Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Hälsobringande bär

$
0
0

Detta är ett sponsrat inlägg. 

Vad det är härligt när man kan gå ut i trädgården och plocka goda bär varje dag! Just nu mognar jordgubbarna och blåbärstry. Ute i skogen vet jag att hjortronen är klara och kanske blåbären snart. Annars är blåbärstry ett utmärkt bär. Smaken liknar blåbär, men de innehåller dubbelt så mycket antioxidanter. Men så har det också kallats ” Den eviga ungdomens bär”! Alla bär har hälsobringande egenskaper, det kan man läsa om här: https://www.skonhetsguiden.se/   Där kan man läsa mycket intressant, det föreslås att man ska göra en ansiktsmask av bl a jordgubbar. Inget jag har provat – allt går in i munnen, men jag tror de gör nytta så också.

Hälsa att hämta i trädgården


Snabbgjord svartvinbärsbladsaft

$
0
0

Inte bara bären utan också bladen är både användbara och nyttiga på svartvinbärsbusken. Fort går det att plocka ihop bladen och sedan hälla resten ingredienser över. Saften är riktigt god, liknar flädersaft. Ännu godare skulle jag säga sedan vi druckit den till dagens middag.

Enkelt att göra svartvinbärsbladsaft

 

 

Det finns många recept med variation i mängdangivelse. Detta recept blev bra.

Svartvinbärsbladsaft

3 l sköljda blad, tätt packade

3 citroner eller motsvarande mängd lime i skivor

15 dl socker, mer eller mindre efter smak

3 msk citronsyra

3 liter kokande vatten

Lägg bladen i en rostfri bunke och tillsätt socker, citroner ( noggrant rengjorda) och citronsyra. Häll över det kokande vattnet och rör om tills sockret är löst. Låt stå svalt i 3 dygn. Sila och häll upp på flaskor eller stora glasburkar. Lite konserveringsmedel, Atamon, behövs om saften ska sparas längre än några veckor. dosering står på påsen. Hos oss går saften åt fort så här sommartid, när våra barn med familjer kommer till sommarstället. Så jag skippar konserveringsmedlet.

 

Romantik med pioner och smultronschersmin

$
0
0

Inget mer romantiskt än pioner kan jag tänka mig. Rosor, ja, men pioner slår nog ändå högre. De allra sista kombinerat med några kvistar smultronschersmin som doftar underbart får jag passa på att njuta av nu.

 

Lysande perenner och annat fint!

$
0
0

En tidig morgon när det lyste så i rabatten gick jag ut med kameran. Hela nätterna har det lyst faktiskt. Solen går ju knappt att få ner i våra trakter. Det som lyser är Verbascum, trädgårdskungsljuset som blommar i vitt. När den låga morgonsolen ligger på, blir det sån lyster i blommorna. Jag tror att sorten heter ´Snow Maiden´. De är i allmänhet tvåriga och vissnar efter år 2, men frösår sig så man har alltid nya plantor på gång. Numera klipper jag bort fröställningarna för det blir alldeles för många plantor.

Morgonljuset reflekteras

Humlornas älskar också kungsljuset, de yrade lyckligt runt bland allt pollen så jag knappt hann få med dem på bild. En stor klump med orange pollen bar de under magen.

Humlefavorit

Här i rabatten ger snart sista pionblomman upp och dahliorna tar över. ´Rebecka´s World´ är en kul sort som har både enfärgade blommor och flerfärgade i olika mängd.

Dahlia ´ Rebecka´s World´

Perennen praktmartorn, Eryngium alpinium ´ Big Blue´ en sensommarblomma som redan är igång med sin lysande blåa färg. En riktigt trendig snittblomma som ses i många brudbuketter numera. Den här har dock sylvassa spetsar så kanske det är en variant av den mindre rysk martorn som odlas till snitt.

Eryngium alpinum ´Big Blue´ praktmarton

Från Stilfloristerna i Linköping kan vi se någon typ av martorn i denna brudbukett. Ofta använda just nu. Titta gärna in HÄR på deras Facebooksida, de har alltid nya fina kreationer.

Lånad bild från Stilforisterna

 

 

5 fördelar med att gallra bland äppelkarten

$
0
0

Om det är mycket kart på äppelträdet är det viktigt att gallra bort en del. För oss som bor i norr är det aktuellt nu men ännu bättre om det skett tidigare, speciellt ett sådan här varm  och tidig sommar. Men bättre sent än aldrig, och även vid beskärning framöver då en del kart följer med bortsågade grenar, påverkas kvarvarande frukt positivt. Så även ni söderut har nytta av att gallra fast det är sent.

Det finns flera orsaker till att man bör gallra.

  1. De kvarvarande äpplena får mer kraft och blir således större
  2. Solljuset kommer bättre åt så att färgen blir finare och smaken sötare.
  3. Svampsjukdomar och skadedjur kan inte sprida sig så lätt mellan äpplena om de inte ligger emot varandra.
  4. Man kan förhindra vartannatårsbördighet, alltså då det blir lite frukt efter ett år med stor skörd. För att gallringen ska ge en sådan verkan ska den ske tidigare än nu.
  5. Med lagom många frukter blir det inte så tungt att grenar fläks av.

Gallra så det är kvar ett enda äpple här!

Äppelkarten sitter ofta i klunga, som en krans runt den i mitten, se bilden. En del kart brukar ramla själv. Här ser du att en är på väg, men många fler måste bort. Så här många äpplen får det alldeles för trångt. Ett enda äpple ska lämnas kvar i varje klunga. Det låter hårt, men ger ett bra resultat. Man brukar räkna med 10 cm mellan varje kart, fast jag var sent ute så äpplena har redan vuxit en del, då tar jag mindre avstånd. Helt enkelt beskrivet så ska man beräkna så att de färdiga äpplena inte nuddar varandra. Även andra frukter gallras på samma sätt, exempelvis päron. Plommon gallrar man på ett mindre avstånd, 4-5 cm om trädet ger stora plommon.

Chikamasa blomsax är bra till mycket

Är man försiktig går det att bryta loss karten men en bra sekatör är bättre. Min blomsax Chikamasa med lång ”näbb” är perfekt. Japansk toppkvalité. Jag använder den som floristsax men den är också perfekt att skörda grönsaker med. Man kommer åt så bra. Vi har några kvar på BillaBlom, pris bara 165 kr. Öppettider se fliken BillaBlom.

Chikamasa_T-55C

 

Har du sett kastanjestaket i populärt TV-program? Vi har bästa pris!

$
0
0

Billigaste kastanjestaket i Sverige finns troligen hos BillaBlom! Dessutom 10% rabatt vid köp för över 10 000 kr!
Fint är det också! Aktuellt på TV i förra veckan!

Kastanjestaket är hållbart utan behandling, går fort att montera och ger en mysig lantlig känsla. Miljövänligt eftersom ingen impregnerig behövs. Spjälorna är kluven kastanje, riktigt rustikt och grovhugget. Alla växter gör sig fint mot ett sådant staket, och tänk – rosor och klematis, hur vackert det ska bli! Precis som på en vanlig gärdsgård grånar virket vackert. BillaBlom säljer staketet med stolpar och gulliga små grindar som tillbehör, och vi levererar direkt hem till dig i hela Sverige. Priserna på staketet är bland de allra lägsta, frakt tillkommer alltid. Och vi prioriterar att leverera fort. KLICKA HÄR för mer info och priser.

Romantiskt kastanjestaket med luktärter och klematis

 

Snygg bakgrund till alla mina blommor

$
0
0

Nu är granhäcken färdigklippt och fin. Mannen har jobbat på bra. Man klipper bara årsskotten och det behöver göras varje år. Granhäcken ger ett bra vind- och insynsskydd och tar inte så fasligt många år att växa upp. Gran klarar sig i hela Sverige i motsats till idegran som också är vacker. Men långsamväxande och dyr. Granhäcken bildar en vacker mörkgrön fond till alla mina växter. Med så många olika växter behövs en lugn bakgrund. Fast alla växter är inte så fina i detta torra väder. Min favoritriddarsporre orkar i varje fall blomma fint. Inte så hög i år men lättare att binda upp.

Riddarsporre, ´Dusky Maidens´

I år har granhäcken blivit lite brun och torr i snitten, men vi håller häcken mycket smal, då går det inte att hoppa över ett år. Alla lövfällande häckar och även idegran tål att klippa in mycket men när det gäller gran blir det torra stumpar om man tar mer än årsskotten.

Med en stilig granhäck som bakgrund

Riddarsporren kommer från Nya Zeeland och har så snygg lilarosa färg. Dubbel med mörk mitt –  en riktig snygging!

Delphinium NEW MILLENNIUM™ ‘Dusky Maidens’

 

 

Superbär i blått – ladda med antioxidanter!

$
0
0

Varje dag kan man nu unna sig en tallrik med färska, nyttiga bär. Vad bra att något så gott är nyttigt dessutom! I dagens blå mix har jag från vänster svartvinbär( nåja, nästan blå), blåbärstry i mitten är lite övermogna och mosiga och sedan saskatoonbär (bärhäggmispel ´Thiessen´ )som jag fått 14 l av i år. Svartvinbär innehåller mycket C-vitamin och många andra vitaminer. En forskning vid Kupio och Åbo universitet visar att svartvinbärsolja sänker det skadliga kolesterolet och minskar risken för inflammationer. Kallas Nordens druva.

Superbär från egen trädgård

Blåbärstry har jag lovordat många gånger. Extremt härdig, ja busken går att odla i hela Sverige där man överhuvudtaget kan odla. Ett par från Jämtland kom och köpte 7 buskar. De berättade att de bodde vid fjällets fot i zon 7,5. De hade en krusbärsbuske med den orkade aldrig ge några bär. Men nu skulle det bli bär av! Dessa bär är de nyttigaste du kan odla. Dubbelt så mycket antioxidanter som vilda blåbär. Den vilda formen har använts som medicinalväxt i bl a Ryssland och Japan och kallades ”den eviga ungdomens bär”!

Saskatoonbären går också att plocka som röda

Saskatoonbär kallas Kanadas vinbär men är egentligen en bärhäggmispel. Väldigt vanlig i Kanada och mycket odlingsvärd här också. Vitaminhalten och nivån av antioxidanter är lika höga som våra vilda blåbär. Bären är fasta i konsistensen så de håller ett bra tag i kylen. Vid kokning brukar jag mosa dem med mixerstaven och tillsätta rätt mycket vatten. Konsistensen blir ungefär som hallonsylt med små kärnor och smaken drar lite mot mandel. Faktiskt kan man klara sig utan socker helt och hållet då bären har lite syra. Annars kan man tillsätta pressad citron eller syrliga bär, ex röda vinbär. Då behövs det förstås socker. Och alla tre bärsorterna är väldigt goda som färska. Och alla är lättodlade och härdiga. Så inte behöver man gå till butiken och köpa superberries, när man har egna runt knuten!

Smarrigt med kräm av Saskatoonbär. Och inget socker behövs!


Skogspromenad med nytta

$
0
0

När det är hallontider blir det skogspromenader för vår del. I år blir det inte så mycket bär som annars men dagens 5 l skogshallon är ändå värdefullt. Och tänker man efter, så visst är det vackert med en slingrande skogsstig!

På skogspromenad

Rosor till alla!

$
0
0

Det gick fort i år. I vanliga fall blommar de gammaldags rosorna nästan hela juli. Doftande och rikblommig  är `Rosa Mundi´. Tur man har bilder att titta på nu när allt gått över…

Rosa Mundi, polkagrisrosen

Polkagrisrosen är härdig i zon 6, så den går att odla i en stor del av Sverige. Den ljuvligt doftande klätterrosen ´Frühlingsduft´ har hållit ut längst med några blommor kvar i slutet av juli. Den ska kunna remontera, vilket den aldrig gjort här, men i år kanske när sommarn kom tidigt?

´Frühlingsduft´ Spinosissima-Gruppen zon 5

Mossrosen ´Henri Martin´ har klarat sig i många, många år. En härligt mättat cerise färg och perfekt formande kronblad. Ännu djupare färg i verkligheten. Den är skuggtålig så jag har den vid österväggen tillsammans med ´Frühlingsduft´.  Men jag kan tänka mig att här i norr skulle den blomma mer i ett soligare läge. Men de soligare lägena räcker inte till för alla.

´Henri Martin´ mossros z 5, Centifolia Muscosa-Gruppen

Honungsrosen går man och längtar efter under försommaren. Den brukar vara översållad med mängder av lovande knoppar. Inte samma överdåd i år som vanligt på grund av snön som bröt av en del av de långa grenarna. I vanliga fall blommar den massivt trots att den också står vid österväggen. Nästa år – ny chans.

Honungsrosen ´Hybrida´ zon 5

Inunder den står persisk gulros, som när den är som bäst lyser ikapp med solen. Gult är ju faktiskt väldigt fint!

Persisk gulros ‘Persiana’ Foetida-Gruppen zon 5

´Frankfurt´-rosen blommar alltid i massor och så gjorde den även i år. En av de mest uthålliga. Sprider sig med rotskott som kan vara bra om man vill ha stora buskar. Men en rotspärr år bra att ha.

Gammaldags ros ´Frankfurt´ zon 6-7

Av de rosor jag presenterat blommar de flesta bara en gång, men då är det desto mer överdådigt. Jag kompletterar med kanadensiska rosor som ger blommor ända in i oktober. Vill du läsa om dem – använd sökrutan upp till höger! Men allt har sin tid. Först fruktträden, sedan syrenerna, sedan pionerna, sedan de gammaldags rosorna och nu tar liljorna över. En del av de de asiatiska är redan överblommade på grund av värmen, men i år kommer de värmekrävande orientaliska att hinna slå ut i tid och komma till sin rätt. Så nu tänker jag – inte blir det mycket kvar till hösten en sådan här tidig sommar? Jo tur att jag har dahlior och gladiolus, de levererar så länge det inte blir frost. Det känns avlägset, när till och med nätterna är varma. 20 plusgrader har vi haft som lägst ett flertal nätter.

Många olika röda bär från trädgården

$
0
0

En god marängtårta med 6 olika röda bär blev det igår kväll. De allra sista jordgubbarna hade jag sparat i kylen tillsammans med några trädgårdssmultron. Resten var det bara att gå ut och plocka ihop.

Smarrig pavlovatårta med röda bär

Körsbären börjar precis att mogna. Det är sorten ´Berit´, en lettisk sort sort som är sötsyrlig och mycket härdig. Det finns andra liknande, Lettisk låg och chokladkörsbär. De skiljer sig inte åt särskilt mycket. Vanliga trädgårdshallon plockar jag in lite varannan dag. Både röda och gula. De stora mörkröda avlånga hallonliknande är ´Tayberry´ som är väldigt goda om de mognat riktigt.

Många goda bär från trädgården

Allåkerbär blev inte mycket men de har den mest härliga arom. De brukar se ut som små hallon, men trillade isär i små korn när jag rensade. Dekorativt på tårtan. Jag har sorterna ´Beata´och ´Sofia´. Två olika sorter måste man ha för pollineringens skull. En väldigt bra och härdig marktäckare är allåkerbäret faktiskt. HÄR kan du läsa mer om ´Beata´och ´Sofia´. HÄR  hittar du receptet till den snabbgjorda Pavlovatårtan. Den ska egentligen rullas ihop med grädde och bär, som en rulltårta, men den här gången ville jag inte gömma bort de fina bären.

Saftfabriken är igång! Så här enkelt kokar vi saften med saftmajan!

$
0
0

31 flaskor fin kokt svartvinbärssaft blev resultatet av 1 dags arbete inklusive bärplockning och disk. Riktigt fin kvalité har vi nu, som innehåller bara mina ekologiska bär och socker. Och massor av vitaminer. Inget konserveringsmedel behövs.

  • Jag kokar alltid i saftmajan, bara att fylla nederdelen med vatten och överdelen med bär och socker och koka i max 1 timme tills bären är ihopsjunkna. 2 kg socker tar jag till pinfulla saftmajan, ca 9-10 l bär. Man ska egentligen inte fylla på så mycket bär, för saftbehållaren kan svämma över. Det löser jag med att tappa av några flaskor saft när halva tiden gått. Jag rör om ibland och saften blir inte grumlig för det. Men man får se upp så att det inte kokar torrt på vatten.
  • Flaskorna måste vara absolut rena och värmda i 100 graders varm ugn, annars spricker de. Kapsylerna kokas i vatten i en kastrull så de blir sterila liksom flaskorna.
  • Sedan är det bara att fylla flaskorna via gummislangen som sitter nertill på saftmajan. Fyll ända upp och skruva på kapsylen hårt. Akta du bränner dig! När saften svalnar minskar den i volym och det bildas vakuum, så att inget mögel kommer in. Förvaras i svalt utrymme. I vår matkällare som är mindre bra på sommarn håller sig ändå saften ett år.
  • HÄR finns fullständig beskrivning på hur du använder en saftmaja. Man kan koka saft utan saftmaja, men den spar mycket tid och är en bra investering. Kanske det går att hitta en på loppis.

Eftersaften står på kylning. Bra med förkortningar då det är många etiketter att skriva. Här syns hur mycket saften minskat i volym när den svalnar. Det ger ett bra vakuum.

Bärmassan som blir kvar kan man koka eftersaft på, som förr i tiden. Då tog man vara på allt.

  • Lägg bärmassan i en stor kastrull och häll på vatten så det blir som en tjock välling. Inte så noga med mängden. Koka i 15 minuter men rör ofta ner i botten då det lätt bränner fast.
  • Häll upp i silduk och låt rinna, gärna till nästa dag (silställning och silduk finns att köpa den här tiden i vanliga mataffärer).
  • Häll saften i en gryta och rör ner socker efter smak. Blir en bra anledning att ta sig ett glas saft.
  • Koka upp saften och använd en matsked till att ta bort det skum som bildats på ytan. Skummet går bra att dricka, men kan göra att saftens hållbarhet minskar.
  • Häll på varma flaskor liksom tidigare.

FAKTISKT  kan man koka eftersaft igen på det som är kvar i silduken. Eftersaften blir nog så god, men svagare så man får blanda med mindre mängd vatten.

 

 

Många goda tomatsorter – och vackra!

$
0
0

Nu drunknar vi snart i tomater! Nästan 5 kg plockade jag in igår och snart är det dags igen. Jag har många sorter både för att prova olika smaker, men också för att de är så dekorativa. Runda, platta, avlånga, päronformade, biffiga, gröna, gula, bruna, röda, rosa, små, stora och jättestora. Det är så kul med variation! Körsbärstomaten ´Sungold´ sägs vara den sötaste och bifftomaten ´Brandy Wine´ är mångas favorit, bl a lovordar artisten Stefan Sundström den. Och jag gillar den gröna ´Greenkiwi´. ´Gardener´s Delight och ´Mei Wei´ anses vara bland de bättre. Barnbarnen brukar gilla  ´Chocolate Cherry´ , chokladtomaten är bäst, säger de. Ja då måste man bara odla många olika sorter och så prova några nya varje år.

Kul med tomater av olika slag

Idag delade mannen och jag på en halv ´Brandy Wine´. En fjärdedel mättade otroligt men det var den största tomaten vi valde. Väldigt saftig och god.

Bifftomat ´Brandy Wine´

På videon får du se in i växthuset och se nästan alla mina sorter. Några små kruktomater har jag också, de är bra att ta in i huset när växthusets stängs. Då kan jag ha färska tomater ett tag till. I växthuset är allt nerplanterat i sand och gräsklipp som jag tycker är det enklaste odlingssättet. HÄR kan du läsa och se mer om det och även om persikoträdet.

Snabbt och billigt – citronkladdkaka med trädgårdens bär

$
0
0

Igår bjöd dottern på en smaskig kladdkaka. Trots den goda smaken innehåller den bara vanliga ingredienser och så citron. Det mesta har man redan hemma.  Tillbehören jag bjöd till var inte dåligt det heller. Från trädgården kom stora amerikanska blåbär, gröna vinbär och röda och gula hallon.

Enkel och festlig efterrrätt

Här är receptet till kakan.

175 grader 25-30 minuter
2 citroner, rivet skal och pressad saft
4 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
200 g smält avsvalnat smör

Rör ihop allt i tur och ordning utan att vispa och grädda i en 24 cm form. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i några timmar.

Kakan räckte till 12 personer, men det var efter att vi ätit en stor middag.

Mina 3 bästa enkla svartvinbärsrecept

$
0
0

De nyttiga svartvinbären passar inte bara till vanlig kokt saft – testa mina 3 bästa recept!

Läckra svartvinbär av sorten ´Storklas´

  1. Svartvinbärsremmar är älskade av barnbarnen och även andra. Så enkelt att göra. Bara mixa lika delar av äpple och svartvinbär riktigt slätt.  Inget socker behövs. Bred ut på smörpapper eller bakmatta och torka i ugnen. HÄR kan du läsa hela beskrivningen.
  2. Tårtfyllning: Mixa eller mosa svartvinbär och blanda med lika mycket mosad banan. Perfekt att ha färdigmosade svartvinbär i frysen för att ta fram vintertid. De ”surnar till” som frysta, då balanserar bananens sötma bra. Röran går också förstås att använda som sylt, exempelvis till pannkakor.
  3. Kallrörd svartvinbärssaft är den godaste svartvinbärssaften. Till den behövs inte många liter bär för att få mycket saft och är väldigt enkelt att göra. HÄR finns det receptet. Kokt saft är en klassiker, HÄR kan du läsa om det enklaste sättet att koka.

Allt detta går bra att göra av frysta bär. Även äpple brukar jag frysa in, då i klyftor. Behöver inte förvällas. HÄR kan du läsa om hur enkelt det är att använda äppelsvarven. Den finns på BillaBlom för 175 kr.


Odla vindruvor i sand liksom Nils Åkerstedt!

$
0
0

Detta inlägg blir en hyllning till trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt som nyligen avlidit 92 år gammal. Jag minns så väl första gångerna för mer än 20 år sedan, när jag hörde honom berätta om sitt sätt att odla i sand och gräsklipp. Då började jag mina första odlingar enligt hans metod. Och mer och mer har det blivit. Nu växer mina rosor, liljor, klematis, jordgubbar och tomater och mycket mer i sand. Jag minns än hur Nisse rekommenderade vindruvan Dr Schmidtmanns sockerdruva, och berättade hur han lyckades med den. Nu finns härdigare druvor som fungerar utomhus här, men då var det så spännade att någon kunde odla sådant. Just den sorten har jag nu i mitt nya växthus i 1 m djup sand. Dessutom har jag även persika och aprikos. Odling i sand gör att växterna blir härdigare så det är en toppenbra metod för kallt klimat.

Dr Schmidtmanns sockerdruva zon 3, klarar sig i högre zoner vid odling i sand.

Idag när jag fick veta att Nisse dött, gick jag ut och plockade min enda och första klase. Jo, han hade rätt, så söta och goda! Enligt Nisse kan man odla vindruvor ända till zon 7 om man har växthus och följer hans råd. HÄR kan du läsa hans beskrivning. På den sidan finns väldigt mycket mer att läsa av det han skrivit. Den som kan få tag på tidigare nummer av tidskiften Natur & Trädgård hittar också mycket skrivet av Nisse. Han var med och startade den tidskriften. En ny bok lär vara på gång. Den ser jag fram emot!  Nisse odlade och skrev in i det sista berättar hans dotter i Tidningen Ångermanland. Hans misson var att övertyga världen om hur enkelt, billigt, roligt och miljövänligt det kan vara att odla. Och jag får säga, att mig övertygade han definitivt! – Tack Nisse för dina nya idéer som hjälp oss i kallt klimat att lyckas!

 

Nu mognar 3 sorters bär som är mindre vanliga men desto godare!

$
0
0

Finns det nåt godare än bär? Nåt mer lättodlat? Nåt nyttigare? Knappast!

Krusvinbär, även kallat Jostabär mognar nu lite eftersom. Det är en korsning mellan svartvinbär och krusbär. Utan taggar med söt smak av krusbär och lite syrlighet från svartvinbär. Busken blir större än svartvinbär och bären är större än svartvinbär, har tunnare skal än krusbär och sitter kvar på busken rätt länge i motsats till vinbär som trillar när de är mogna. Några plantor finns på BillaBlom, nu till extrapriset 125 kr.

Krusvinbär Jostabär

Havtornsbusken ger vansinnigt mycket bär i år. Helt tätt på grenarna och de är inte mogna än så då växer de väl ännu mer! ´Tytti´ heter honsorten om jag minns rätt. Nu finns ännu bättre sorter med större och sötare bär och ännu bättre härdighet och mindre med taggar. Det är de nya ´Eva och ´Otto´ som finns kvar enstaka av hos BillaBlom. Hansorten ´Otto´ är så bra då den kan pollinera alla honsorter. Men nog är jag nöjd med mina buskar också, skörden är inte att klaga på och de har inte värst mycket taggar. HÄR kan du läsa mer om havtorn.

Havtorn med supernyttiga bär och vackra grågröna blad.

De sibiriska björnbären mognar rekordtidigt i år, de brukar annars vara de sista i bärskörden. Bara såå söta och goda! Väldigt härdig sort, men vanliga somrar behövs det ett varmt soligt läge för att de ska hinna mogna. Annars problemfria. Alla plantor  tog slut på försommaren, men nu finns nya inkrukade för fyndpriset 149 kr!

Söta sibiriska björnbär för Norrland

Nya granna bär!

$
0
0

För första året har jag fått bär på jordgubbshallonplantan, Rubus illecebrosus. En riktigt ovanlig sort som kommer från Japan. Den blir bara en halvmeter hög och sprider sig med rotskott liksom hallon. Hela plantan kan vara en fin prydnadsväxt med stora vita blommor och lockande bär. Det är inte alls en jordgubbe, men väl ett hallon i jordgubbsstorlek. Ser godare ut än det är men smaken är okej, smakat lite sött. Och väldigt vackert till tårtdekoration tänker jag. Eller strö över en fruktsallad. I år blir det bara en handfull med bär, men när jag har fler ska jag testa recept till inlagda körsbär på dem. Och kanske man pimpa smaken med vaniljstång eller annat gott.

Jordgubbshallon, Rubus illecebrosus

Busken nöjer sig med vanlig trädgårdsjord och de år jag haft den har det inte varit några problem med övervintring. Den vissnar ner helt så rotsystemet är skyddat under jord. Och i våra trakter även oftast under snö. Nog ser bäret läckert ut och stort är det utan vattning. Så jag gissar att det blir ännu större somrar med mera regn.

Jordgubbshallon är stora som jordgubbar

5 gula favoriter för dig som inte gillar gult! Ge dem en chans!

$
0
0

Ja visst kan gult vara fult, till exempel knalligt varmgult mot en röd stuga. Men det finns så många fina gula nyanser och placeringen betyder mycket. Ljusgult är en ljuvlig färg, se bara på denna orientaliska lilja. Lökarna till den som jag sålde i våras hade ingen strykande åtgång precis. Etiketten var missvisande med för stark gul färg, men jag anade att detta var en pärla. Det blev ett antal lökar över för min trädgård som tur var. Rosa och vita liljor är mest omtyckta men denna tillför något nytt.

Orientalisk lilja, Lilium ´Tiger Moon´

Med jättestora blommor och härlig doft är ´Tiger Moon´ ett riktigt kap. Orientaliska liljor är sena men denna varma sommar trivs de. Och så härligt att gå ut i trädgården och det sveper förbi en söt doft. Inne kan det bli på gränsen för mycket doft för den som inte tål.

Jättestor och doftande lilja

Av dagliljor finns vanliga gula,  den gamla sorten. Men de nya finns i alla möjliga varianter. Den här har just den mörkgula färgen som så många skyr. Jag har den längst ner på tomten där den lyser så härligt på håll med sina jätteblommor. En blek färg skulle inte göra sig där. Inte alls släkt med den orientaliska liljan och med betydligt lägre krav.

Storblommig daglilja utan namn

Ljusgula dagliljor finns det flera varianter av. ´Fragrant Returns´ fick jag tag på för flera år sedan och har den i en stor kruka tillsammans med andra gula blommor. Den blommar om och bladverket är alltid fint.

Hemerocallis ´Fragrant Returns´

Fin kombination med den är rosenskäran i ljusgult. Väldigt bra för buketter också eftersom rosenskäran måste plockas hela tiden för annars slutar den blomma, liksom andra sommarblommor.

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´

Ny för i år är dagliljan ´Green Flutter´ som går en aning mot grönt. Den finns kvar i några ex på BillaBlom. Dagliljor är betydligt mindre kinkiga är äkta orientaliska liljor, tål ganska fuktig jord och är härdiga.

Hemerocallis ´Green Flutter´

Som sagt är så är det placeringen som gör det. I denna bukett har jag de varmgula liljorna som få gillar. Men de lyfter tillsammans med rosenskära, chokladblomma och kvistar från smällspirea, djävulsbusken `Diabolo´. Titta noga ser du att det mörka från djävulsbusken kommer igen i både liljornas ståndare, mitten av rosenskäran (tidigare bild) och chokladblomman förstås. Skulle du säga nej till en sådan bukett?

Bukett i gult och brunrött

Tycker du fortfarande inte om gult? Tänk på att många blommor ändå har en mer eller mindre gul mitt, så därför blir det fint att kombinera med blommor med mera gult i. till exempel rosenkragen som finns både i denna mörkcerisa färg och i ljusrosa. En häftig kombination med gula liljor skulle det bli.

Rosenkrage

 

 

 

Så gör du egen förkylningsmedicin av Echinacea!

$
0
0

Echinacea-droppar har jag alltid till hands för att mota förkylning. Ganska dyrt att köpa, men nu har jag äntligen fått lära mig att göra egna. I våras lyssnade jag på örtteraputen Alexandra de Paoli, känd från TV:s Strömsö. Så nu har jag receptet till tinkturen gjord på Echinacea! Och växten har jag liksom många andra redan i trädgården . Den vanligaste Echinacea purpurea ´Magnus´ går bra att använda. Och varför ska man gå och handla på hälsokosten sådant som finns i trädgården?

Röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´ kan bli förkylningsmedicin

Till en Echinacea-tinktur är det bäst att använda torkade örter, så att den blir så stark som möjligt. Man brukar använda roten men då har man ju ingen planta kvar, så Alexandra berättade att det går lika bra med blommor. Jag plockade loss kronbladen och bröt disken (blommans centrum) i bitar. Bredde ut på en tidning inomhus där solen inte kommer åt. Varje gång jag gick förbi rörde jag om lite.

Torkade Echinaceablommor ser ut som ett vackert potpurri

När blommorna torkat är det bara att fylla en glasburk till hälften med dem och hälla på renat brännvin eller annan 35-40 % sprit ända upp, sätta på locket och låta stå i rumsvärme i 1 månad. Spelar ingen roll om den står i sol eler inte. Skaka om varje dag och kolla så att spriten täcker.

Förkylningsmedicin på gång inför vinterns snuvor

Sedan är det bara att sila av och ta en dos med 40 droppar i ett halvt glas vatten så fort man känner en förkylning i antågande. En sådan här tinktur på sprit är väldigt hålllbar. En örtterapeut sa en gång att tinktur kan man ärva. Ja då är det bäst att märka upp flaskorna…så arvingarna vet vad det är för dyrbara droppar!

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live