Quantcast
Channel: Monica Söderström – Trädgårdsdesign, odling, blommor, hus och hem
Viewing all 985 articles
Browse latest View live

Välkommen med på kranskurs!

$
0
0

För dig som bor nära Örnsköldsvik finns nu chansen att vara med på kranskurs hemma hos mig torsdag 6 dec kl 18.30-21.00. Lite julmys med fika. Kostnad 256 kr. Vi binder med mossa eller nobilisgran på halmkrans 25 cm, eller halmhjärta. Ta med egen sekatör om du har. Material till själva kransen ingår, förutom pynt som finns att köpa till.  HÄR  på Sensus sida kan du anmäla dig och betala kursavgiften. Ring gärna mig för mer info : 0736-372212

Julkrans

Det finns också material till några stora kransar som på bilden, mot tillägg.

Mixad julkrans


Sydafrika 3: Lantligt Bed & Breakfast med ljuvlig trädgård

$
0
0

Nu måste jag visa trädgårdsbilder från Sydafrika. Jag hoppar fram en bit i vår reseberättelse, för visst behövs lite blommor nu i mörka december! Och ett bra hotelltips är det också. Värt alla gånger att ta sig hit! Vi besökte förstås många olika trädgårdar men detta lilla Bed&Breakfast Prince Albert Country Stay, överraskade med en ljuvlig innergård. När jag bokade såg det inte så lockande ut, då första bilden på bokningssidan visade en lite shabbig husfasad. Men jag chansade för med så lång resa ville jag hålla nere priset på alla övernattningar. Och här hittade jag ett riktigt smultronställe för 604 kr.

Trädgården vid Prince Albert Country Stay

På den här bänken fick man vila på en bädd av vissnade kronblad som dråsat ner. Det måste ha varit två plantor ihopplanterade för att få både vita och rosa blommor.

Finns det nåt vackrare än vissen bougainvillea?

Det visade sig att stället också var en liten lantlig antikaffär. Den stod öppen från innergården dygnet runt så vi boende kunde gå in och titta. Kylen fick vi också låna, det var ju ändå öppet till köket också.

Lite snett och vint men så charmigt

Det doftade så gott i trädgården, jag gissar att det var en sorts jasmin. Här kunde man stanna länge, men vi skulle ju vidare till nya platser. Jag är glad att jag valde detta boende i alla fall.

Klättrande jasmin

Ett antal enformiga hotellfrukostar hade vi hunnit med när vi kom hit. Helt okej, men jag blev less på vitt bröd, marmelad, söt yoghurt på burk och sedan en stadig English Breakfast med korvar, äggröra och flottigt bacon. Stabbigt! Här var det helt annat. En överraskning det också. Under det vita nätet, liksom över en himmelssäng, var frukosten uppdukad med blommigt gammaldags porslin.

Under nätet stod frukosten uppdukad

Bästa frukosten

Här var det lokala råvaror, yoghurt från mejeriet i byn några km bort, ortens honung, torkad frukt, en läcker fruktsallad med violer, hembakta muffins och allt serverat med lantlig charm. Över kannorna låg små virkade dukar med tyngder för att hålla borta eventuella flugor. Sedan kunde man få en stadig engelsk frukost därpå, vilken visade sig också vara riktigt bra.

Vårt rum bakom dörren till höger

Är det bara en skön ren säng så tycker jag att rummet kan gå för sig. Vi åkte ju oftast vidare nästa dag. Men här bjöds på mer, rummen var lika personligt inredda som allt annat. Lantligt med krusidullig järnsäng, tavlor med engelska kungligheter och en del intressanta gamla böcker om engelska kungahuset.

En plats under bougainvillean

I den idylliska byn fanns faktiskt mer att se. Så jag återkommer om det. Vad gäller trädgårdar ska jag berätta om ett arrangemang med öppna trädgårdar som gick av stapeln just när vi var där, om Kapstadens botaniska trädgård Kirstenbosch, stadsparken Company´s Garden och mer ändå. Och mäktig natur, roliga butiker…Sydafrika-ämnet kommer att räcka länge.

Tävling från om fröpaket från Impecta kommer någon av närmaste dagarna.

 

 

 

Julpyssel florist: Fin julkrans av gratis material från trädgården

$
0
0

Många har en viss barrväxt i trädgården som ger en tät och fin julkrans. Här får du tips på en du kanske inte provat! Täta fina förgrenade kvistar ger den så det går på en halvtimme att binda en krans. Tipsen på hur du binder den finns HÄR i tidigare inlägg.

Krans med material från trädgården

Enklast är att binda på en halmkrans, den går att återanvända år från år. En rulle spoltråd, avbitartång och en sekatör är vad du dessutom behöver.

På en halvtimme är kransen klar

Känner du igen barrväxten? Ja, det är sockertoppsgranen som är vanlig i många trädgårdar. Faktiskt liknar kransen nu en gammaldags enriskrans, men det är betydligt jobbigare att skaffa sådant material och enris är väldigt stickigt. Och denna krans är så mycket grönare. Sockertoppsgranen blir ofta större än vad man tänkt, så det är ingen nackdel att klippa den ibland. Jag klipper inte längre än 10 cms bitar och lite här och var så det inte märks så mycket. Nästa sommar växer granen till och fyller ut de små luckorna. Vill man klippa rakt av över hela granen, ex med en häcksax, så bör man inte ta mer än vad som växt ut under sommaren. På sockertoppsgranen blir det nog så korta kvistar då, men större barrväxter kan det fungera med. Men man ska inte klippa i kyla, för att inte skada verktyg och träd.

Sockertoppsgran ger perfekt kransmaterial

Sedan tidigare finns många inlägg om julpyssel, sök bara på det ordet i rutan uppe till höger. Ha det så mysigt med julpysslet!

Ikväll kommer tävling 2 med ett spännande fröpaket från Impectas nya sortiment!

Så blev kransen pyntad och kommer att hänga på en dörr i Halmstad

 

 

 

 

 

 

 

 

Tävling 2 om fröpaket från Impecta!

$
0
0

Detta är ett sponsrat inlägg.

Nu är Impecta fröhandels nya fröer ute! Jag väljer 5 spännande sorter till veckans tävling. Fröer både till ätliga och blommande växter så det ska passa alla. Ur veckans fröpaket går en del att odla på balkong om man inte har trädgård.

Det går till så att du klickar på fliken Tävling och svarar på en enkel fråga, så drar jag varje söndagkväll en vinnare bland alla rätta svar ända fram till jul.

Denna tävling avslutas 2:a advent sön 9 december kl 20.00. Kolla in nedan vad du kan vinna! Alla dessa 5 fröer i ett paket!

Bondböna har åter blivit populär, en väldigt lättodlad, god och näringsrik böna. Sås i trädgårdslandet på våren när jorden reder sig.

Bondböna ´Karmazyn´

Jätte-eternell minns jag från när jag var barn. Då var de inne och jag var så fascinerad av de torkade pappersliknande evighetsblommorna. Nu är de åter i ropet – allt kommer igen…det är en sommarblomma där fröna behöver förkultiveras inomhus, annars hinner den inte blomma i tid. När du torkat blommorna går de att spara i många år.

Jätte-eternell ´Swiss Giants´

En spännade tomat är ´Voyage´ också kallad picknick-tomat, som man kan plocka i delar. Kul att ha många tomatsorter med olika utseende och färger. Den här får gärna dyka upp i min odling!

Tomat ´Voyage´

Brytsockerärter är ju så goda, hinner jag inte odla andra grönsaker vill jag i alla fall ha knapriga ärter att plocka åt mig när jag går runt i trädgården. Den här är så låg att man till och med kan odla den i en stor kruka på balkongen.

Brytsockerärt ´Half Pint´

Söta saftiga spetspaprikan F1 ´Estilo´ ska odlas i varmt läge och den funkar även på balkongen för den som inte har trädgård.

Spetspaprika F1 ´Estilo´

Klicka in på fliken Tävling uppe i listen, och svara på en mycket enkel fråga så är du med! Och nästa vecka kommer en ny tävling om fröer, tävlingar om nya böcker kommer också.

Hoppas vi ses igen!

 

 

 

 

4 läckra småkakor bakade med godis

$
0
0

Prova mina recept på kakor med godis! Polly, Kicks, Dumle och After Eight ger så goda kakor. Säkrast att baka kakorna nära in på jul, om de ska finnas kvar då. Eller tejpa igen burkarna…

Godis i kakor – blir smaskigt det!

HÄR är receptet till After Eight-kakor. Just nu är de min favorit bland de fyra godiskakorna.

After Eight-snittar

HÄR är receptet till Lakritskakor. De bakas med Kicks lakritskola.

Lakritskakor

Dumlekakor hör också till gänget. Det receptet har jag använt i många år och när jag får tag på lakritsdumle blir de extra goda. Ingen bild på dem men väl recept!

Dumlekakor 16 st 175 gr 15 min

200 g smält smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
16 dumlekolor

Runda folieformar
Noblesseplattor

Blanda alla torra ingredienser och häll på det smälta smöret. Rör smeten slät.

Ställ formarna i en långpanna och lägg en dumle och en boll av smeten i varje form. Enklast är att först göra rullar av smeten så går det att mäta upp så alla  bitar blir lika långa och sedan rulla varje till en boll.

Gräddas i mitten av ugnen i 15 minuter.

Lägg en Noblesseplatta på varje kaka medan de är varma. Går att utesluta. Alternativt, lägg i lite hackad choklad som får smälta.

Pollygömmor har en god överraskning inuti när man biter i kakan! HÄR finns receptet till Pollygömmor. Absolut jättegoda!

Pollygömmor

Vill du hitta fler recept, använd sökrutan uppe till höger. Sök på kakor eller julgott. Det finns också en hel del glutenfritt där.

Lycka till med baket och ät inte så mycket smet!

Julklappstips från BillaBlom!

$
0
0

Snart blir det ljusare igen och alla trädgårdsälskare börjar tänka på nästa odlingssäsong. Då är det populärt med en trädgårdspryl eller ett presentkort hos BillaBlom! Under våren erbjuder vi också kurser, ett sådant presentkort kan också bli uppskattat! Ta kontakt (0736-372212) om vilka kurser som erbjuds! Inga fasta öppettider, ring eller messa innan du kommer! Från 35 kr hittar du julklappar med kvalité. Proffsvektyg mm.

Praktiska kvalitétsgrejor för trädgården!

Fr v på bilden ovan: Roshandskar 35 kr, Krukmakare 125 kr ( för tidningspapper), Japansk grensax nu 495 kr (ord 595 kr), Planteringsspade nu 155 kr(ord 195 kr), Japansk grensåg Bäst i test 365 kr, Ympkniv 285 kr, Trädgårdsmästarens tvål 39 kr, Japansk supervass sekatör 425 kr, Floristsekatör 165 kr, Kraftig spade Weibulls 99 kr( ord 175 kr) Vi kan ta med till stan och Nordingrå, betalning med swish el kort.

Med rabattkant behövs ingen trimning och kantskärning

Riktigt populär blir du när du ger en eller flera Garden Edge-rullar (6 m). Och om du erbjuder dig att gräva ner dem också… vilket i och för sig går fort!

 

Sydafrika 4: Vild natur i Tsitsikamma med många blommor vi känner igen

$
0
0

Tsitikamma låter så där typiskt afrikanskt på namnet. Dit ville vi förstås åka och valde att se Storms River av alla vackra ställen i parken. Den ligger i Garden Route National Park som man hittar i Garden Route som sträcker sig längs sydkusten, en stor del av sträckan mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Garden Route åker man inte för att se trädgårdar, utan det är för den storslagna naturen, med Indiska Oceanens bränningar mot den vilda kusten. Mycket äventyrsturism kan man också välja på. Sedan är det ju inte som man föreställer sig Afrika, bara djungel och vildar som man får se upp för. Nej, Sydafrika är ett väldigt modernt och utvecklat land fast med stora klasskillnader, och de flesta vägarna är asfalterade. Landet koloniserades av europeer, så mycket av kulturen känns bekant. Kolonisatörerna fann ett land med stora naturresurser och mycket av skogarna är tyvärr nedhuggna för länge sedan och många elefanter som fanns längs Garden Route blev utrotade. Nu är man mera medveten om att bevara natur och djur.

Indiska oceanens mäktiga vågor var fascinerande

Det är enkelt att hitta till Storms River, bara att följa stora motorvägen N2. Vi kom från östra hållet så vi stannade först till vid kända Storms River Bridge. Man kunde gå en slinga på och inunder bron och se den djupa ravinen. Bensin och en bra turistbyrå fanns också där. Sedan körde vi vidare till målet Storms River Village.

Storms River Bridge

Det fanns många vandringsleder, vi valde den lättaste på 2 km tur och retur till Storms River Mouth. En enkel vandring längs trall och trappsteg, men mycket upp och ner. Det var så väldigt varma dagar så visst kom det lite svett ändå. Målet var den kända hängbron, och längs vägen syntes många bekanta växter som vi har hemma som sommarblommor eller krukväxter. De bilderna kommer sist i inlägget. du känner nog igen de flesta…

Häftig grotta längs leden

Här kunde man hyra kajak och paddla upp längs floden.

Målet var hängbron över Storm River Mouth

Den som inte ville paddla fick gunga med  hängbron och se häftig utsikt.

Vandra vidare
Vackra ruffa klippor
De vita kallorna fanns i mängder i ravinerna längs leden
Tydligen trivs kallor ganska skuggigt, skyddat och väldränerat. Fukten får de från havets vindar.
En söt suckulent jag inte vet namnet på, kanske du vet?
Pelargonen känner vi i alla fall igen! Det är ju bl a från Sydafrika den härstammar!
Vackert som en tavla med några små vilda lobelia i muren!

Restauranger och souvernirbutik fanns det vid ledens början. Många butiker har samma turistkrafs men här hittade jag ett  fint litet handmålat keramikfat, lagom att ta med i handbagaget. Vill du läsa tidigare inlägg om Sydafrika, skriv bara in ordet i sökrutan uppe till höger!

Tävling 3 om fröpaket från Impecta kommer under veckan.

Bra deg till julpysselhjärtan och andra dekorationer

$
0
0

På Facebook hittade jag en riktig bra idé för julpyssel med barnbarnen igår. En väldigt smidig hobbydeg, som förstås inte går att smaka på pga av den stora mängden bikarbonat. Inte bara hjärtan utan mycket annat kom vi på. Till exempel järneksblad och små kulor som vi sedan kan måla i grönt och rött. Dem och de små hjärtana kan vi limma på julkort vi ska göra nästa pysseldag.

Julhjärtan av hobbydeg

Här är receptet med lagom mycket för 4 barn:
Hobbydeg

4 dl bikarbonat, 2 dl majsstärkelse och 3 dl vatten blandas i en kastrull och kokas under noggrann omrörning tills degen tjocknat. När den svalnat är den klar att använda. Jag köpte stora påsar bikarbonat på ÖoB till ett bra pris. Man kan kavla ut degen med också bara platta ut med handen. Mjöla på bakbordet och måtten så degen inte fastnar. Eller tryck ut på bakplåtspapper. De hjärtan som skulle hängas upp fick ett hål med hjälp av ett sugrör. Degplutten får sedan bli ett bär till järneken. Bara att blåsa i sugröret så hoppar den ut. Doppa sugröret i mjöl varje gång.

Julpyssel av billig hobbydeg

För att få ett fint mönster kavlade vi spets ovanpå. Ganska grov spets bör det vara. Sedan ska baket lufttorka i 1-2 dagar beroende på storlek. När de torkat blir det fint kritvita. Så får vi se när nästa pysseldag blir. Jag har legat nästan hela dan i hög feber och nu släpat mig upp till datorn. Hoppas det vänder redan imorgon. Jag tar till alla naturmedel jag vet, får se om det ger resultat.

Hjärtan med spetsmönster

Tävling 3 om fröpaket från Impecta

$
0
0

Vi fortsätter jultävlingarna med ett knippe trevliga fröer. Klicka bara på fliken ”Tävling” längst upp på sidan och svara på en enkel fråga!

En chiliplanta är kul att ha även om man tycker de är för starka för att konsumera. Dekorativ blomning och denna har svarta kartar och mognar i rött. Chili har lång utvecklingstid så det är bra om man kan komma igång med sådden redan i februari.

Chilipeppar ´Vampire´

En annan snygging är den mörka petunian som skiftar i svart och vinrött.

Petunia F1 ´Debonair Black Cherry´

Tomaten ´Kakao´odlade jag för första gången i somras och kan intyga att den gav en otroligt stor skörd. 

Tomat ´Kakao´

Vinbärstomaten har efterfrågats så nu har du chansen att odla den. Minitomater men massvis.

Vinbärstomat

Och sist en blomma som står sig. Fingerborgsblomman fröar sig så man får nya plantor varje år. Men bäst att se upp så det inte blir bara fingerborgsblommor i din rabatt!

Fingerborgsblomma ´Camelot White´

Nästa vecka kommer Tävling 4 med andra finfina fröer!  Och när jag orkat läsa Årets Trädgårdsbok Skogsträdgården och recenserat kommer tävling om den. Just nu har influensan däckat mig, så krafterna idag räckte bara till detta inlägg. Men jag kommer igen…

Chilifrö ´Jamaican Bell´gratis till 10 första!

$
0
0

Julens klockor ringer snart in och vad passar väl då bättre än att ge bort fröer till min favoritchili som ser precis ut som juleklockor! Och till jul ger man presenter så jag skickar en fröpåse till de 10 första som mailar sin adress till info@gladigront.se. Skriv ”chilifrön” i titelraden. REDAN HAR 13 st anmält sitt intresse så då gör jag några påsar till med sedan är det slut! Men tävling 4 om fröpaket från Impecta kommer senare i veckan och avslutas 4:e advent, se kommade inlägg eller under fliken Tävling.

Chili ´Jamaican Bell´

Det bra att komma igång tidigt med frösådden då chili har lång utvecklingstid. HÄR finns såråd.
Sedan är det bra med en stor kruka/hink, då kan plantan bli som en liten buske, men börja med liten kruka och öka på eftersom.

Snabblagad glutenfri raggmunk med bara 3 ingredienser

$
0
0

Den som har några ägg och potatisar kan fixa en billig middag. Näringsrikt och väldigt gott. Jag tänker på raggmunkar. Receptet är på ett ungefär för potatisar är ju olika stora. Tillsätt bara mer ägg om smeten är för tjock, den ska vara lös, nästan rinnande. Då blir kanterna härligt knapriga.

Raggmunkar  2 portioner

Tvätta 4 stora potatisar, skalet kan vara kvar. Riv dem grovt direkt ner i en bunke. Tillsätt 2 ägg och 1 tsk salt och vispa om med en gaffel. Hetta upp smör i en stekpanna och stek små plättar tills de är ljusbruna. Serveras med sylt, gärna lingonsylt.

Nyttig snabbmat

Massor av jordnötssmör, choklad och kokos kan inte bli annat än en smarrig kaka!

$
0
0

Prova mjuka kakan som är en av mina godaste på kakfatet i jul. Smarrig smet med mycket godsaker så man tar gärna en smaksked också under baket! Jag gör dubbel sats i en vanlig långpanna 30×40 cm. Det blir knappast något över ändå…

Läcker kaka med jordnötssmör, choklad och kokos

Jordnöts- och chokladkaka med kokosglasyr 48 rutor 175 grader i ca 17 minuter

3 ägg
2,5 dl Strösocker
340 g jordnötssmör (1 burk)
0,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
50 g hackad mörk choklad
Kokosglasyr:

2 dl kokosflingor
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt jordnötssmör och mjölk. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggvispet. Chokladen kan du också blanda ner eller bara strö ovanpå smeten. Grädda i långpanna med bakplåtspapper i mitten av ugnen tills kakan nästan är torr. Ca 17 minuter tar det. Ta då ut kakan och bred över kokosglasyren som du kokat ihop under tiden. Ställ in högt upp i ugnen och låt få lite färg.

Glasyren: Rosta kokosflingorna under omrörning i en torr stekpanna tills de blir ljusbruna. Smält smöret i en kastrull och rör ner kokosen och övriga ingredienser. Värm försiktigt under omrörning tills det tjocknar. 

Smeten blänker av allt smaskigt innehål!



Jultävling 4 Fröpaket med 5 roliga fröer från Impecta

$
0
0

Detta är ett sponsrat inlägg

Kolla in de roliga fröerna jag valt till sista tävlingen! För att vara med i tävlingen – klicka på fliken Tävling och svara på en enkel fråga. Hittar du inte fliken klicka då bara HÄR.
Tänk att kunna odla fram egen aubergin!

Aubergin ´Black Beauty´

En bifftomat med namnet ´Ananas´ skulle jag vilja smaka. Den sägs vara lätt syrlig med söt väldigt god smak. Läckert orange fruktkött med röd ådring. Du som vinner får i alla fall smaka…

Bifftomat ´Ananas´

Egna cantaloupemeloner låter som en dröm. Denna lilla melon kallas också parfymmelon för att den doftar så härligt.


Mangomelon ’Queen Anne’s Pocket Melon’

Vem vill inte ha luktärter att plocka många doftande buketter av under hösten. Jag väljer förstås den sort som doftar mest.


Luktärt ’Franciscus Cupani’

Denna söta minipetunia fyller en ampel med blomsterprakt från försommaren till hösten.


Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’

Lycka till i tävlingen, den avslutas på söndagkväll 23/12- 18 kl 20

Julgott 14: Coco på bara 3 ingredienser i sista minuten

$
0
0

Inte mycket tid behövs för att fixa dessa smarriga Coco.

Snabbgjort julgodis

Hemgjorda Coco ca 60 st

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk
1 påse (200 g) kokos
Mjölkchoklad

Bara 3 ingredienser
  1. Koka burken med kondenserad mjölk (oöppnad) i en gryta med vatten och lock på. Efter 2 timmar är det klart, häll av vattnet och låt burken svalna riktigt bra innan du öppnar. Väntetiden går ju att uttnyttja till annat julpyssel. Finns även att köpa färdigkokt, kallas då karamelliserad mjölk. Det ser ut som tjock kolasås.
  2. Rör ner kokosen i burkens innehåll.
  3. Rulla smeten till avlånga små rullar. Ställ en bunke med vatten bredvid att doppa händerna i ibland, då det är ganska kladdigt.
  4. Låt rullarna stelna i kylen.
  5. Smält choklad och doppa rullarna. Lägg att stelna på bakplåtspapper.

Blanda ihop kokt kondenserad mjölk och kokos. Det blir precis så gott som det ser ut!

God Jul!

$
0
0

Hoppas du har en skön och alldeles underbar jul! Här får du ett pionhjärta, tänk på att nu blir det bara ljusare och rätt vad det är blommar pionerna igen!

Bild: Peony Shop Holland

Redan nu går det att beställa pioner, både som privatperson och företag, för leverans under våren eller i höst. Peonyshop har hög kvalite’ med stora rötter. När jag beställde ´Peter Brand´blommade den lite redan våren därpå.



Årets juldukning

$
0
0

Det var på vippen att jag inte orkade med någon bordsdekoration på julafton i år. Värsta influensan har hängt med sedan några veckor, faktiskt har jag feber än. Så det har blivit dåligt med att åka och köpa blommor. Så jag använde vad som fanns hemma, olika barrkvistar och några stjälkar amaryllis som fått stå i källarn och vänta i brist på ork . I vaser runtom i huset satte jag också barrkvistar.

Visst är det fint med grönt. Rött är härligt till jul, men man kan också bli trött på det. Så jag täckte julduken med en vit duk och silverljusen passade så bra mot de grågröna barren.

Gröna talltikar och glas och enkla vita servetter med en barrkvist och en silverrosett så var det ordnat.

Med dessa färger passar det också till nyår, fast då är mina amaryllisklockor alldeles för gamla. Kanske du kan ha nytta av idén. Allt är satt i oasis bara några cm tjock. Som underlag kan man köpa oasishållare elller ta vilket platt fat som helst med rätt form.

Mina recept för nyårsafton, dessert och huvudrätt, ja…förrätt också!

$
0
0

Lyxigt men enkelt att göra, här får du några urgoda förslag! Till efterrätt ( jag tänker oftast på den först) planerar jag att göra Amarulaglass. Första gången blev jag bjuden på glassen var hos hos det trevliga par där jag gjorde min första trädgårdsdesign. Amarula är en likör från Sydafrika gjord av marulaträdets frukter. Klart jag hade en sådan med hem från Sydafrika i höst. Nyårsafton blir ett bra tillfälle att öppna den!

Jag har letat fram flaskan i källaren, så nu ska marulalikören bli såå god glass! Den du köper på Systemet heter Amarula.

Jag har hört att elefanterna i Sydafrika älskar frukten och äter sig berusade på den när den jäst. Det är nog inte sant, en elefant är så jättestor så det torde behövas mycket frukt om det ska bli nån fylla där…

I Addos Elephant National Park

Amarulaglass 4 – 6 port

5 dl vispgrädde, vispad (ej alltför hårt)
1 vaniljstång, skrapa ur innehållet
1 burk kondenserad sötad mjölk
1 dl Amarula likör (1,5 dl enligt originalreceptet)

Blanda ihop allting
Frys i minst 4 timmar

Är inte alltför hårt som fruset


Till glassen tar jag fram lite hemodlade sibiriska björnbär, det blir vackert och en bra smakbrytning.

Nu kommer den festliga huvudrätten:

”Rökt” fläskfile´med hjortronsåsm

600 g fläskfile´, jag föredrar ytterfile´som ger finare skivor
Flytande rökextrakt Liquid Smoke eller 1 påse Fajita marinad ”smoke taste”
salt och peppar

Såsen:
250 g Creme Fraiche
1/2 – 1 dl hjortonsylt
salt och peppar

Skär fläskfilén i skivor och banka ut dem. Väljer du marinaden är det bara att låta skivorna ligga i den i någon timme. Jag brukar välja rökextraktet som jag penslar på skivorna precis före tillagning( blanda 1 del extrakt med 2-3 delar vatten) och kryddar med salt och peppar. Stek eller grilla skivorna på hög värme. Se till att köttet är helt genomstekt.

Rökextraktet som gör underverk med smaken!

Blanda under tiden ihop såsens ingredienser och servera till köttet.

Hjortonsylt

Jag kommer att servera vanlig kokpotatis till då vi har så fin potatis och hemodlade vaxbönor som jag plockar ur frysen. Kul att ha rätt mycket egna ingredienser och marulaflaskan har jag dragit hem från andra sidan jordklotet, dessutom. Jag har inga bilder på de färdiga rätterna då de inte är lagade än. Bättre att du får recepten nu så hinner du shoppa vad som behövs. Förrätt har jag inte planerat än, men kan återanvända någon idé, ex den HÄR med brie och lingonpulver.

6 sorters konfekt till nyår- släng dig i väggen Aladdin!

$
0
0

Nu är fatet med hemgjord konfekt klart. Vid 12-slaget tar jag fram det. En var får vi av fr v bakre raden: Vit chokladtryffel med passionsfrukt och hallon, apelsintryffel med dajm och hemgjord apelsinlikör, Coco ( receptet har du HÄR): Fr v i mitten: Mandelkastanjer, mintkola m vit choklad, fruktkola jordgubb/viol. Låter det gott? Coco kan du hinna göra innan kvällen och receptet till vit chokladtryffel får du här. Några dagar till är det fester så kanske du vill prova det också?

Hemgjord konfekt till nyår

Vit chokladtryffel med passionsfrukt och halllon

250 g vit choklad i bitar
25 g smör
3 passionsfrukter
1,5 dl vispgrädde
1 msk glykos
Dekoration: hallonpulver av frystorkade hallon eller valfritt

Gröp ur passionsfrukterna och koka upp inkråmet med grädde och glykos. Rör ner smöret och den vita chokladen och rör tills det smält. Låt stelna i rumsvärme. Ös upp i en sprits och fyll ischokladformar ända upp. Jämna till och strö på halllonpulver. Låt stå kalllt tills servering.

Gott och till prydnad – Gott Nytt Odlingsår, alltså!

$
0
0

Det bästa av fjolårets frösådder väljer jag ut för kommande år och så ska alltid något nytt provas. Ibland råkar man hitta en otippad favorit, en sådan var sommarblomman paradisblomster ´Cherry Queen´. Ståtlig, exotisk och färggrann, behövde inget stöd och förgrenade sig mer och mer. Lagom hög med sina 90 cm. Och flott i buketter. Visst är den riktigt snygg! Den blir absolut en repris!

Paradisblomster ´Cherry Queen´ bild: Impecta

Prydnadsväxterna är viktiga för mig,  men jag börjar mer och mer odla ätligt. Hemodlat är ju bäst och man vet att inga gifter använts! Jag har redan planerat växtföljden. Där potatis växte ifjol ska det bli bondbönor – de är ju så goda och lättodlade, men just därför måste jag hitta en till yta. Bondbönor förbättrar jorden precis som andra baljväxter, när rötterna produderar kväve, så där de växte ifjol ska det bli kål som behöver näringsrik jord. Favoriten svartkål, eller palmkål som den ofta kallas, är den enda kål jag väljer. När man inte odlar så mycket får man välja det allra godaste! Palmkålen är dessutom så dekorativ, så då har jag mat- och prydnadsväxt i ett! HÄR kan du läsa mer om den. 

En liten men god skörd ifjol som jag hoppas ska bli större i år

Ärtskidorna som kallas Sugar snaps kan jag inte heller vara utan. Söta och knapriga godsaker att rycka åt sig när man går en runda i trädgården. Fler tycker som jag, för de fröna brukar fort ta slut. Jag brukar beställa från Impecta fröhandel som har det mesta jag kan önska mig av både blom- och grönsaksfrö. Körsbärstomaten ´Greenkiwi´F1 är en av deras tomatsorter jag bara måste ha. Läckert grön och en av de godaste. Min blev nästan gul när den är övermogen. Som vanligt gillar jag det dekorativa – många olika färger på tomaterna förhöjer smakupplevelsen! Någon ny tomatsort blir det varje år, nu ska jag nog testa Impectas´Zuckertraube´ som ska vara väldigt söt och rikgivande. 

´Green Kiwi F1´ är lite svår att se när den är mogen. Man får klämma på den.

Det är så kul att odla så man startar lätt upp för mycket, varje år tänker jag försöka behärska mig, vilket sällan lyckas. Men vadå, det finns väl värre  än att frossa i frön! Rättare sagt – efter helgernas frosseri är det på sin plats att tänka på nyttiga grönsaker! Så då önskar jag dig ett Nytt, nyttigare år!

Nyårsdekoration av azalea

$
0
0

Blommorna i julens bordsdekoration hade vissnat till nyår så jag löste det enkelt med en kruka azalea. Min influensa höll i sig, ja jag är inte helt bra än, så det blev dåligt med att åka och handla, så det fanns inte mycket kvar som jag var nöjd med. På en matbutik hittade jag till slut en fin utslagen azalea och klippte ner den i små korta buketter.

Alla barrkvistar var fräscha så jag tog bara upp dekorationen till diskbänken och öste på vatten (oasisen suger inte åt sig om den har torkat helt). Och ersatte de vissna amaryllisklockorna med azaleakvistar. Azaleabladen liknar lingonris så det passar in bra i årstiden. Den söta renen som jag hittade på Blomsterlandet har faktiskt hängt med sedan julafton.

Nu har jag stuckit så många gånger i oasisen så den är förbrukad, och azalean börjar redan sloka. Inför festen imorgon – ja, det blir tätt på nu – när jag äntligen kan träffa folk (och de vill), lägger jag i ny oasis och använder barrkvistarna och blommorna från den fina buketten jag fick av gårdagens gäster.

Så är nyårsfesten över, faten är tömda och glasen urdruckna. 2018 är bakom oss, och vi hoppas på ett lyckosamt 2019. Jag räknar med mycket trevliga släktträffar, först ska vi på 50-års fest i helgen och så blir det dop av 6:e barnbarnet. Sedan ser vi fram emot ytterligare 2 barnbarn som kommer att födas i år. Vilket innebär mera dopfester… och jag hoppas på en normal vinter och bra sommar. Och planerar för en ny långresa, som faktiskt redan är bokad. Om de spännande planerna ska jag berätta och höstens Sydafrikaresa ska jag berätta mycket mer ifrån när helgerna är över. Fram tills nu har de mesta av krafterna gått till att försöka fixa med julmat och julbak och denna vecka tar vi igen alla träffar vi inte kunde göra när jag var sjuk.

Jag önskar också dig ett fint nytt år och att du får leva ditt liv som du vill!

Viewing all 985 articles
Browse latest View live