Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Härliga höstfärger!

$
0
0

En enkel självsådd skogslönn nere vid strandkanten. Så vackert mot havets mörkare höstnyans. Tur att vi har dessa härliga färger som håller en pigg nu när trädgården börjar gå i vila!

Lönnen har bytt till höstkostymen

Bra med olika årstider tycker jag, allt har sin tid. Jag är inte den som med alla medel vill fortsätta odla under vintern, något som blivit i ropet. Nej, framöver finns tid för annat som man inte hinner på sommarhalvåret. Vila, träna, läsa, resa, baka, pynta jul och sedan är jag igång igen med trädgårdskurser. Jag kommer att dra ner på växtförsäljningen, men du kan ändå få tag på det mesta hos oss, om vi får beställning i mitten av april. Beskärning och design finns också kvar. Och visningsträdgården kommer igång ige till sommaren. Förhoppningsvis bättre efter detta års omgörning här och var.


Växthuset tömt! Se videon om hur man får tomaterna att mogna i tid och prova fler tomatrecept!

$
0
0

Tur att jag har hjälp att ta vara på sista tomatskörden som blev när jag tömde växthuset. Barnens familjer får varje vecka allt eftersom det mognar. Det är småtomaterna som är populärast. Röda, gula, gröna, bruna. Det ena barnbarnet kan smaska i sig 20 st på en gång. Tomatoman! Sämre karameller finns det… Längst ner hittar du en video om hur jag får tomaterna att mogna i tid.

Årets sista skörd från växthuset

De stora tomaterna tar jag hand om. Några maffiga skivor på en macka är inte fel, men när det blev kring 25 kg i efterskörden åker mycket i frysen. I mitten av juli kunde jag börja plocka 5 kg tomater 2 ggr per vecka, fast när det blev kallare har de stora tomaterna mognat långsamt, så då har mängden sjunkit. Tomatchutney flera gånger blev det men nu har jag inte tid att koka mer så jag fryser i lagom förpackningar för min goda tomatsoppa och grytor. HÄR finns det receptet. De gula stora tomaterna får egna förpackningar så kan jag göra gul tomatsoppa som kul omväxling. Den röda paprikan som ingår byter jag då mot gul.

Den gula ´Zloty Ozarowski´ blev biffig i år, började mogna tidigt och gav stor skörd. Saftiga, matiga och goda.

I kommentar från Annika fick jag några bra recept att prova på. Låter smarrigt, tack för det! Här kommer recepten:

Tomatsallad: 6-8 Skivade tomater varvas med fin hackad gul/silver/rödlök i en bunke/skål. Detta är grund vinägretten 2krm Salt, 1krm Vit/Svart Peppar mald, 1msk Vitvinsvinäger, 2msk Olja och 1msk Vatten x 3,  häll över tomaterna. Låt stå minst 1 dygn. Vänd runt försiktigt. Ös upp och låt bli rumsvarm innan den äts.

Skär tomater i halvor och ugnsrosta med snittytan uppåt i 220 grader ca 20 minuter. De ska bli lite åt det brända hållet. Kläm ur tomatköttet och mixa, frys in i 400g/förpackning. Tomatskalen torkas och smulas till pulver.

Se gärna på videon från när jag tömde växthuset och berättar hur jag fått de mesta av tomaterna att mogna i tid. Bara de översta klasarna var kvar, resten har vi skördat och ätit under sommaren. Men det märks tydligt att små tomater mognar fortare. Bifftomaten ´Brandy Wine´ och en sort jag tagit hem från Kreta är de långsammaste.

 

Så sparar jag dahliorna över vintern

$
0
0

När dahliornas stjälkar frusit ska plantorna grävas upp för rötterna tål inte heller kyla. Det är inte akut, för kylan går inte ner i jorden direkt, men någon vecka efter att de frös grävde jag upp dem. Ett drygt jobb då jag har många favoriter som ska sparas. Tur att det blev gjort då för sedan dess har jag hållit mig inne och kurerat en förkylning, som inte kommer så ofta, tack och lov. Jag har mitt eget sätt att att förvara dahliorna över vintern, som alltid fungerar bra. Jag märker att många söker efter information så här kommer den. Jag har aldrig grävt upp före frosten, som en del säger. Det behövs inte, utan jag brukar vänta någon vecka efter frost. Det ska mycket till om frosten ska hinna gå ner på djupet.

Nyss uppgrävda och renspolade dahliaknölar

Bäst är att gräva upp med en grep som inte man råkar hacka av de grova rötterna. Man vill behålla så mycket som möjligt men de dör inte av att man råkar ha av någon rot heller.

  1. Efter uppgrävningen spolar jag bort så mycket jord som möjligt med vattenslangen.
  2. Sedan märker jag upp med en frystejp som jag skriver på med en vattenfast tuschpenna. Tejpen sitter fast bra ända till våren. Jag brukar behållla en bit av stjälkarna att ha för att sätta tejpen på . Sedan är de bra ”handtag” när jag ska hantera knölarna vid nästa års plantering.
  3. Knölarna får ligga ute någon timme för att torka till innan jag stoppar dem i säckar för flyttning inomhus. I ett torrt utrymme, inte så svalt som matkällaren, lägger jag upp dem och låter dem ligga och torka ännu mer, en vecka eller så.
  4. Så lägger jag knölarna i hinkar och baljor och häller på grov sand, sådan som jag brukar odla i, grovlek 0-8 mm, och ställer in allt i en sval matkällare. Pyttelite vatten behövs under vintern om sanden skulle bli torr.

Nu ligger dahliaknölarna på tork i källarvåningen tills de ska in i matkällaren för vinterförvaring

När våren kommer lyfter jag fram hinkarna där dahliorna får stå kvar tills jag har tid att plantera dem i krukor med jord. Med lite lagom fukt kan de börja rota sig och är lätta att lyfta upp ur sanden. Men de har ändå fått lite försprång.

Så hoppas jag på buketter även nästa år!

 

Så planterar jag underbara pioner, även i oktober! 7 punkter!

$
0
0

Pioner är så poppis nu så här kommer lite tips så att du lyckas. Otroligt nog gillar pioner att planteras på hösten. I flera år har jag planterat i oktober, även ganska sent, och pionerna har trivts. De är verkligen bra växter för kalla trakter! Och kanske de finns att skaffa på höstrea. För min del brukar några pionkrukor bli stående över sommaren tills jag hittar en bra plats för dem, och då har det blivit höst! Jag brukar ställa dem på norrsidan av en buske så krukorna inte värms upp för mycket av solen. Höst och vår är bästa tiden och sommaren sämst planteringstid. Början av september sägs vara allra bäst. Beskrivning på själva planteringen kommer längre ner i inlägget. Först lite ögongodis med den mörkaste pionen ´Peter Brand´. Ännu mer mörk och mättad nyans i verkligheten. Från mars/april kommer den m fl att finnas som barrotad hos BillaBlom. Bra priser eftersom de inte är planterade i kruka.

`Peter Brand´ den mörkaste luktpionen

Pionplantering vår eller höst

Dessa råd gäller luktpionerna, bondpioneroch vildarter, inte Itoh, Quad, och buskpioner.

    • Välj en solig till halvskuggig plats, där det inte blir stående vatten vid regn. Gräv en rejäl grop, 50 cm bred och djup. Lägg jorden åt sidan. Är det kompakt i botten är det bra att luckra med en grep så att vatten bättre kan rinna undan. Ingen pion gillar att stå i en blöt grop.
    • Lägg en näve benmjöl längst ner i gropen och blanda upp med lite uppgrävd jord. Pionen får nytta av det när den växer till sig.
    • Förbättra den uppgrävda jorden med några spadar brunnen kogödsel från säck eller från bonden, men då måste det vara gammal gödsel, gärna också kompost. Har du sandjord kan du också blanda in lite lerjord. Plantjord är ett billigt men dåligt alternativ som jag sällan använder.
    • Plantera i den förbättrade jorden på 3-4 cms djup. Alltså pionens tillväxtpunkter, där stjälkarna växer fram ur roten, ska vara på den nivån. Viktigt att det inte blir djupare än i alla fall 5 cm för då blommar inte pionen. Det vore väl otur att bli utan blommor!

De små rosa knopparna är nya tillväxtpunkter som ger blad eller blommor nästa år

  • Den nygrävda jorden är nu porös och kommer att sjunka ihop. Därför brukar jag sätta pionen med tillväxtpunkterna i marknivå och sedan ösa 3-4 cm jord över. Då blir det lagom när allt sjunkit ihop.
  • Vattna igenom så att jorden sluter tätt mot rötterna.
  • Om det regnar lite första sommaren behövs en rejäl rotblöta emellanåt.

    Nyplanterad pion på en kulle lite högre än omgivningen. När jorden sjunkit ihop blir det lagom. Käppen markerar så jag vet var pionen är när våren kommer. Här är sorten ´Dinner Plate´ jättestor rosa luktpion.

     

 

Päron, päron päron!

$
0
0

Päronträdet ´Suvenirs´ har haft ett rekordår. I många veckor har vi och våra barns familjer ätit allt vi vill. De sista i kylen är nu dags att äta upp. Först plockade jag 2 st 10 liters hinkar, sedan två stora kassar med mycket mer och sedan blev det några hinkar till. Vad tacksamt det är med fruktodling, inte mycket arbete alls, jag beskär bara lite varje år. Jag lägger ingen tid på att gödsla men vissa fruktträd brukar vi sätta stöd på hängande grenar som jag är för snål för att skära bort. Och så brukar jag sätta på gnagskydd inför vintern och hänga upp avskräckning för rådjur.

Päron ´Suvenirs´ zon 5 självfertil

Kokta päron, en hel 10 liters gryta full, har jag frusit in, så nu behöver jag inte fundera på vad vi ska ha till efterrätt i vinter. Jag skalade, delade i två och gröpte ur det lilla kärnhuset och kokade i bara vatten. Inget socker behövs utan päronen blev väldigt söta ändå. De smakar precis som Del Monte man köper i konservburkar. Däremot är dessa hur nyttiga och ekologiska som helst!

Söta kokta päron. Enkelt att gröpa ur med en äppelurkärnare.

´Suvenirs´ ger stora saftiga päron, läckra men också praktiskt med stora när man ska skala och laga till.

Lyxigt med egna stora päron!

Jätteskörd blev det i år!

 

 

Prydnadsbusken som är en bärbuske!

$
0
0

Pärlberberisbusken är så vacker, både när den blommar och nu på hösten. Vassa taggar som alla berberis men jag gillar denna buske.

Min fina höstberberis

Att bären är nyttiga vet inte många, men mycket C-vitamin innehåller bären. Det gäller alla berberis, fast alla har inte smakliga bär. De här är syrliga men inte för sura och om man torkar dem smakar de bättre. Titta gärna på videon får du veta mer.

Att spara morötter hela vintern och om prepping av olika orsaker

$
0
0

En del har odlat egna goda morötter, andra, liksom jag, köper på affären. Nu på hösten är det billigt och då passar jag på att hamstra. För att de ska hålla sig i matkällaren förvarar jag dem i grov sand, så de inte skrumpnar. En aning fukt behövs det i sanden. På samma sätt gör jag med dahliaknölarna. Jag kom på det tack vare att jag tänkte på hur jag gör med morötterna. HÄR  och HÄR kan du läsa om det. Jag märker att många har läst mina inlägg om det. Något som många funderar över och googlar på.

Enkelt att lagra morötter över vintern, nu häller jag bara sand över och ställer in i matkällaren. Den som har ett frostfritt garage kan ställa in där istället.

Sedan tycker jag att det är praktiskt att ha mat hemma, så behöver man inte handla så ofta. Vi har inte mer än en mil till affären, och en och en halv till stan, men ett fyllt skafferi är bra att ha. Jag har kanske på samma sätt som preppers som förbereder sig för kris, krig och katastrof. En del har till och med bilen klart packad för avfärd om det skulle krisa. Så tänker inte jag utan det är nog bara som man gjorde i gamla tider, samlade i ladorna på hösten. Så har man vad man behöver och billigt dessutom. Då preppade man ifall det skulle bli svält eller missväxt, och hade kanske inga pengar att handla för heller oavsett. Självhushållning med andra ord.

Svärsonen brukar säga att om de saknar något är det bara att fråga på Kläppens livs. Platsen där vi bor kallades Kläppen förut.

3 viktiga punkter : Så lyckas vinterlagring av potatis

$
0
0

Vilka rekordpotatisar i år! Kan det bero på den långa varma sommaren? Eller att jag satte många små. Det sägs att små sättpotatis ger få att skörda men stora. Fast jag vet fler som fick jättepotatisar. Så då är det väl sommaren då…och att vi har vattnat ibland.

Nästan 4 hg var den största

Barnbarnen hade kul i potatislandet, klart det är kul när man hittar jättepotatis!

Många hjälptes åt och alla fick smakpotatis med sig hem. De största förstås!

Så här gör vi för att potatisen ska hålla sig bra:

1. Två veckor före upptagning klipper vi bort blasten och kastar bort den. Inte till komposten om den skulle fått lite bladmögel. Medan potatisarna ligger i jorden och väntar tjocknar skalet så de blir tåligare. Om det blivit mögelsporer på jorden från eventuellt bladmögel på bladen så hinner det försvinna före upptagning. Annars kan potatisarna smittas och ruttnar då under lagring.

2. Upptagningen görs helst i torrt väder för att hindra mögelsporer att spridas.

3. Potatisskörden får så ligga och torka till sig i källarvåningen där det är ca 15 grader, alltså inte så kallt som i matkällaren. När de legat där i två veckor är de klara för att ställa in i matkällaren där det ska vara svalt, men inte under 4 plusgrader.

Vi har odlat bara vår favoritsort ´Amandine´, en delikatesspotatis som både är tidig och håller sig fin hela vintern. Visst finns det att köpa men ekologisk hemodlad är ändå bäst.

Vår favoritpotatis ´Amandine´

 

 


Härliga havtorn – vintervitamin!

$
0
0

Bara några år gamla gav havtornsbuskarna så bra med bär i år! Rättare sagt var det  honbusken ’Tytti’ eller var det ’Terhi’ som gav 9 liter och hanbusken ’Tarmo’ gjorde ett bra jobb med pollineringen. Det var så tjockt med bär, som en orange korv längs grenarna.

Finfina havtornsbär!

Inte så fasligt mycket taggar på denna sort men så vansinnigt svårplockat då de satt så tätt ihop. Inte ens en liter hann jag på en timme! Men så värdefullt att ha i frysen dessa supernyttiga bär!

Busken bara 70 cm hög gav 9 liter!

Sötaste önskerosen har jag nu!

$
0
0

När jag skrev reportage från rosenträdgården i Husum, Örnsköldsvik, upptäckte jag en så söt ros bland flera 100-tals vackra rosor. Trädgården finns hos Marie Wiberg i Husum. Namnet ’Funny Face’ la jag på minnet och i somras fick jag tag på den.

Easy Elegance-rosen ’Funny Face’ zon 5

Allra sötast är den i knopp och när den slår ut är det som vackra ögonfransar mot rodnande kinder.  Att den blommar hela sommaren och är tålig mot regn är inte dåligt det heller.

Sötaste rosenknoppar

Bäst är det att den också är härdig då den säljs som rotäkta, alltså är roten och delen ovan jord samma sort. Samma gäller kanadensiska rosor. Det innebär att att om ovandelen skulle frysa bort kommer rotskotten som växer fram att vara samma sort. Många av de vanliga rosor som finns att köpa har en sorts vildros som rot. Därför kan man i en del trädgårdar se vildrosor med taggar och nypon där det en gång planterats en ädel ros.

Nästa säsong kommer du återigen att hitta härdiga rosor hos BillaBlom. Men vill du ha någon särskild  bör du förbeställa kring mitten av april. Buskar och träd  bör också förbeställas för vi kommer inte att ha något större sortiment av dem hemma.

’Funny Face’ Bild: Rosens Dag

Jag har några viloveckor från bloggen så det blir glest med inlägg, men tro inte att jag lägger av. I mitten av november är jag i full gång igen. Då närmar sig julen med mycket kul att skriva om, både blommor, bak och annat.

 

I gråa november behövs rosor – och härdiga sådana!

$
0
0

När november är grå och slaskig eller rent av bjuder på snö, som det varit i norr, ska vi komma ihåg att sommaren med ljuvliga rosor inte är så långt bort. Från Marie Vibergs trädgård i Husum kommer här några härdiga skönheter.

Ilo, ny finsk ros som är rotäkta. Snabbväxande och härdig till zon 5. Blommar i 4 veckor och passar som klängros eller som här att hänga över en vacker mur.

Albarosen ’Maxima’, är en buskros som också blir hög. Jag hade den tidigare som klängros uppefter en vägg. Klarar det mesta, och trivs ända upp till zon 7!

Maxima får ljusrosa knoppar som slår ut i vitt och doftar ljuvligt.

Marie pratade om en rosförädlare, Geschwind, som för länge sedan fick fram många fina rosor, som sedan fallit i glömska. Dessa rosor var hon mycket förtjust i, men de är ovanliga och svåra att få tag på. Nog skulle jag gärna ha denna med sin mättade purpurcerise nyans.

Geschwinds Schönste, buskros, zon 5

 

 

 

Romantiska blommor till bröllopsfesten – 3 sorters rosor och vit astilbe

$
0
0

I augusti leverade jag en stor laddning bröllopsblommor till Helena, dotter till en trogen kund. Helena planerade att göra egna blomsterdekorationer till alla borden, med liknande blommor som i brudbuketten. Här kommer några av hennes bilder. Visst blev det fint!

Tre sorters rosor i vitt och ljusrosa med vit astilbe

Titta noga på de större gröna bladen. Det är hallonblad som jag tipsade om, allt behöver man inte köpa, sommartid finns det mycket att hitta ute. Jag tipsade också om att det är viktigt att det man plockar får vattendra innan det används. Slokande växter är inte kul.

Den vita astilben var en fullträff, som pärlor på tråd!

Den ljuvliga väldigt ljust rosa är Adore Avalanche, och så var det vit Avalanche som jag fick tag på billigt med kortare stjälkar. Till dekorationer är det ingen mening att köpa med 60-70 cms stjälkar. Visserligen kan själva blomman då vara större men detta kom på onsdagen så det fanns tid för rosorna att slå ut riktigt fint. Dessutom var det kvistrosor med, alltså med många små täta runda rosor på varje stjälk. Sorten hette Miss Bombastic. Såå fin! De syns bäst på nedersta bilden.

Bröllopshjärta

Ett väldigt fint hjärta hade Helena och hennes mamma knåpat ihop av ängsull. Bra idé för den som hittar att plocka sådant.

Bröllopsblommor

Vad roligt att få leverera blommorna, inget är som bröllop! Floristkniv,   floristsekatör och oasis med tillbehör fixade jag också och skickade med ännu fler tips. Synd om några misstag gör att blommorna slokar innan kvällen är över.

 

Sydafrika 1: Fantastisk safari finns på fler ställen än Krugerparken

$
0
0

Här börjar vår reseberättelse. Efter tre spännade veckor finns massor att berätta. Tack vare många bra tips från bekanta, FBvänner, reseböcker, webbsidor och inte minst hotellvärdar fick vi med nästan allt vi ville se och göra.

Klart man vill åka på safari om man är i Sydafrika, fast naturen ligger alltid högst på vår lista. Så vi valde bort Krugerparken då den ligger långt bort. Där man får se allra mest av vilda djur, men vi blev fullkomligt nöjda med de viltparker vi var till. Vi flög direkt till Port Elizabeth som ligger ca 75 mil österut från Kapstaden där vi skulle avsluta vår resa. Kragga Kamma Game-parken blev vårt första besök, med bara någon mils körning. Lämpligt när man är trött efter en lång resa.

Giraffer i Kragga Kamma Game Park

Jag hade önskat mig att få se giraffer. På djurpark har man sett många djur, men det är inte samma sak att se dem i bur som i det vilda i sin rätta miljö. Vi körde runt i parken med egen bil och kom så nära djuren. Dessa tre giraffer stod alldeles invid vägen. Länge stod de alldeles stilla och såg så snälla och lakoniska ut.

Söta giraffungar fanns det också

Giraffer föder sin ungar stående, det sägs att ungen har ca 2 m innan den kommer ner på marken. Men snart är den på benen och börjar dia. Girafferna har otroligt långa ben, svårt att komma ner kan man tro. Vi såg en giraff sätta sig tungt ner på baken med benen rätt ut på marken. Den la sig sig inte som andra djur, men det såg så självklart ut.

Vårtsvin Warthog

En  kul gynnare var vårtsvinet som sprang runt och nafsade gräs. Kan inte kallas vacker men glad ändå. Har du sett filmen Lion King, så har du sett den glada sjungande Wartdog.

Ellipsvattenbock

Många olika antiloper, varav ellipsvattenbocken hade de snyggaste hornen.

Springbocken är Sydafrikas nationaldjur

Springbocken hade så vacker päls. Den hör till gruppen gaseller. Med oss hem i packningen hade vi två fina skinn som inte alls kostade mycket. Hamburgare av springbock åt jag en dag, det var gott men ingen större skillnad mot annat kött. Fanns också som torkat kött, som var väldigt vanligt. Biltong kallades det och kunde vara av olika viltkött eller nötkött.

Brokbocken var också vacker

En höjdpunkt var också de maffiga trubbnoshörningarna. Vi hade tur att de inte låg och vilade i eftermiddagshettan. Riktigt stora lass, de största hanarna kan väga 3 600 kg! Noshörningarna var på ganska stort avstånd men sådana bjässar syns bra ändå. Jag hann inte fånga med kameran när vi såg hur den till vänster pissade och brakade iväg med en riktig dusch rätt ut mot den andra.

Trubbnoshörning

Ett zebraskinn hade mannen god lust att köpa med sig hem. I en liten restaurang inne i parken fanns det sådana, men det räckte inte med några tusenlappar där inte…

Burchell´s zebra

Kragga Kamma-parken var inte särskilt stor, vi stannade i 4 timmar men då blev det många stopp för att fota också, och vi hann med att äta på restaurangen. Väldigt billigt inträde till parken, bara 90 rand/person (ca 60 SEK) Fast parken var liten jämfört med andra parker fick vi se så många djur, betydligt fler än dessa bilder. Växtligheten var inte så hög att djuren skymdes och de såg ut att trivas och må så gott.

Dessa djur fanns i parken

Dagen därpå var vi till Addos Elephant Park, det kommer härnäst i berättelsen och sedan blir det inlägg med mäktiga naturvyer.

 

En till av önskerosorna som lyckats bra

$
0
0

Inte alltid lyckas jag med de rosor jag vill ha. De kanadensiska är säkra kort men ibland hittar jag någon annan önskeros jag så gärna vill ha. ´Camelot´ är en av de där speciella, med sina fräkniga kronblad i rosa skiftningar och en härlig citrusdoft. Den kan användas både som buskros och klätterros, och där den trivs kan den bli 2-3 m.

En av mina önskerosor ´Camelot´

Faktiskt har min på ett år dragit iväg till 1,5 m. När jag köpte den läste jag att zon 4 skulle gå, men en del uppger zon 3. Här på vår tunga lerjord skulle jag säga att vi har zon 4-5. Men vissa rosor gullas det med, en av dem är ´Camelot´. Den växer väldigt väldränerat i en slänt och och leran är utbytt mot grov sand, Åkerstedts metod. Dessutom är det avrinning från botten av planteringen där fler önskerosor fått sitt hem.

Ros ´Camelot´

Länge, länge blommar rosen, långt in på hösten. När den till slut gett sig skyddar den jag med en hög med grov sand, och innan vårsolen kommer sätter jag på juteväv så inte känsliga knoppar startar för tidigt.

Många blommor bjuder ´Camelot´ på

Hoppas nu på en mild vinter så rosen får fortsätta etablera sig. Med åldern kan den tåla lite mer.

Jag hade lovat fler inlägg om Sydafrika men nu har jag kört fast på att ladda upp videon från elefantparken. Så fort jag fått hjälp kommer inlägget och många fler.

 

 

 

 

 

Baka smarrig Milk Tart från Sydafrika med billiga ingredienser som finns hemma

$
0
0

Många härliga minnen har vi från Sydafrikaresan. Kul med det man inte sett förr och kul med nya smaker. På ett av ställena vi bodde, en gammal vingård, låg det några intressanta böcker i lägenheten. I den ena boken hittade jag lokala recept, riktigt lyckat då receptet till den goda kakan jag köpt dan innan fanns med. Mannen hade fått matförgiftning så jag fick det mesta av kakan själv. Det gick lätt, så att säga. Jag har översatt receptet och provbakat, så här kommer det.

Den köpta Milk Tart som jag fick nästan hela för mig själv

Milk Tart (Melktert) 200 gr ugnsvärme

Pajdeg för en form på 22-23 cm. Finns flera recept längre ner i inlägget.

Fyllning:

0,6 dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 msk Maizena majsstärkelse

en nypa salt

6 dl mjölk

1/2 tsk kanel eller 2 tsk vaniljsocker eller annan smaksättning

30 ml mjukt smör

2 noggrant uppvispade ägg

lite kanelpulver ovanpå om du vill

Min hemlagade Milk Tart med sydafrikanska handgjorda souvernirer i bakgrunden

Smörj en låg pajform eller använd en form med löstagbara kanter och smörpapper i botten. Tryck ut pajdegen (se nedan) och låt stelna i kylen eller frysen.

Fyllning: Blanda socker, mjöl, salt och smaksättning och vispa ihop med lite av mjölken så det blir en tjock smet. Värm upp resten av mjölken och vispa ner mjölsmeten lite i sänder. Låt sjuda tills det tjocknar. Rör noga i botten under tiden. Ta kastrullen från spisen och rör ner smöret. Låt kallna innan du rör ner äggen. Jag fuskade med en aning gul livsmedelsfärg så såg kakan godare ut.

Häll i fyllningen i pajformen och grädda i ca 30 minuter tills degen är gyllengul och fyllningen nästan stelnat  i mitten. Strö på en aning kanel om du vill. Serveras ljummen eller kall.

I receptet är det Rooibos syrup som tillbehör (kokad av vatten socker och en tepåse), men jag föredrar glass och färska eller frysta bär. Annars är kakan bara såå god som den är.

En julvariant med rivet apelsinskal och saffran som smaksättning ska jag prova. Eller citronskal och hackade nötter ovanpå kakan. Eller essens ex banan, eller rom. Eller att koka mjölken med stjärnanis och kanelstång. Eller…

Recept på god pajdeg har du här eller ta ditt favoritrecept.

125 g smält smör

4 dl vetemjöl

1dl socker

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smöret och tryck ut degen direkt i en smord pajform. Ställ sedan in i kylen eller frysen ett tag så att degen stelnar.

Eller:

100 g rumsvarmt smör och 1,2 dl socker vispas ihop. Vispa ner 1 ägg och 1 msk mjölk. Blanda snabbt ner 200 gr vetemjöl och låt degen vila en stund i kylen innan du trycker ut degen i pajformen.

 

 

 

 

 

 

 


Idé för adventsstjärnorna

$
0
0

Jag köper gärna någon ny adventsstjärna ibland, så till slut ligger det rätt många i julkartongen. De man är trött på kanske man kastar eller ger bort. Men en idé vore att exponera alla som här. I olika höjder och gärna med olika former. Nåt sorts tema behövs om det ska se vettigt ut, exempelvis ett färgtema med några kontraster. Någon liten ljusslinga mitt i allt och några stjärnor i bollform. På Formexmässan för några år sedan hittade jag denna utställning. Meningen var att visa upp allt som leverantören hade att bjuda på. Men här kan man hitta inspiration för att pynta en vägg med bara stjärnor istället för att hänga en i varje fönster. Maffigast förstås om man hittar en tom vägg mittemot ett fönster. Det blir nåt att se utifrån genom fönstret! Är väggen inte mörk går det ju att hänga upp ett tyg, svart eller midnattsblått. Då kan man dra sladdarna bakom tyget. Eller häng i grupp mitt i ett rum, fast då går det inte med så många, pga av alla sladdar.

Idé för advent med julstjärnor i massor

Det behövs förstås vansinnigt med eluttag, nån sorts ramp med förgreningar, och sedan finns numera stjärnor som går på batteri. Den som vill ha mer stjärnor kan snart fynda i en del butiker på Black Friday. Alla stjärnor behöver inte vara de tjusigaste. Det är mängden som gör det. Skicka gärna en bild om du testar detta!

Adventsstjärna sa man förr men numera kallas den ibland julstjärna. Advent är den kristna högtiden som är en förberedelse för att fira Jesu födelse, Advent betyder ankomst och det är i väntan på Jesu ankomst man tänder sin adventsstjärna. Så nog är namnet adventsstjärna passande. Den symboliserar också stjärnan på himlavalvet som ledde de vise männen till barnet i krubban. Vise männen firas på Trettondedagen efter jul, så efter den dagen släcker i alla fall jag stjärnorna.

Nu börjar jag få ordning på bilderna från Sydafrika, så snart fortsätter reseberättelsen.

Sydafrika 2: Addo Elephant National Park

$
0
0

Dag 2 på Sydafrikaresan blev elefanternas dag. Addo-parken ligger bara en halvtimmes körning österut från Port Elizabeth där vi startade vår roadtrip. Vi valde den södra entrén i Colchester och planerade att åka ut via den norra, för att hinna fram före kvällen till hotellet på nästa dags besöksmål Graaff-Reinet. Bra tips från vänner som bott i Sydafrika. Med bra planering hinner man uppleva mer.

I Addos Elephant National Park

Vår värd på hotellet Amani Guest Logde, Carl, gav många ovärderliga tips för hela resan. Karta för hela Garden Route med avstickare och Kapstaden och två A4-blad med ställen att googla på och besöka. Och råd om säkerhet och bilkörning. En perfekt start på resan att få dessa råd.

Carl på Amani Guest Lodge i Port Elizabeth bjöd på massor av bra tips

Om Addo sa han: ”Det är ju en elefantpark” , när vi funderade på att betala för att ta med en guide i bilen. Han menade på att parken inte var så särskild förutom elefanterna så vi kunde titta själva. Till exempel lejon fanns det bara några få av . Dan innan hade vi sett så många djur (HÄR kan du läsa om det) så vi gick på Carls förslag och körde själva. Möjligen hade vi fått se fler elefanter, och kanske några fler andra djur förutom antiloper och vårtsvin, men det var spännande ändå. Inträdet gick på ca 180 kr/person. Absolut prisvärt.

Man har väl sett elefanter på zoo, men att se dessa jättar gå förbi alldeles invid bilen är ett häftigt minne. Precis som girafferna jag berättade om tidigare var elefanterna kolugna, men blir de retade kan de lätt vända upp och ner på bilen med sin kraftiga betar och snabeln. Om elefanten stampar med fötterna, lyfter på snabeln och trumpetar, då ska man se upp! Nu rev elefanterna ner grenar och kastade in i munnen med snabeln och trampade oberörda långsamt förbi bilarna som stod på rad med folk som glodde allt de kunde. Bilen framför oss la in backen när elefanten stod vid huven, men vi var precis bakom, så det blev svårt att backa…det blev ett hopp i videon när jag puttade på chauffören – mannen – så att han backade lite. Man blir nästan paralyserad av djurens storhet. Videon delvis filmad genom bilfönstret är hoppig men upplevelsen var desto bättre. Kika här och upplev du också.

Man kan gott och väl tillbringa hela dagen i parken, det finns många vägslingor man kan köra. Vägarna är riktigt dåliga på vissa ställen, så vi körde fast i en backe, men kom loss efter att ha tagit ny sats. Det är inte läge att passageraren går ut och skjuter på bilen direkt… i viltparkerna är det ABSOLUT förbjudet att gå ur bilen förutom på vissa ställen där det finns fika och mat att köpa. Men det sker också på egen risk. Att gå ur bilen, alltså.

Vill man se mycket djur är tidig morgon och skymning bäst. Då är det bättre att man bor i en lodge inne i parken och åker ut i takad jeep på guidad tur innan eller efter parkens öppnande. Man sitter högre upp och ser bra, taket skyddar mot den starka solen men åt sidorna är det öppet. Men dessa boenden i viltparkerna är rejält dyra. Eftersom vår trip varade i 3 veckor sökte jag reda på billiga boenden. Åker man så långt är det värt att stanna länge. Boendena kommer jag att tipsa om i ett annat inlägg. Och att hyra bil är toppen, man får frihet att göra vad man vill i sin egen takt, hellre än en gruppresa. Men det tarvar mycket tid till planering. Jag kommer att bjuda på många fler tips.

Vi körde ut på norra delen mot Paterson och sedan N10 och vidare mot nästa mål. Alla kommande inlägg får också rubriken Sydafrika med stigande numrering. Vill du sedan läsa mer om Sydafrika – skriv bara in det ordet i sökrutan upp till höger.

 

 

Julgott 13: Hemgjord apelsinlikör

$
0
0

Det är lätt att göra apelsinlikör själv och det finns så mycket den kan användas till, jag brukar ha den till olika desserter. Jag har hittat några nya spännande dessertrecept med apelsinlikör som ska testas. Sedan kommer de här. Det är ju inte jul än…

Likören finns att köpa färdig förstås men blir billigare så här och är roligare att göra själv. Och till jul vill man ju pyssla lite extra med godsaker. En fin gå-bort-present. Börja nu så är det klart till julafton.

Enkelt att göra egen apelsinlikör!

Apelsinlikör
6 ekologiska apelsiner
½ liter vodka, konjak eller rom
500 g strösocker eller rårörsocker
1 vaniljstång

Bara 4 ingredienser behövs för den fina apelsinlikören


GÖR SÅ HÄR:

  • Tvätta apelsinerna noga, skölj och torka av dem
  • Skala av det gula på skalen och klipp det i små strimlor
  • Lägg skalstrimlorna i en flaska eller burk, varvade med socker (rårörsocker ger fin färg och mustigare smak) och den uppsprättade vaniljstången i bitar
  • Häll över spriten och och sätt på locket, skaka då och då tills sockret lösts upp
  • Låt stå i köksskåpet i minst 4 veckor och skaka om ibland
  • Sila  likören, häll på flaskor och korka igen
  • Njutes med sparsamhet, alla barn vill ha en nykter jul!

Fler julrecept, floristidéer och pyssel hittar du genom att använda sökrutan uppe till höger. Skriv in jul, julgott, julpyssel eller julinspiration.

Ett äpple om dagen för hälsan och för smaken. Saga och Ester är nya favoriter!

$
0
0

Jag köpte ett Saga-äpple fast jag har mycket egen frukt i källarn. En butik här Övik är bra på att ta hem svensk frukt av olika slag. Saga är en av de nyare sorterna, som jag ville testa. I några år har sorten funnits men jag har inte hittat den förrän nu. Väldigt god arom, sött, krispigt och saftigt. De allra bästa sorterna som korsas fram går raka spåret till yrkesodlarna. Vi privatodlare kan inte få tillgång till den sorten, annars hade jag gärna ympat in Saga.

Förutom den goda smaken har Saga ännu en bra egenskap, att fruktköttet inte mörknar fort, ja nästan inte alls. Ser trevligare ut i exempelvis sallad och om man vill torka äppelringar. Saga får plats tillsammans med mina höst- och vinterfavoriter Aroma och Ingrid Marie. Ja och så ska jag inte glömma Cox Orange, men den är inte härdig här, däremot Esters päronäpple som har liknande smak och får ganska små frukter liksom Cox Orange, men mognar tidigare. Det är en sort funnen i Finland och är ganska ny här i Sverige. Den klarar zon 7 och ger mycket stor skörd.  Tänk vad många goda äpplen det finns!

Esters päronäpple från Finland lika god som Cox Orange

Ett äpple varje dag sägs göra susen för kroppen. I tidningen Land läste jag att forskare hittat ett supernyttigt ämne i äpplen, en antioxidant som kallas fisetin. Enligt en aktuell studie ska ämnet motverka åldrandet i våra celler. God och billig medicin tänker jag och svenska äpplen gör nog extra nytta, då det behövs mindre med bekämpningsmedel i kallt klimat. och våra svalare nätter ger dessutom godare smak.

Tävling varje adventshelg om fina fröpaket från Impecta!

$
0
0

Fyra söndagskvällar i advent drar jag en vinnare som får ett fröpaket från Impecta! Jag väljer fröer både till ätliga och blommande växter så det ska passa alla. Och en del går att odla inomhus. Snart kommer också Impectas nya fröer, de blir spännande att välja ur!

Det går till så att du klickar på fliken Tävling och svarar på en enkel fråga, så drar jag varje söndagkväll en vinnare bland alla rätta svar ända fram till jul

Denna tävling avslutas 1:a advent sön 2 december kl 20.00. Kolla in nedan vad du kan vinna! Alla dessa 5 fröer i ett paket!

En del har så lyxigt med vild ramslök, men vi andra kan så och få många egna plantor. Bladen har såå god vitlökssmak! Redan efter nyår kan du börja med sådden.

Ramslök

Basilika fungerar utmärkt att odla inomhus när de gröna fingrarna börjar längta efter att gräva i jorden. Med belysning går det till och med nu, en LED-lampa eller ett billigt lysrör någon dm ovanför duger bra. 16 timmars ljus och 8 timmars mörker per dygn fixar du lätt med en timer.

Storbladig basilika ´Genovese`

Massor av småtomater ger `Vilma´ som är så lågväxt att den går bra att odla i en 5 liters kruka. Har du belysning är det bara att sätta igång när du vill! Efter 110 dagar mognar de första tomaterna.

Körsbärstomat ´Vilma´

Dessa vackra pionvallmo sår du utomhus när våren har tinat upp jorden och den reder sig. Härligt att plocka många buketter med fluffiga blommor i alla färger! Även frökapslarna är fina!

Pionvallmo

Palsternacka är en av de godaste rotfrukterna men har riktigt lång utvecklingstid, så den ska sås ute i trädgårdslandet så fort du bara kan på våren. Eller pröva vintersådd som det talas så mycket om nu. Enklast gör du det när jorden frusit till. Strö ut fröna och täck med lite påsjord eller sand, så känner fröna själva när det är dags till våren att börja gro. Här har jorden frusit till ordentligt, i natt var det minus 18 till och med. Så du som har abstinensbesvär i avsaknad av trädgårdsarbete kan gå ut så, eller lägga fröna på lager tills nästa år.

Ta chansen och tävla, och vinner du inte denna gång blir det 3 tävlingar till om fröer från Impecta. Och nån mer tävling med andra vinster också.

Palsternacka F1 ´Gladiator´

Viewing all 985 articles
Browse latest View live