag ska testa det, kapitlet om bekämpningsmedel är användbart och nödvändigt, om växthusodling är aktuellt nu osv. Nu kan du vinna denna bok med 528 sidor fullspäckade med kunskap. MEN boken måste avhämtas så bara du som bor i närheten av Örnsköldsvik/Nordingrå kan vara med. Klicka på fliken Tävling och svara på en enkel fråga så är du med. Tävlingen avslutas fredag 29 juni-18 kl 20.

Bergvallmo i osannolika nyanser

$
0
0

I min rabatt på norrsidan av huset har många bergvalllmo, Meconopsis, fått sin plats. en av de allra vackraste blommorna och ovanliga dessutom. Nu blommar de i olika nyanser, från den vanligaste himmelsblå till lila, ljus purpur och mörk purpur. Jag har märkt att de trivs extra bra där på norrsidan. För många år sedan la vi dit sand, 0-8 mm grovlek, då när Nils Åkerstedts metod var i ropet. Ett tjockt lager gräsklipp la jag varje år ett tag men numera slänger jag bara på lite gödselkorn. Här är det väldränerat men regnet kommer ändå till, så de trivs och blir till större och större ruggar för varje år. De gillar inte för mycket värme så just här i norra Sverige har vi fördel.

Stor bergvallmo, Meconopsis x sheldonii

Många misslyckas med bergvallmo, men då rekommenderar jag att testa Åkerstedts metod. I vilket fall gillar bergvallmon lite lågt Ph. I sand har pH ingen betydelse. Sedan kan det vara bra att ta bort frökapslarna alllt eftersom blommorna vissnar, så de inte tar kraft. Dessutom blommor vallmon längre på det viset.

Lila bergvallmo, Meconopsis grandis

Jag brukar skaffa frö från STA; Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Så jag har sått en del olika sorter under åren. Etiketterna vid plantorna har en förmåga att försvinna så jag kan inte säga säkert vad som är vad. Av Meconopsis grandis har jag i alla fall haft olika fröpåsar där det stått ´Hensol Violet´´Burgundy´, purpur, lila. Men jag vet i alla fall att de är bland det vackraste man kan se i en trädgård. Och hos BillaBlom kan du köpa både den himmelsblå och den lila.

Ovanlig färg på bergvallmon

En liten bergvallmo, bara någon dm hög och lite småtaggig är denna sötnos.

Låg bergvallmo, vackert med liknande ögon med ögonfransar

Den bergvallmo jag har mest av är mörkare än första bilden. Den trivs enormt och klarar sig även i solen fast den kan bli lite bränd. HÄR kan du se den. Prova bergvallmo du också – en verklig skönhet!


Följ med på min pionfrossa!

$
0
0

Pionerna slår ut allt eftersom, det gäller att hänga med i värmen så jag inte missar någon. När jag var till en pionträdgård för några år sedan för att skriva en artikel, blev jag också smittad av pionsjukan! Sedan dess har jag planterat många pioner och nu börjar jag få belöningen.

Pion Peter Brand och White Cap

De vanliga är absolut fina, men det finns så stor variation. Pionträdgården jag besökte hade 150 st, så till slut vet man knappt vilken som är vackrast. Fast en ligger ändå nära första plats. ´Salmon Beauty´ blev jag så fascinerad av, så jag fick en liten planta av trädgårdsägaren. Nu har den kommit med 2 maffiga blommor. Det speciella med denna är de olika utvecklingsstadierna. Först ser den ut som vackraste rosenknoppar, sedan slår den ut som en vacker fylld pion, och bleknar till en underbar nyans innan den vissnar.

Salmon Beauty i knopp

Salmon Beauty utslagen

Salmon Beauty strax före vissning

En vanlig sort, ´Festiva Maxima´, som utslagen är vit med lite strimmor är faktiskt svagt rosa i början. Sedan jag skrev detta har en expert  gett utlåtandet att detta är ´Shirley Temple´. ´Festiva Maxima´ är inte rosa i början. Hela tiden förändras det i pionträdgården så jag gör en runda så fort jag kommer hit för att inte missa något. Från nästa vecka har vi öppet bara en dag i veckan på BillaBlom, så då får jag njuta helt av alla blommor här i Salsåker. Öppettider hiitar du under fliken BillaBlom. Det är som en explosion nu, av all värme, många rosor har också kommit igång.

´Festiva Maxima´ önskade jag mig länge, när jag började med trädgården. Nu finns det så otroligt många andra sorter att välja på, speciellt om man är med i Pionsällskapet. Jag har gått ur nu, för att inte förledas till att köpa fler pioner, ha, ha!

Festiva Maxima med vackra röda strimmor som utslagen är det inte enligt en expert, utan Shirley Temple. Fin den också…

Från Pionsällskapet köpte jag ´Miss America´, den var rätt billig men inte så särsklid, tänkte jag. Nu när den blommar första gången ändrar jag mig…

Miss America pion

Förr tänkte jag att det finns vita, rosa och så röda pioner, ingen större variation. Men jag kunde inte ha mer fel! När jag skrev min artikel fick jag både se stor variation, och lära mig allt om hur man planterar och sköter pioner. Artikeln finns publicerad i Trädgård Norr för några år sedan och ska även komma i en större trädgårdstidning. Min trädgård är nu befolkad av de där jag inte visste fanns, den ena ovanligare än den andra. Men inte mer svårodlade för det. Den ljusgula luktpionen köpte jag för många år sedan på trädgårdsmässan i Stockholm, men den blommar först i år. Felet var inte sandjorden utan brist på näring. När jag börjat med benmjöl har det blivit fart. Gula pioner är ovanliga och eftertraktade, det kan man väl förstå när man ser denna ljuvliga skönhet!

Gul kinesisk luktpion, namn okänt

Efter så många år är etiketten borta, det var ett kinesiskt namn, minns jag. Den finns knappast att köpa längre.

Gul kinesisk luktpion

En riktig maffig pion var ´White Cap´som i år fått så stora täta blomhuvuden. Jag har fått lära mig att det tar några år för en pion att visa sitt rätta jag. Så nu är ´White Cap´ där. Allt benmjöl gör nog sitt till också plus att det är lerjord i pionträdgården. Där trivs de flesta pioner.

White Cap pion

Många många fler sorter blommar nu så det får bli ett inägg till med pionfavoriter. ´Coral Charm´är en av dem som kommer…

 

Rea hos BillaBlom sista helgen före semestern!

$
0
0

25 % rabatt på alla perenner och 100 kr rabatt på alla prydnadsträd bjuder vi på. En del fynd sedan tidigare finns också. Det går bra att plantera nu,men noggrann vattning krävs. Inte läge att åka bort när man planterat ett träd…Under fliken BillaBlom hittar du det mesta av vårt sortiment. Ett prydnadsträd som jag gillar är vitbrokig lönn ´Drummondii´ som ger ett ljust och fräscht intryck. Välkommen att titta på vad vi har utöver den! Öppet lördag 7/7-18 kl 10-15, söndag 8/7 – 18 kl 14-18. Välkommen!

Vitbrokig lönn Drummondii z 5 (det rosa hör inte till trädet)

Det blir aldrig för mycket av pioner!

$
0
0

Fortsättning på förra inlägget – pionerna levererar fortfarande, men det går fort i värmen. Så tråkigt att det snart är över. Hybridpionen ´Coral Charm´är så fantastisk. Hög, kraftig och stora blommor, nästan 20 cm. Jag går och tittar på dem varje dag jag är här i Nordingrå. Först är blommorna kraftigt aprikos och bleknar eftersom de slår ut till nästan vitt innan kronbladen faller. Och blommorna är vackert skåformade. Ett riktigt underverk tycker jag.

Hybridpion ´Coral Charm´

Det som är så bra med pioner är att de är så härdiga och tåliga, så när allt är över vet jag att nästa år får jag se dem igen, och det blir bara fler blommor för varje år.

Ett underverk inuti också!

`Paula Fay´ tycker jag om för de självlysande nästan blanka kronbladen.

Hybridpion ´Paula Fay´

´Joker´ var inte en billig planta, men så vacker när den från början i mörkrosa bleknar allt eftersom.


Hybridpion ´Joker´

Min nya pion ´Celebrity´ liknar ´White Cap´ som jag visade sist, men är mer mot cerise och ska bli mer flerfärgad och strimmig i mittenrufset. Pioner behöver några år för att utvecklas och visa sitt rätta jag.


Luktpion ´Celebrity´

Så här såg ´White Cap´ ut när den var som bäst. Rödbetsröd kallas den i beskrivningen. Nästan utblommad nu tyvärr.

´White Cap´ luktpion

Itoh-pionen ´First Arrival´ blommade över så fort. För fort, så jag hann inte ta en bild på den fullständiga blomman. Itohs är en korsning med kinesisk buskpion sonm också blommar över fort. Men blomningen förlängs när de vuxit på sig och sätter fler knoppar. Nästa år hoppas jag kunna bo här i Nordingrå under sommarhalvåret, så då ska jag minnsann njuta. Kanhända det är en normal svensk sommar då också, så inte allt går så fort.

Itoh-pion ´First Arrival´

Lyxiga pionbuketter

$
0
0

Innan pionerna blommat ut helt unnar jag mig en stor bukett. De pioner jag satte för en 5-6 år sedan ger så många blommor så jag behöver inte snåla.

Lycka är en pionbukett på matbordet!

I den här buketten är det klassiska rosa ´Sarah Bernhardt´och ´Moon River´. Bägge ganska sena luktpioner, bra nu så något finns kvar…

Pion ´Moon River´, en av de vita pionerna som har vackra röda strimmor

 

Rosens dag hos mig

$
0
0

Rosens dag firas egentligen 2 juli, men då stod pionerna i sitt bästa flor här hos mig. Sommarn är tidig och varm men just nu, en vecka efter tycker jag att många rosor är på topp. Några kommer här och precis som med pionerna får det bli ett inlägg till. Faktiskt börjar jag också ha rätt många rosor, så nu kan jag fira rosens dag i många dagar! Med bra sorter – främst kanadensiska och en del gammaldags – är det numera enkelt att lyckas med rosor. En liten video finns också sist i dagens inlägg.

Gammaldags ros ´Frankfurt´

`Frankfurt´ blir så vacker där det finns plats så den får bre ut sig. Den blommar länge och doftar gott. Men en rejäl rotspärr behövs för annars tar den över allt. Vi har grävt ner en rotspärr 60 cm djup, som är avsedd för ändamålet. Den har en klisterremsa så man sätter ihop den som en ring.

Mycket färg och doft och lite skötsel behövs

Längre upp i rabatten har jag den kanadensiska ´Louise Bugnet´. Den säljer alltid slut, detsamma hur mycket jag beställer hem till BillaBlom. Många fördelar har den och ovanlig färg med sina rödlila kanter.

Kanadensisk ros ´Louise Bugnet´

Knoppen är inte mindre söt, den

 

 

 

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live