Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Härliga päronsorter i zon 5-6!

$
0
0

Förr fanns inte päronsorter som trivdes i våra trakter, men nu finns en hel del att välja på. Mycket tack vare plantskolemästare Leif Blomqvist i Finland som hela tiden letar redan på sorter för våra trakter. Vårt päronträd ´Suvenirs´ kommer därifrån och ger mängder med stora söta frukter. De brukar mogna rätt sent här på vårt norrläge, men i år torde frukterna bli plockklara i september. De eftermognar fint inomhus.

Massor av päron på gång!

Sedan när det kommer nya sorter blir man sugen på att plantera fler träd. Så i våras blev det också ett ´Tschizovskaja´ i vår trädgård. Det klarar till och med zon 5-6 och lär ha väldigt fin päronsmak. Vi har redan för mycket päron men jag skyller på att när ´Suvenirs´ blivit för gammalt, har ´Tschizovskaja´ vuxit på sig och kan ta över!

Tschishovskaja päron Bild Håkan Backman

Bägge träden är självfertila.


Beskärning av persikoträd i växthus, och vilket växthus sen!

$
0
0

Idag hade jag ett speciellt beskärningsuppdrag. Drygt 1 år gamla persikoträd (sedan plantering) i Ramvik behövde uppbyggnadsbeskärning. De hade verkligen dragit iväg så nu var det dags att gallra bort felplacerade skott, och korta in en del. Jag kapade också toppen vid en sidogren så träden växer mer åt sidorna. Träden växer i ett högt växthus och har klarat två vintrar nu. De växer i 80 cm höga lådor som står på ett trägolv med berg inunder. Det är persika ´Frost´ som klarat 2 vintrar här. Mycket tåligare än man kan tro. Men jag rekommenderade att isolera vintertid på utsidan av krukorna och ovanpå med 10 cm vit isolering, sådan cellplast som används till byggen. Enkelt att göra ett skal med det materialet. Rötterna är ju vana att vara skyddade under jord. På våren är det bra att hänga upp juteväv som skuggar och hindrar att träden vaknar för tidigt av växthusvärmen och sedan fryser nattetid. Skriv persika i sökrutan uppe till höger så kommer alla inlägg om min dotters härliga höstskördar av persikor i zon 5!

Persikoträd hos konstnären Ingrid Edberg Norlin

Efter denna torra sommar får man vara försiktig med träd som haft det för torrt eller varmt som här i växthuset. Jag tog bort rotskott och en del tunna grenar på nedre delen av stammen. I år är det risk att stora snitt torkar ut och får svårt att valla över, speciellt om de är stamnära snitt. Det fanns en hel del små kartar som inte orkat gå fram. Medan trädet är ungt är det viktigt att gallra karten och inte ta ut så mycket frukt. Jag klippte bort en del av årets fruktbärande skott så nya får ta över. Persikor blir det nämligen på de skott som vuxit ut i år. Nästa sommar får jag fortsätta uppbyggnadsbeskärnningen och då är det förhoppningsvis en mer normal sommar så jag vågar ta mer. Tänk på om du tänker beskära att trädet oavsett sort, ska vara grönt och fint. Annars får du vrålvattna tills det är så i säkert en vecka eller två, eller vänta till nästa år.

Biodome växthus

Inte många har ett sådant här fantastiskt växthus. Ingrid berättade att det var hennes son som som byggt det. 40 m2 golvyta och 5,5 m högt. Inte illa att sitta här när persikoträden blommar i rosa! Här har hon också café, och jag upptäckte vilken fin akustik det är om man står på en viss plats. Växthuset står alldeles intill Sidengalleriet, där Ingrid har utställningar med sina målade sidenalster och andras konst. HÄR hittar du information om det.

En av många vackra sidenkuddar

God äppeldricka av skrutt och skal

$
0
0

När vi gör torkade äppelringar blir det massor av skrutt och skal kvar som faktiskt kan bli riktigt god saft. Så enkelt och snabbt. Bara lägg allt i en bytta eller kastrull, helst rostfri och häll det kokande vattnet över. Låt svalna och ställ sedan kallt i ca 3 dygn. Sila sedan genom silduk och sockra efter smak. Konserveringsmedel är nödvändigt, då äppeldrickan annars kan bli förstörd. HÄR kan du läsa om hur jag enkelt gör torkade äppelringar och äppelklyftor för frysen.

Den som har egna äpplen kan göra mycket gott!

Äppeldricka

4 l skal och skrutt

4 l kokande vatten

2 tsk citronsyra

1 tsk atamon (konserveringsmedel)

Drickan får en svag gul färg och smaken liknar den alkoholfria cider man köper på matbutiken, fast utan kolsyra. Den som har en kolsyremaskin fixar sådant själv förstås. Drickan ska inte blandas ut lika mycket som vanlig saft. Prova dig fram. Nästan ingenting har drickan kostat och visst känner sig så nyttig då man verkligen tagit vara på allt.

 

Stora Planteringsveckan är nu!

$
0
0

Ett bra initiativ är Stora Planteringsveckan som firas just nu, första veckan i september. Hösten är en väldigt bra planteringstid, mycket för att träd och buskar slipper torka ut och trädgårdsägaren slipper vattna så mycket. Plantor som dör eller blir dåliga har ofta fått för lite vatten. På hösten är det fuktigare i luften och svalare nätter så det behövs inte heller så mycket vattning därför.

Visst är det kul att gräva och plantera. Nu är det bra tidpunkt!

Sedan är det en myt att man inte kan plantera på hösten i norra Sverige. En åsikt som jag tror det är mest de som inte bor norrut står för. Jag fick höra argumentet att här i norr växlar det så mycket mellan värme och kyla, marken tinar upp om vartannat. Jag har då inte varit med om det. Och det finns växter som helst planteras på hösten, exempelvis pioner som inte rotar sig om det är för varmt. Jag har till och med planterat dem i slutet av oktober. Plantskolemästare Leif Blomqvist som håller till i Finland på samma breddgrader som Umeå, säger att de flesta växter gärna kan planteras även sent på hösten. Men perenner, jordgubbar och stora barrväxter råder Leif sina kunder att plantera redan i augusti och första halvan av september.

– Vi har ganska styva lerjordar och perenner och jordgubbar som planteras senare än mitten av september riskerar att frysa upp under vintern. Stora barrväxter som planteras sent kan få det besvärligt på våren. Växtsäsongen här startar nämligen två veckor innan tjälen går ur jorden. Då behöver rotsystemet ha hunnit växa till sig för att kunna försörja växten med vatten.

Bästa planteringstid för pioner är början av september och fram tills frosten kommit. Coral Charm, hybridpion.

Dessa av Leifs råd gäller hela landet där det är lerjord. Men sköter man det rätt brukar det gå bra. Jag brukar skydda barrväxter med säckväv mot vårsolen som torkar ut barren. Har man inte lerjord går det absolut bra att plantera perenner långt in på hösten. De dör inte av kylan utan torkar ut om de trycks upp av tjälen, vilket jag ändå faktiskt aldrig varit med om trots tung lerjord på många ställen. Håller man koll på våren och stoppar ner dem igen är det inga problem. Och pioner planterar jag ju i lerjord men det går bra ändå. Några plantor av efterfrågade ljuvliga pionen  ´Coral Charm´ har vi nergrävda ute i landet, dem säljer vi nu som barrotade till bra priser. Även några ´Red Charm´ och en ovanlig rosa med mörkare prickar som jag glömt namnet på. Och vi bjuder på 50 % rabatt på övriga perenner. Ex dagliljor, liljor, astilbe, Hosta, parasollblad, stäppsalvia, rödkvanne, fjälllkvanne, prydnadsgräs mm … Passa på!

Paeonia ´Red Charm´Bild: De Ree

Ofta är det nu lågsäsong i plantskolorna och hos en del finns kanske inte så mycket kvar, just för att kunderna inte brukar handla på hösten. 40 % av alla växter som planteras i Finland planteras på hösten, Leif berättar att andra veckan i september är bästa försäljningen på hela året. Få se nu om svenskarna fattar fördelen med det?!

Höstgrann och vårfin skogsolvonbuske

$
0
0

Nu på hösten är busken skogsolvon, Viburnum opulus, som finast, när de röda blanka bären kommer. Även bladen blir granna på hösten. Min buske står fortfarande i en kruka i väntan på att jag hittar en plats för den. Men lite bär orkar den ändå ge.

Vackra blanka bär på skogsolvon men inte för att äta!

Bären är inte ätliga och kan ge vissa magbesvär enligt Giftinformationscentralen. Men det är ovanligt med förgiftningar hos barn. Bären är knappast goda heller. Första gången jag såg busken var på Mjösunds Kyrkogård i Njurunda, där det finns många vackra växter. Mer som en vacker park. Min lilla buske är inte mycket att visa upp men Mjösunds buske är verkligen grann! Har du nån gång vägen förbi Sundsvall så gör en avstickare och kolla på vackra växter!

Viburnum opulus, skogsolvon på Mjösunds kyrkogård

Busken är släkt med den kända snöbollsbusken, och gillar fuktig mullrik jord. I sol eller halvskugga kan den stå och blir 2-4 m hög. Vårblomningen är också fin med skira platta blomklasar i vitt. Och den klarar upp till zon 6. Ett riktigt fynd. Några fina buskar finns kvar hos BillaBlom. Pris endast 125 kr! Dubbelt fynd!

Viburnum opulus, skogsolvon i vårblom

Prova mina goda gamla recept på inlagd gurka!

$
0
0

När gurkplantorna ger så mycket skörd att man inte hinner äta upp allt letar jag fram några gamla recept från förr i tiden. Goda utan så mycket salt, för saltgurka är inte min favorit. Väldigt enkelt och fort går det. Inte så nyttigt med socker till gurkan som är god nog i sig själv, men bra sätt att spara överskottet. Och det är väl bra att ta vara på sin egen ekologiska skörd! Och såå gott!

Inlagd gurka på gammalt vis

Här får du recepten:

Inlagd gurka 1

1 kg gurka
Lagen:
33 cl vichyvatten (inte Loka)
1 dl ättiksprit
2,25 dl socker
1/2 msk salt
1/2 msk senapsfrön
1/2 msk dillfrön eller 2 dillkronor

  • Sterilisera glasburkar i ugn på 100 grader. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Locken kokas i vatten i kastrull.
  • Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
  • Skiva gurkan med osthyvel och lägg i de avsvalnade burkarna och häll på lagen.
  • Klart att avnjuta eller spara i kyl eller källare. Det brukar hålla sig tills allt är slut.

Inlagd gurka 2

1 gurka
Lagen:
1/2 dl ättika
1 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
lite klippt persilja

  • Rör ihop lagen så att sockret löser sig.
  • Skiva gurkan med osthyvel och lägg i burk och häll på lagen.
  • Strö över persiljan

Detta recept är inte lika hållbart men klarar sig i alla fall i en-två veckor i kylen.

 

 

 

Bordsdekorationer av trädgårdens rosor

$
0
0

Tänk att fortfarande finns det rosor att plocka och ett tag till ändå håller de ut! De gammaldags rosorna blommade fort över i juli, men de kanadensiska och en del mindre härdiga levererar hela tiden. ´Camelot´ är en av de mindre härdiga som jag är så glad över. Väldigt ovanlig med mörkrosa fläckar på det ljusrosa. Den växer i sand så då klarar den sig bättre.

´Camelot´ klätterros

Jag fyllde ut med mycket gröna rosenblad och fräscha pionblad, lite stjärnflocka och vit skogsaster, de små vita stjärnorna. Och så några slingor av sommarblomman ´Silver Fall´.

Bordsdekoration av trädgårdsblommor

Här kan du se en liten video från dukningen med enkelt porslin som fanns i sommarstugan. Med en spetsgardin som duk och blommor blev det fint ändå.

Fruktträdsbeskärning ett tag till. Lite råd och tips!

$
0
0

Under september fortsätter jag med beskärning. Mina egna träd är klara så nu kan jag ägna mig bara åt andras. Beroende på väder stoppar jag redan innan månadsskiftet. Träden kan börja att läka beskärningssåren om de har fräscha gröna blad kvar. Det är ju bladen som tillverkar näring till hela trädet. Och träd som lidit av sommartorkan och ser svaga ut, bör man vänta med till nästa år. Trädet på bilden hade fin och god frukt, Säfstaholm, som ägaren tyckte om. Trädet behövde glesas en del men hade också kraftiga grenar som stack rätt upp, så vi tog ner de högsta och riktade grenarna utåt så att trädet blir mer lättskött och lättplockat. Inte grövre snitt än 5 cm gör jag i allmänhet och max 1/3 av grenverket tas bort vid samma tillfälle. Det här trädet var inte så tätt från början heller ( ja, jag var där i våras och tog en del) så det blev inte så mycket på marken den här gången. OBSERVERA att man ska aldrig kapa av alla grenar upptill rakt av, då har man snart ett lika högt träd och dubbelt tätt som förut. Gallring på rätt sätt kräver en del kunskap.

Nyss beskuret gammalt träd, nu lagom högt

Unga träd klipper man på våren innan bladen slår ut, för att få växtkraft till nya grenar. Ett gammalt träd som stagnerat klipper man också då. Målet är att trädet både ska ge frukt och ge nya skott med blad. När en av sönerna köpte hus fanns några skraltiga äppelträd på tomten, gamla men små och mossbeväxta. Vi upptäckte att berget vara nära under jorden så träden hade ingen bra förutsättning. Men jag skar in ena trädet hårt på våren, sonen gödslade och nu i höst fanns många fräscha skott som jag har gallrat ur. Så även med så dåliga förutsättningar kan det gå att få fart. Jag fortsätter galllringen nästa år och bygger upp nya grenar, så om några år kommer fräscha fina frukter som det blir på unga grenar.

Nu är trädet mycket piggare!

För ett gammalt träd som inte är klippt på länge delar man upp jobbet på 3 år och det görs oftast i JAS= juli, augusti, september. Allt som behöver göras ska inte klippas på samma år. Då får trädet en chock och troligen skjuter det en skog av vattenskott, långa skott rakt upp. Lagom är bäst som vanligt. Där är avsikten att få ett luftigt träd med starka grenar och att hålla trädet i växt med tillräckligt med gröna blad som ger trädet näring. Får det sköta sig själv bär det mycket frukt, men blir gammalt i förtid. Man kollar hur långa årsskotten är, den del som växer ut längst ut på varje kvist. Är de årsskotten korta eller nästan inget alls, växer trädet dåligt. På riktigt gamla träd kan man nöja sig med 10-15 cm, för yngre träd bör det vara betydligt mer. Titta på kvisten så ser du liksom en skarvkant där årets skott har vuxit fram, så kan du veta längden. På bilden pekar jag just där. Årets skott är också lite ljusare i barken.

Här har årets skott vuxit fram

Här syns hur bra trädet svarade med långa skott.

Samma årsskott, långt och bra.

Här syns också hur bra trädet har börjat att valla över fjolårets snitt. Det fanns mer kraft i trädet än man kunde tro! Här är det viktigt att lägga snittet i rätt vinkle så man inte tar bort den vävnad som ska växa ihop över snittet. På sikt ska detta sår blir helt täckt av bark.

Övervallningen med första årsringen har påbörjats

På ett annat ställe hjälper jag en bekant med två små träd som hon hittat i komposten. Äppelkärnor som grott helt enkelt. Och tänk att det blev ett ätbart äpple! Hon fick sina 5 första äpplen i år och det märks att en av äpplets föräldrar är trädet ´Transparent Blanche´ som står på tomten. Men det är en ny sort, det blir det alltid av en äppelkärna, en korsning av två olika träd. Så nu har Annica en alldeles egen äppelsort.

En ny äppelsort!


Mycket gurka och äpplen över från skörden? Gör tsatziki!

$
0
0

Ett rivet äpple i tsatzikin ger en fräsch smak. Gör så här:

  • Häll upp några deciliter turkisk youghurt i en ganska tät sil. Låt självrinna 1 timme så blir youghurten tjockare.
  • Grovriv en halv gurka och lägg i en annan sil eller ett durkslag så vätska rinner ur. Pressa ur med en gaffel.
  • Pressa 2 vitlöksklyftor
  • Grovriv ett stort äpple när youghurten runnit klart och rör ner äppelrivet direkt så det inte hinner mörkna. Blanda också ner resten och krydda med lite svartpeppar och salt.

Tsatziki med hemodlad gurka och äpple

Fräscht som tillbehör till grillat kött eller bara som det är.

Spara Törnrosas kjortel över vintern eller ta vara på fröna

$
0
0

Nu har den söta slingerväxten Törnrosas kjortel fått flytta in i växthuset ifall det skulle bli nattfrost. Det brukar gå bra att övervintra den i tvättstugan under lysrör så dit åker den sedan.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

I år fick jag tag på så fina hållare för bambupinnar. De är från Eld Garden och i keramik och det finns tre hål undertill för att stoppa in tre bambupinnar av valfri längd. Praktiskt och snyggt tycker jag. Så är en klätterkon fixad i ett nafs. Några hållare finns kvar på BillaBlom.

Törnrosas kjortel i närbild

Den är visserligen en sommarblomma men också perenn om den slipper frost. Och det slipper den i min tvättstuga. Det har lyckats i flera år, bara man vattnar lagom lite, har svalt och tillskottsljus. En annan klätterväxt, klockranka, fick också en ställning av bambupinnar, nu med lite annat mönster på hållaren. Pinnarna borde bara ha varit mycket längre, då klockrankan drog iväg. Jag har aldrig lyckats med den förr, en varm lång sommar är tydligen vad den vill ha. Klockorna är makalösa, men så kallas den Cathedral Bells på engelska. Den går också att övervintra inne.

Klockranka, Cobaea scandens

På videon längst ner får du tips om hur du kan ta vara på frön från Törnrosas kjortel. Egna frön är färskare och gror ofta bäst. I våras hade jag en grundkurs i Trädgård och som vanlig sådde vi en del fröer. Här ser du hur frodig Törnrosas kjortel blev hos kursdeltagaren Ann-Christin. Till våren blir det grundkurs igen om det fortfarande finns intresse. Det brukar finnas även andra trädgårdskurser att välja på. Många har gått grundkursen så det kanske börjar vara mättat i våra trakter. Ja det har spridit sig även till Sollefteå där jag hade en heldag med grundkursen. Om 5 månader kanske kurserna är igång igen!

Ann-Christines Törnrosas kjortel

Titta på videon ser du hur du hittar frökapslarna.

2 sätt spara dina favorittomatsorter till nästa år!

$
0
0

Två sätt kan du använda, enklast är att spara fröna, fast det inte går med alla sorter. Bara gröpa ur tomaten och lägga fröna på ett slätt papper så blir det lägga att pilla loss dem när det är dags att så. Skriv namnet på papperet och och låt ligga framme och torka. Sedan är det bara att vika ihop och stoppa i ett papperskuvert och förvara torrt och gärna svalt. Fröna håller grobarheten i många år.

Ta vara på tomatfrön

Vissa tomatsorter bör inte sparas som frön. De har beteckningen F1 i namnet. Det är en speciell hybrid som i andra generationen blir annorlunda. Troligen inte den där goda tomaten du vill ha även nästa år. Men vill du inte köpa nya frön för att så nästa år, finns lösningen att sätta sticklingar. Klipp av toppskott eller tjuvar ( sidoskott som kommer i bladvecken, man brukar oftast ta bort dem), 5-10 cm långa och ta bort eventuella blomknoppar. Spara bara några blad. Sätt ner ganska djupt i en liten kruka med såjord eller blanda själv trädgårdsjord eller påsjord med lika mycket sand. Vattna och dra över en plastpåse och ställ ljust men inte i direkt sol. Sticklingarna rotar sig fort och sedan ska du hålla dem vid liv under vintern. Då vill de ha så mycket sol det bara går och du behöver ge dem lite extra belysning när det blir få dagsljustimmar per dygn. Vanligt lysrör är billigast och fungerar bra. När de fyllt hela krukan med rötter är det dags att plantera i större kruka och vanlig gödslad jord. Lyckas det har den nya plantan vuxit så bra att du kan ta sticklingar från den i februari och så få ännu fler plantor. Som en evighetsmaskin!

Sätt tomatsticklingar!

Perenner som blommar hela sommarn och fortfarande!

$
0
0

De fleråriga blommorna i trädgården, perennerna, har ofta en kort blomstringsperiod och sedan står de gröna resten av sommaren. Men det finns några säkra kort. Fortfarande nu i mitten av september blommar dessa som om de inte visste att det är höst. Fördelen är också att de inte är frostkänsliga, så när nattfrosten kommit fortsätter de ett tag till. Det är några nävor, Geranium, jag tänker på. ´Rosetta´ först som är ganska ny för mig. Den motsvarar den populära ´Rozanne´som också blommar hela tiden. Men här gillar jag ´Rosetta´ bättre, för den rosa färgen. För mig ger ´Rozanne´ associationer till midsommarblomster med sina blålila blommor. Och midsommarblomster hittar man ju så mycket man vill på ängar och vägkanter.

Geranium ´Rosetta´

Den här plantan ´Rosetta´ växer ganska skuggigt men blommar snällt ändå. Dock blir den lite spretig när den försöker hitta ljuset. De flesta Geranium vill ju ha sol.

Geranium ´Rosetta´ – en tålig långblommare

Geranium ´Patricia´ ger verkligen mycket färg. Den kan bli 80 cm hög och blommar även den ända in i september.

Geranium ´Patricia´ – snyggt med det svarta ögat!

Jag upptäckte den första gången i Visby Botan. Man skulle bara haft en så där maffig honungsros också…

Geranium ´Patricia´ i Visby botaniska trädgård, t v i bild

En riktig låg och liten näva är ´Rothbury Gem´, som jag brukar köpa in direkt från Holland. Den kommer tyvärr inte att finnas med i vårt sortiment nästa år. Men kanske ett annat år. En raritet med vackert tecknade blommor.

Geranium ´Rothbury Gem´

Man brukar säga att alla Geranium är bra nybörjarväxter. De finns i färger från vitt till mörkrött och mörklila och de tål torka. Enda nackdelen jag kommer på är i så fall att vissa sprider sig för mycket med frön och en del med utlöpare från rötterna. Det går att se på två sätt förstås…

 

Dubbelt nyttiga bönor

$
0
0

Bönor är proteinrika och nyttiga att äta men de är dubbelt nyttiga eftersom de också förbättrar jorden, när de producerar kväve med hjälp av bakterier på rötterna. På dem kan man se ärtliknande knölar som är rosa inuti. Medan jag smaskar på goda bönor förbereds alltså jorden för nästa års odling.

En liten men god skörd av bondbönor

De gulvita vaxbönorna är av frön från en billig påse French Beans jag köpt på Lidl. Jag har lyckats med dem flera gånger, men ifjol blev det inte mycket skörd. I motsats till bondbönor är de värmekrävande, så årets sommar var toppenbra, förutom att jag behövde vattna ibland. Bondbönorna stod helt still, grodde knappt, fast de hade legat i blöt över natten som jag gör med alla ärter, luktärter och bönor. Till slut fixade jag en droppslang så de kom igång, men väldigt sent. Nästa år ska jag försöka så mycket mera, de är ju så goda! HÄR kan du läsa mer om odling av bondbönor.

Skörd av bönor med praktisk sax

Inte blev det stor skörd i år men jag odlar inte så mycket grönsaker. Prydnadsväxter och bär och frukt går först här, har du nog märkt. Men lite att smaka är kul att ha. Min japanska skördesax Chikamasa med sin långa näbb är perfekt att klippa av med, även tomater och gurka och när jag klipper bort blad från tomatplantorna. Och när jag plockar snittblommor ur trädgården är den bra. Eller deadheadar rosor och pioner. Jag använder den faktiskt mest som floristsax. Jag har fått lära mig att man ska skära snittblommor med kniv men tycker att denna sax är smidig att använda. En vanlig sax till snittblommor är förstås inte att rekommendera, men denna är riktigt vass. Finns några kvar hos BillaBlom för bara 165 kr. En bra present till den som odlar eller håller på med blommor.

Här syns små kvävefixerande knölarna på rötterna

När jag har skördat bönorna klart låter jag  rötterna med de nyttiga knölarna vara kvar och hackar bara ner stjälkar och blad. Bondbönonsplantorna får växa ett tag till för de tål faktiskt ner till 8 minusgrader. Nästa år ska jag odla palmkål/svartkål här, en grönsak som vill ha näringsrik jord. Passar bra då bönorna förbättrat jorden!

Klematis m fl härliga höstblommande klättrare

$
0
0

Jo men visst – det blommar ju fortfarande för fullt på sina ställen! I somras beklagade jag mig när pioner och gammaldags rosor blommade över så fort. Jag tänkte att det inte blev så mycket kvar. Men då hade jag glömt klematis.

Klematis ´Jackmanii´ och en okänd

Klematis kan vara kinkig men har den väl tagit sig återkommer den troget. När jag tittar ut genom sovrumsfönstret på morgonen här i sommarstugan, möts jag av portalen med ´Jackmanii´s pråliga blommor. Ja det är ett suterränghus så jag ser portalen ovanifrån. När vi renoverade och isolerade sovrummet flyttade vi fönstret hit. Alltid så härligt att titta ut i på morron nu när jag ser trädgården.

Min morgonutsikt just nu

När jag planterade klematisen för många år sedan, där i lite för skuggigt läge ville den inte ta sig så jag tänkte flytta den. Med de långa somrarna vi har nu hinner den ge allt och blommar långt in på hösten när annat gett upp. Jag fick ställa in flyttningen då rötterna bitit sig fast långt ner. Vid plantering behöver klematis en grop som är minst 50 cm djup, för där hålls rötterna.

Klematisen har etablerat sig bra och vill inte alls flytta!

Texensis-klematisen ´Princess Diana´ har jag länge önskat mig. Ovanliga tulpanformade blommor. Fint att den fått den berömda prinsessans namn. Känns som att blomman skulle passa henne. Jag planterade en för några år sedan och den försvann. Så ifjol satte jag en till och i år har bägge två kommit upp. Så kan det hända, rötterna växer till under jord och plötsligt dyker den upp och överraskar! Den räknas inte så härdig men hos mig får den växa väldränerat i sand och gräsklipp. Då har den förutsättningar att klara klimatet. Visst är blommorna vackra och annorlunda?

Clematis Texensis-Gruppen ´Princess Diana´ och Clematis ´Jackmanii´

´Julii´ brukar blommar tidigt, i juli som namnet säger, men tar en omgång till denna långa sommar. Den liksom många andra härdiga sorter vi använder i Sverige kommer från Roogoja i Estland. De är en av de störst klematisförädlarna och har också kalla vintrar. Vill du se mer klematis, titta in HÄR och se en video på Roogojas hemsida.

Clematis ´Julii´ från Estland

En annan trevlig klätterväxt är Adlumia fungosa som egentligen inte har något svenskt namn, men kallas ibland slingerhjärta. Den är tvåårig så här ser vi fjolårets småplantor som vuxit ända upp på väggen inunder taket. De fröar sig själva så jag behöver egentligen inte göra något alls åt dem. Söta små rosa blommor som liknar hjärtan. Ja visst blommar det än, även dahlior och andra sommarblommor. Inte ens hos min syster i inre Lappland har det varit nattfrost än. Och ’Jackmanii’ blommar hos henne inzon 6-7. Man ska aldrig ge upp…

Slingerväxt Adlumia fungosa

Mina bästa utvalda tomatsorter för nästa år

$
0
0

Jag fick vansinnigt mycket tomater i år, så nu planerar jag för färre plantor nästa år. Men då ska det bli de allra bästa och godaste. Körsbärstomater är oftast godast och här är mina 3 favoriter som jag kommer att ha nästa år. ´Sungold´ säger många är väldens sötaste. Det kan väl hända att den är söt, men allra godast är ´Mei Wei´. Så god tomatarom. Den som har smakat Peckas tomater, de små körsbärstomaterna,  som finns att köpa i butikerna häromkring vet ungefär hur ´Mei Wei´ smakar. Min tredje favorit är ´Green Kiwi F1´, både för den läckra färgen och den goda smaken. Dessa tre ska med till nästa år. Jag glömde att jag måste också ha en planta av rödbruna ´Chocolate Cherry´ eftersom barnbarnen gillar den. Så det blir egentligen 4 småtomater då. HÄR finns tips på hur du sparar frön och sparar som småplantor.

De tre godaste körsbärstomaterna

 

Det går inte att spara frön från ´Sungold F1´ då den inte är fröäkta, så den måste sparas som en liten planta eller köp frön och så nytt.

´Green Kiwi F1´ är lite svår att se när den är mogen. Man får klämma på den.

´Mei Wei´ är den absolut godaste, ger långa fina klasar och mycket skörd.

Inte bara smaken är viktig utan också konsistens och saftighet. Den rosaröda bifftomaten ´Brandywine´är en sådan. Favorit också hos sångaren Stefan Sundström vet jag. Så här mot slutet av säsongen är den inte så jättestor som den brukar. Och så härligt med olika former och färger. Av den polska gula ´Zloty Ozarowski´ lägger jag gärna några skivor på en macka. Det ser så läckert ut. Den lilla gula pärontomaten ´Yellow Pearshaped´ kan inte tävla i smak med mina tre utvalda småtomater, men är så dekorativ. ´Tigerella´ har också ganska neutral tomatsmak men är snygg med strimmorna så en sådan planta får också plats nästa år. Ny för i år var ´Kakao´, läckert rödsvart. Den har gett stor skörd och mognat bra, så den kvalificerar sig också för nästa års lista.

Första raden fr v: ´Zloty Ozarowsk´i, ´Brandywine´. Andra raden fr v: ´Kakao´, ´Tigerella´. Längst fram: ´Yellow Pearshaped´

Dekorativt med päronformade tomater

´Kakao F1´ med härligt mustig mörk färg med god smak

Sedan ska jag förstås prova någon ny tomatsort. Från en FB-grupp har jag fått tag på en lila tomat. Vackra färger och former är nog så viktigt, tycker jag i alla fall!

Nästa vecka kommer tips om vad man kan göra med alla tomater nu när de flesta tömmer växthusen och får massor tomater som eftermognar.


Kampanj på kastanjestaket

$
0
0

Utöver vår vanliga rabatt på kastanjestaketen 10 % vid köp för över 10 000 kr, ger vi nu i tre veckor t o m 11/10 2018 sammanlagt 20 % på kastanjestaket vid köp av minst 1 pall = 15 st a´ 5 m eller 10 st a´ 10 m. Vid komplettering utöver helpall gäller vår vanliga 10 % rabatt.

Passa på att fynda! All info finns under fliken Kastanjestaket eller klicka HÄR.

Inspiration för vårens blomning med bilder från Holland

$
0
0

Nu är det dags att plantera vårlökarna. Jag hittade storpack av frilandshyacinter som jag inte kunde motstå när jag kom att tänka på de fantastiska hyacintplanteringarna i världens vackraste vårpark Keukenhof, Holland. Jag var dit 2012 på klassresa med floristerna. Så här bjuder jag på ett gäng inspirationsbilder. Hyacinterna kommer ofta igen andra året men med mycket glesare blomklasar. Liksom de flesta tulpaner är de bäst första året och en väldränerad jord är viktig.

Imorgon kommer mina utlovade tips om användning av tomatskörden.

Hyacinter på friland går bra även här i Norrland. Den mörka purpurlila färgen är så härlig!

Nu är det dags att förbereda om man vill få sådan här vårblomning

Hyacinter ger verkligen effekt med sina tjocka maffiga blommor. Som alltid är det mängden som gör det.

Ljuvlig blomning av olika slag var det i Keukenhof. Ett hav med rosa tulpaner under vitblommande körsbärsträd är inte fel…

Jag njuter av en magnolia i ”min” färg!

Blåblommande scilla och pärlhyacinter och gula påskliljor förökar sig själva så man kan dela och plantera ut. Till slut kan man få det så här fint hemma hos sig själv.

 

Många recept och tips för att använda tomatskörden

$
0
0

Nu när många stängt ner sina växthus kan det bli tvärmycket tomater att ta hand om. Här får du några goda recept och bra tips för användningen.

Tomatchutney på g!

Tomatchutneyn jag provade i år blev så god. Vi äter den till kött och fisk, ja, till allt möjligt. När vi åkt ut och grillat i sommar har alltid en burk tomatchutney följt med. Bäst är att använda stora saftiga bifftomater men vilka som helst funkar beroende på vad man har över.

Tomatchutney med ingefära

1 1/2 kg tomater
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 1/2 dl rörsocker
1 1/2 tsk salt
1 dl äppelcidervnäger
1 msk riven färsk ingefära
1 krm chiliflingor eller chilipulver efter smak

  1. Skålla tomaterna genom att skära ett kryss i toppen och doppa i kokande vatten i ca 30 sekunder, ta upp och dra av skalet. Med små tomater blir det momentet för tidsödande.
  2. Lägg tomaterna i en gryta och koka tills de är mjuka, då går det lätt att mixa med mixerstav så slipper du lägga tid på att hacka dem innan. Använd en bra gryta som det inte brännar fast så lätt i.
  3. Tillsätt resten ingredienser och koka utan lock tills drygt hälften av vätskan kokat bort. Det tar 45 minuter eller längre. När jag använde saftiga tomater tog det mycket längre tid. Koka helt enkelt tills chutneyn är så tjock som du vill ha den.
  4. Häll upp på burkar som du värmt i ugnen på 100 grader. Locken kan man koka i vatten i en kastrull så är de riktigt steriliserade. Sätt på locken direkt så bildas vakuum när chutneyn kallnar. Den verkar vara mycket hållbar, även i öppnad burk. Sockret och vinägern gör säkert sitt till i det fallet.

    Tomatchutney passar till mycket. Här har jag kokat på mörka rödsvarta tomater. Visst är de gröna tomathalvorna ett snyggt tilltugg? Och goda är de!

Frysa in tomater funkar bara bra. Det är snabbvarianten när man inte hinner laga till. För att använda i soppor, köttfärssås mm liksom krossade tomater går det bra att bara skära i bitar och frysa in. Jag bryr mig inte om att skålla, känns det några skalbitar gör det väl inget i en köttfässås, och soppan brukar jag mixa. Jag använder tomma mjölkförpackningar med en plastpåse i och fryser in 1 kg per förpackning.

Härliga saftiga bifftomater sparas i frysen

Min godaste tomatsoppa med lyxig mascapone görs just på 1 kg tomater. Jag brukade förr göra den på färska köpta tomater men mina egna infrysta smakrika är säkert bättre än affärens smaklösa vintertomater. HÄR har du det receptet.

Praktiskt att plocka fram färdigskuren tomat i frysförpackning

Till pajer och brödbak kan man använda frysta småtomater, men de får inte tina innan du lägger i dem. Dekorativt när man har både röda, gula och gröna (ja, de gröna är mogna)!

Frys småtomater för paj och brödbak

Här har jag stoppat småtomater och basilika i degen för foccacia. Enkelt att göra och jättegott som brytbröd! HÄR är receptet.

Foccacia med tomater och basilika

En annorlunda tomatsallad kan du också prova med rödlök, lime och chilifrukt. HÄR finns det receptet.

Och egna soltorkade tomater kan du göra om du fuskar och använder ugnen istället för solen som nu ofta bara lyser med sin frånvaro…HÄR finns beskrivningen.

Du har säkert något favoritrecept. Dela gärna med dig här på kommentarer så kan jag förmedla det.

 

 

 

 

Mina dahlior från milda pasteller till heta färger

$
0
0

Tur att jag skördade alla dahlior i förrgår. Först kom stormen och sedan 3 minusgrader. Jag la upp alla på altanen i matchande färger. Längst ner kan du se videon där jag berättar om dem. Så kanske du väljer ut någon favorit du vill ha nästa år.

Några buketter att ge bort blev det och till mig själv valde jag lila och ljusgult.

Den strimmiga ´Mom´s special´ kom jag inte ihåg att jag hade planterat förrän den började blomma.  Tre olika lila sorter i olika storlekar blir fint ihop. ´Mom´s Special´ är en Dinner-plate, med jättestor blomma som lätt hänger, men med årets torka har den inte dragit iväg.

Här kommer närbilder på de flesta övriga jag haft i år. Snart gräver jag upp knölarna och sparar över vintern dem jag vill behållla. Och det är i år de allra flesta. Den populära ljusa ´Café au Lait´ tror jag att jag skippar nästa år, men det finns säkert någon som vill ha dem. Så jag har lite göra med grävning och uppmärkning. Namnen på dahliorna säger jag i videon.


Dahlia ´Karma Choc´

Och här är min lilla dahliautställning på video. Vore kul att veta om du fastnar för någon viss dahlia!

Snyggaste höstbusken!

$
0
0

Vingbenved, Euonymus alatus, är det lite konstiga namnet på en av de vackraste höstbuskarna. Ja, jag vet nog ingen buske som slår den. Färgen är magnifik men också formen på busken, vasformad kallas den. Och de hängande bladen ger en annorlunda form. Härligt att mötas av denna syn när jag kör upp mot sommarstugan. Man kan inte annat än bli glad av den karminröda färgen!

Vingad benved i all sin höstglans

Det är en tålig buske som blir ca 2 m och klarar zon 5. Det finns även en lägre kompakt sort som vi har sålt mycket av, ´Compactus´, som är lika tålig, men lär få ännu kraftigare färg. Går det?! 1 m blir den. Min buske växer i halvskugga och ganska torrt, men är nöjd ändå.

Vingad benved i karminrött, t h smällspirea ´Summer Wine´, tv smällspirea ´Dart´s Gold´, längst bak Adlumia och klematis ´Jackmanii´. Framför benveden blommar bolltistel. Alla tåliga och lättskötta.

Små hårda frukter hänger inunder, som ska bli cerise och orange. På min buske har de aldrig orkat utvecklas, men körsbärsbenveden som är nära släkt brukar ha granna frukter. Men tänk på att de är giftiga! Kanske lockar de inte till förtäring då de inte ser ut som vanliga bär, jag tycker att likheten med örhängen är större!

Körsbärsbenved zon 5

Min katsura har börjat tappa bladen som sägs ska dofta pepparkakor och kanelbullar, vilket jag aldrig känt. Men tänk – när jag gick förbi i trädgården var det något som luktade så gott! Det kan inte ha varit något annat än katsura jag kände doften av! Visst är det vackra färgskiftningar i bladen! En enda stor buske finns kvar hos BillaBlom till halva priset. Passa på för den är inte billig i vanliga fall. Nu kostar den bara 445 kr.

Katsura, Cercidiphyllium japonicum

 

 

 

Viewing all 985 articles
Browse latest View live